AB: Doğu Akdeniz'deki hareketlerinden vazgeçmediği takdirde Türkiye'ye yaptırım uygulamaya hazırız

Yedi Avrupa ülkesinin liderleri, AB ve Almanya'nın Yunanistan ile Türkiye deniz kıta sahanlığı konusunda diyaloğu sürdürme ve arabuluculuk çabalarını memnuniyetle karşıladı

Fransa'da gerçekleştirilen MED 7 zirvesine İspanya, İtalya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Malta, Yunanistan ve Portekiz katıldı / Fotoğraf: Reuters

7 Avrupa ülkesi, Doğu Akdeniz'deki son duruma ilişkin yapılan zirve sonrası yayımladığı bildiride, bölgedeki "tek taraflı hamlelerini" tersine çevirmediği takdirde Türkiye'ye yaptırım uygulamaya hazır olduğunu duyurdu.

Avrupa Birliği üyesi olan Akdeniz ülkelerinin dün Fransa'nın Korsika adasında yaptığı MED 7 zirvesinin sonuç bildirgesinde, "Üye ülkelerin Türkiye'nin eylemleri karşısında Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan ile tam destek ve dayanışma içinde olduğu" yinelendi.

Üye ülkeler, Akdeniz ülkelerini başta uluslararası deniz hukuku olmak üzere uluslararası hukuka saygılı olmaya çağırdı. Grup, anlaşmazlıkları diyalog ve müzakere yoluyla çözüme kavuşturmaya davet etti.

Yedi Avrupa ülkesinin liderleri, AB ve Almanya'nın Yunanistan ile Türkiye deniz kıta sahanlığı konusunda diyaloğu sürdürme ve arabuluculuk çabalarını memnuniyetle karşıladı.

Bildiride, Doğu Akdeniz'de münhasır ekonomik bölgelerin ve kıta sahanlığı sınırlarının çizilmesi ile ilgili sorunların, uluslararası hukuka tam saygı göstererek ve iyi komşu ilkesi doğrultusunda iyi niyet anlayışı ile diyalog yoluyla çözüme kavuşturulması ihtiyacuna vurgu yapıldı.

Liderler, "Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin Doğu Akdeniz ve Ege'deki tek taraflı ve yasadışı faaliyetlerini sona erdirme yönünde defalarca yaptığı çağrılara yanıt vermemesinden" duydukları üzüntüyü dile getirdi.

 

"Türkiye diyalog konusunda ilerleme kaydetmezse ek yaptırım listesine hazırız"

Bildiride, "Bu gerginlik önlemlerine yanıt vermek için AB'nin kullanabileceği tüm gerekli araçları kullanma kararlılığımızı teyit ediyoruz. Toplantıda yaptırım listesi oluşturma konusunda yapılan çalışmaları hızlandırmayı kabul ettik" ifadeleri yer aldı.

Bildirinin devamında, "Türkiye'nin diyaloğa katılımında herhangi bir ilerleme kaydedilmemesi ve tek taraflı faaliyetleriini durdurmaması durumunda, AB 24-25 Eylül 2020 tarihlerinde Avrupa Konseyi'nde tartışabilecek ek yaptırımların bir listesini hazırlamaya hazır" duyurusu yapıldı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ev sahipliğini yaptığı MED 7 zirvesine İspanya, İtalya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Malta, Yunanistan ve Portekiz katıldı.

7 Akdeniz ülkesinin lideri MED 7 zirvesinde ayrıca, Avrupa ekonomilerini Kovid-19 salgını sonrasında ekonomiyi yeniden canlandırmayı amaçlayan yardım planı, İngiltere’nin AB’den ayrılması (Brexit) ve iklim politikalarını da ele aldı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU