Sağlık Bakanı Koca: Koronavirüs salgınında tekrar bir artış yaşanıyor

Koca, Van'da yaptığı açıklamada "bazı illerde istenmeyen tabloların ortaya çıktığını" belirtti

Fotoğraf: AA

Sağlı Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında yeniden bir artış yaşandığına dikkati çekerken "Bu artış homojen bir dağılım göstermiyor. Bazı illerimizde istemediğimiz tablolara şahit oluyoruz" dedi.

Vaka artışlarının yaşandığı Van'ı ziyaret eden Koca, kentin Koronavirüs salgınındaki durumunu değerlendirdi.

Koca şöyle konuştu:

Van’daki hasta artışlarının üzerinde durduk.  Köklü bir tarih ve kültürü barındıran Van dinamik nüfusuyla büyüyen bir ilimiz. Sağlık alanındaki ihtiyaçları da giderek artmakta. Koronavirüs salgınıyla birlikte bu ihtiyacın salgınla daha da büyüdüğünü görüyor ve adımlarımızı buna göre atmaya çalışıyoruz.

Koca, "İl ve ilçelerimizde yapılmış yatırımlara rağmen Van'ın ihtiyaçları hakkındaki değerlendirmelerimizi yapmış bulunduk. Akşam genel açıklamalarımız olacak. Martta bu yana mücadele verdiğimiz salgında tekrar bir artış yaşanıyor. Ülke genelinde hasta sayıları artışa geçti. Bu artış homojen bir dağılım göstermiyor. Bazı illerimizde istemediğimiz tablolara şahit oluyoruz" diye konuştu. 

Bakan Koca açıklamasında şunları kaydetti: 

Temasları ne kadar erken tespit edebilirsek salgın kontrolünde o kadar başaralı oluruz. Türkiye dünyada filyasyonu en iyi ve en yaygın yapan ülkelerden biri. Bu gücümüzü Van’da da yoğun biçimde sahaya sürdük. Önümüzdeki günlerde bunun etkisini görmeyi umuyoruz. Nüfusa oranla 65 yaş üstü 4 katına yakın oranda vaka oluğunu görüyoruz.

"Gençlerimizin büyüklerle temasını önlemek önemli"

Bir diğer önemli husus hastaların ortalama yaşındaki yükseliş maalesef ağır hastaların ve vefatların da artışına neden oluyor. Van'da 65 yaş üstü vatandaş nüfusa yüzde 4.2. Oysa ne yazık ki 65 yaş üstü hasta oranımız yüzde 15.6. Yani nüfusa oranla 65 yaş üstü 4 katına yakın oranda vaka oluğunu görüyoruz. İlde yoğun bakım hastalarımızın çoğunu da 65 yaş üstü vatandaşlarımız oluşturuyor. Büyüklerimizin özellikle korunabilir olması son derece önemli. Gençlerimizin büyüklerle temasını önlemek önemli. Pozitif vakaların izolasyonunu hassasiyetle yapmamız gerekiyor. Daha sonra Hakkâri, Bitlis ve Muş için bölge değerlendirmesi yapacağız.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU