Davutoğlu: Sayın Cumhurbaşkanı, bu sözü Beştepedeki odanıza asarak her gün nefs muhasebesi yapın

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Edebali’nin öğütleri ile seslendi

Fotoğnaf: AA

Partisinin Bursa il kongresine katılan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, kongrenin yeni tip koronavirüs önlemleri dikkate alınarak düzenlendiğini söyledi. Davutoğlu, “Biz sağlık bakanının birinci dalganın ikinci pikini yaşıyoruz dediği günlerde Giresun’da çevre illerden gelen vatandaşlarımızla birlikte miting yapan iktidar yetkilileri gibi sorumsuz davranamazdık” diyerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı isim vermeden eleştirdi.

Demokratik anayasa vurgusu

12 Eylül darbesinin 40 yıl dönümü olduğunu hatırlatan Davutoğlu, “İster doğrudan ister dolaylı darbelerle kim demokratik özgürlükleri kısıtlamak ister, kim 27 mayıs, 12 Eylül ve 28 Şubat artıklarıyla birlikte Türkiye’yi insan haklarına aykırı otoriter rejimlerle yönetmek isterse karşısında dimdik dururuz. Türkiye 12 Eylül darbe anayasasını toplumsal mutabakata dayalı gerçek bir demokratik anayasayla değiştirmedikçe kalıcı bir demokratik düzene kavuşamayacaktır” diye konuştu.

"Aldığınız kararların nelere mal olduğunu görmüyor musunuz?"

13 Eylül’ün ise AK Parti’den istifa ederek yeni bir siyasi hareket başlatmasının 1. yıl dönümü olduğunu söyleyen Davutoğlu, Şeyh Edebali’nin Osman Gazi’ye öğütleri olduğu öne sürülen metin üzerinden eleştirilerini sürdürdü. Erdoğan’a seslenen Davutoğlu, Edebali’nin “Sakın ha kendine takılmayasın ve kendinde boğulmayasın. Teklik sadece Allah’a mahsustur, tek başına karara durup hoyrat dünyanın dayanılmaz ağırlığını kaldırmayasın” öğüdünü anımsatarak, “ Sayın Cumhurbaşkanı, bu öğüt esas alındığında cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile devletin kurumsal aklını yok ederek tek başına aldığınız kararların nelere mal olduğunu görmüyor musunuz” diye sordu.

"Dalkavuklara danıştığınız için yolda takılıp kalıyorsunuz"

Davutoğlu konuşmasında özetle şunları söyledi:

Şeyh Edebali Osman Gazi’ye ve o makamda daha sonra oturacak olanlara derki: “İşlerini ehil kişilere danışarak tutasın, danışırsan yol alırsın, danışmasan yolda takılıp kalırsın oğul.”

Şimdi samimiyetle soruyoruz Sayın Cumhurbaşkanı; Şeyh Edebali’nin tavsiyesinin aksine, istişare ettiğiniz kişilerde aradığınız tek özelliğin ehliyet değil körü körüne sadakat olmasının ülkeyi nasıl bir riyakarlar topluluğuna teslim ettiğinin hala farkında değil misiniz?

İşte size sadece hakikati söyleyen ehil kişileri yanınızdan uzaklaştırdığınız ve hatta onları ihanetle suçladığınız ve ehil kişilere değil dalkavuklara danıştığınız için yolda takılıp kalıyorsunuz.

Bakın Şeyh Edebali ne diyor Sayın Cumhurbaşkanı; “Öfken ve benliğin bir olup aklını yener; Öfke ateş, öfke afet, öfke şeytandır oğul. İnsanoğlu dağları devirir; ama öfkesine mağlup olabilir. Öfkeyle savaşı daima taze tutmak gerektir.”

Ve daha sonraki versiyonlarda denmiştir ki Ey Oğul!.. Beysin, bundan sonra öfke bize; uysallık sana. Güceniklik bize; gönül alma sana. Suçlamak bize; katlanmak sana. Acizlik, yanılgı bize; hoş görmek sana.”

Sayın Cumhurbaşkanı; bu sözü de alın ve lütfen Beştepedeki odanıza asarak her gün kendinizi Osman Gazi yerine koyup bir nefs muhasebesi yapın.

Ahmet Davutoğlu, Şehir Üniversitesi’nin kapatılmasını ise şu sözlerle eleştirdi:

Cihan devletin ayakta tutan ve en güzel örneklerinin tohumlarının Bursa’da atıldığı vakıf geleneğine en büyük darbeyi vurarak ve vakıfname bedduasına muhatap olarak sadece ve sadece ilim için kurulmuş bir vakfa kayyum atamaya yol açan öfkenizin sonuçlarını bir kez dahi düşündünüz mü?

Şeyh Edebali yine derki Sayın Cumhurbaşkanı: “Yiğit olan kördür, kötülüğü görmez; sağırdır, kem sözü işitmez; dilsizdir, her ağzına geleni demez.” Ve yine derki “Güceniklik bize; gönül alma sana. Suçlamak bize; katlanmak sana. Acizlik, yanılgı bize; hoş görmek sana. Geçimsizlikler, çatışmalar, uyumsuzluklar, anlaşmazlıklar bize; adalet sana. Kem göz, şom ağız, haksız yorum bize; bağışlama sana." Ne olur dilinizi ve kullandığınız sözleri bu öğüt terazisine bir kez olsun koyun Sayın Cumhurbaşkanı.

“Dün gece ülkemizin uluslararası kredi notu yine düşürüldü’ diyen Ahmet Davutoğlu, AK Parti'nin ekonomi politikalarını şu sözlerle eleştirdi:

Ülkenin kredi notunu 25 yıl önceki seviyenin altına düşürenler hala biz “yerli ve milli” bir politika uyguluyoruz diyebilecekler mi hiç utanmadan? ‘Türkiye’yi dönüşü olmayan bir yere sürüklüyorsunuz yapmayın’ diyen ekonomistleri ‘Battık, bittik lobisi’ olarak adlandırabilecekler mi hala?

Bu tabloyu görmek ve yaşamak eski bir başbakan olarak beni derinden üzüyor, sarsıyor ve uykularımı kaçırıyor.

Ama Sayın Cumhurbaşkanı ve onun gücü ve kayırması ile Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğunda oturan bakan çok rahat görünüyor.

Geniş işsizlik rakamları %30 ulaşmış, altın ve döviz kurları rekor üstüne rekor kırıyor, enflasyon TÜİK rakamlarında bile %13 ü aşmış, faiz ödemeleri tarihin en yüksek miktarlarına ulaşmış, net MB rezervleri negatife düşmüş; onların umurunda bile değil!

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU