Karantina kaçağı 100 bin kişinin olduğunu söyleyen Koca, “İzole olmuyorsan seni yurda alırız” uygulamasının yaygınlaşacağını söyledi

100 bini aşkın kişinin evde izole olması gerekirken şehirler arası seyahate çıktığını söyleyen Koca, bazı illerde uygulanan “yurtlarda karantina süresince zorunlu kalma” uygulamasının yaygınlaşacağını söyledi

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sabah Gazetesi’nden Okan Müderrisoğlu’na yaptığı açıklamalarda koronavirüsle mücadeleye dair değerlendirmelerde bulundu.

Koca, vaka artış hızının düşürülememesiyle ilgili, "Şu an 100 bini aşkın kişi evde izole olması gerekirken şehirler arası seyahate çıkıyor. Cezalarla ilgili 'nasılsa tahsil edilmeyecek' düşüncesinin verdiği rahatlık içinde caydırıcılık kayboldu. Vatandaş da 'Bu iş bitti', 'Atlatırsak da hafif atlatacağız' gibi düşünmeye başladı. Bu noktada yeni tedbirler alındı" değerlendirmesinde bulundu. 

“İstanbul’da Eylül sonuna doğru yoğunluğun artacağını öngörüyoruz”

Koca, İstanbul’a dair yaptığı değerlendirmede ise şunu söyledi:
 

İstanbul başlangıçta virüs gerçeğini yaşadı ve tedbirlere uyum alışkanlığı başladı. Kent, yazın boşaldığı için bu dönemde ciddi etki görmedik. Trafik yüzde 18'e kadar indi, şimdi 65'e çıktı. Eylül sonuna doğru yoğunluğun artacağını öngörüyoruz. Nitekim, İstanbul'da geçen haftaya göre yüzde 32 vaka artışı var.


Tatilden dönüşlerle Anlara'da vakalar arttı

Ankara'nın bir "memur kenti" olduğu için yazın şehir dışına ciddi nüfus hareketinin olduğunu hatırlatan Sağlık Bakanı, geriye dönüşlerle birlikte vaka sayısının arttığını söyledş. 

Düğün gibi etkinliklerin ana kaynak haline geldiğini vurgulayan Fahrettin Koca, "Önümüzdeki günlerde esnek mesai ile 16:00-19:00 arasında memurların trafikte olmaması önemli" dedi. 

“Evde izole olmuyorsan seni yurda alırız uygulaması başladı”

Uçak ve tren yolculuğunda HES kodunun zorunlu olduğunu hatırlatan Sağlık Bakanı Koca,  otobüs yolculuğunda da HES kodu takibi yapılacağını söyledi.

Koca, "Evde izole olması gereken kişi, kurala uymuyorsa onları yurtlara alan, hatta masraflarını da o kişiden tahsil eden illerimiz var. Bunu yaygınlaştırıyoruz. 'Evde izole olmuyorsan seni yurda alır ve parasını tahsil ederim' uygulaması başladı" dedi. 

“Evde tedavi olanlara özel çağrı sistemi oluşturuyoruz”

“Temaslı takibinin yanı sıra evde izoleyken belirtisi ağırlaşanlar için ne yapılıyor?” sorusuna da Koca,  “Özel bir çağrı sistemi oluşturuyoruz. Bu sistemde evde izole ettiğimiz kişileri ayrıca semptom taramasına tâbi tutuyoruz. Yani evde izole iken kişilerin bizi aramasını beklemeden, ekiplerimiz 1, 3, 7 ve 14. günlerde mutlaka arama yapıyor. Belirti değişikliği varsa bu kişiye ilave tedavi veriliyor veya hastaneye alınıyor” dedi.

“Kovid-19 ilacı gripte de etkili, vatandaşımıza yaygın bir biçimde vereceğiz”

Koca, “Grip mevsimine dair ne tür hazırlıklar planlandı?” sorusunu da şöyle cevaplandırdı:
 

Ekim, kasım ayları influenza (grip) ve solunum yolu hastalıklarının yoğun olabileceği bir dönem. Üstelik belirtiler de benzer.

Eğer maske ve mesafeye özen gösterilirse bu tedbir tüm vatandaşlarımızı mevsimsel hastalıklardan da koruyacaktır. Viral enfeksiyonlar, damlacıkla geçiyor.

Beklediğimiz tehlikeyi en aza indirmenin yolu yine maske ve mesafeden geçiyor. Kovid tedavisinde kullandığımız Favipiravir isimli antiviral ilaç, influenza (grip) üzerine de etkili.

"Grip miyim, Kovid miyim?" endişesini dikkate alarak favipiraviri vatandaşımıza yaygın vereceğiz. Ayrıca aynı sürüntüden influenza ve Kovid tespiti de yapılacak.



Sabah Gazetesi

DAHA FAZLA HABER OKU