Şırnak'ta kaçırılan Hürmüz ve Şimuni'nin oğlu Remzi Diril: Annem ve babam akrabalarımız tarafından tehdit ediliyordu

Beytüşşebap'a bağlı Kovankaya Köyü'nde yaşayan Hürmüz ve Şimuni Diril çifti, 11 Ocak'ta kayboldu. 20 Mart'ta Şimuni Diril'in cesedi bulundu ancak o tarihten sonra Hürmüz Diril'den haber alınamadı

Remzi Diril / Fotoğraf: Berge Arabian

Hürmüz (71) ve Şimuni Diril (65) çifti, 11 Ocak'ta yaşadıkları Şırnak'ın Beytüşşebap İlçesi'ne bağlı Kovankaya Köyü'nde kayboldular.

Şimuni Diril, 20 Mart'ta köye iki kilometre uzaklıkta çocukları tarafından ölü olarak bulundu. 

Diril'in cenazesi, 26 Mart'ta İstanbul'daki Latin Mezarlığı'nda toprağa verildi. 

Ancak Hurmüz Diril'den ise yaklaşık 9 aydır haber alınamıyor.

Hürmüz çiftinin oğlu İstanbul Keldani Kilisesi Papazı Remzi Diril, Agos gazetesine verdiği röportajda, anne ve babasının akrabaları tarafından tehdit edildiğini söyledi.

Akrabaları Apro Diril'in ifadelerinin çelişkili olduğunu savunan Remzi Diril, "Sadece iddia etmiyorum. Kendi yazılı ifadelerinde çelişki olduğunu söylüyorum" dedi.

Remzi Diril'in Agos'a verdiği röportaj şöyle:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

En son anne ve babanızdan ne zaman haber aldınız?

En son yılbaşında annemle konuştum. Ona 8 Ocak'ta orada olacağımı söyledim biz konuşurken hat kesildi. Belki de annem ayın 8'inde orada olacağımı anlamamış bile olabilir. Maalesef yoğun programımdan dolayı ayın 8'inde orada olamadım. En son 7 Ocak 2020 akşamı kardeşim konuştu. 8 Ocak'tan sonra anne ve babamızdan haber alamadık. 

Ben de ayın 12'sinde akrabalarım ile birlikte köye gittim. Anne ve babam evde değillerdi. Evde her şey düzgün olduğundan hiçbir şeyden şüphe etmedim. Babamın kuzeni Apro'ya gidip anne ve babamın nerede olduğunu sordum. Apro 'Biz gideceğiz, hayvanlara sen bak' dediklerini söyledi. Akrabalarımla birlikte dönmelerini bekledim. Daha sonra bu akrabalarımla anne ve babamı aramaya çıktık. Bulamayınca Jandarmaya haber verdik. 

Anne ve babanızdan başka köyde sadece babanızın kuzeni Apro Diril mi vardı?

Evet, maalesef Apro bize annem ve babamın kayıp olduğunu haber vermedi. Ben 12 Ocak Pazartesi günü köye ulaştığımda 11 Ocak Cumartesi günü üç kişi tarafından götürüldüklerini söyledi. Ama daha sonra inandım ki olay 11Ocak'ta değil 8 Ocak'ta gerçekleşmiş.

Siz Apro'nun çelişkili ifade mi verdiğini iddia ediyorsunuz?

Evet. Sadece iddia etmiyorum. Kendi yazılı ifadelerinde çelişki var. Bence bir insan dağların arasında bir köyde tek kalmışsa ve korkutulmuşsa çelişkili ifada vermesi doğal. 

Bu çelişkili ifadelerden size mantıklı gelen bir hikâye var mı?

Yok. Tüm ifadeleri birbiriyle çelişiyor, hiçbir ifadesi birbirini tutmuyor ki. Birinci ifadesinde 2 erkek bir kadının gelip anne ve babamı götürdüğünü söyledi. İkinci ifadesi çok farklı. Belki çok korkuyor. Belki konuşursa öldürülmekten korkuyor. Yüzünü, simasını, yaşadığı yeri ve evlatlarını tanıyorlar. 

Ona kızgın mısınız?

Tabii kızgınım. Çünkü kasım ayında annem bana Apro'nun kendilerini tehdit ettiğini söyledi. Üstelik bir kere değil bunu birkaç kez yaptığını söyledi. Elimizde belgeler ve ifadeler var. Kimseye iftira atmıyoruz. Şahitlerimiz var. Düşünün neden mart ayına kadar kimseye bir şey söylemedik? Belgeleri bekledik. Şimdi daha rahat konuşabiliyoruz tabii.  

Apro sizi neden tehdit etmiş olabilir?

Birincisi, 1993'te oğullarının kaybolmasından babamı sorumlu tutuyordu. Babam Apro'nun eşi Meryem Diril'in kendisinden İstanbul'da bulunan oğlunu aramasını, köye geri dönmesini söylemesini istediğini söylemişti. O da arayıp 'köye dön' demiş. İki kuzen İstanbul'dan dönerken kayboldular. Babam olayı sahiplendi, avukatlar tuttu ve davalarını takip etti. Babam bu davayı AİHM'ne kadar gönderdi.

İkincisi, babalarımız daha evvel sınır konusunda kavga etmiş ve toprağı bölüşmüş. Biz evimizi yaparken onların biraz toprağına girdik. Çünkü inşaatı yapan adam bu toprağın ev yapmaya daha müsait olduğunu söyledi. Onlara haber yolladık 'ya toprak, ya para size ödemeye hazırız' dedik.

2019 Mayıs ayında Apro Diril anne ve babamın bulundukları eve ateş açtı. 5 el ateş etti. Evde çocuklar yatıyordu, Allah'tan birine denk gelmedi. Şahitlerimiz var. Mahkemedeki ifadesinde  'Ben alkollüydüm' dedi. Sabah sabah kim içer? 

Bu açıklamalarla olayı başka bir boyuta taşıyor gibisiniz. Ne sormak, ne söylemek istiyorsunuz?

Ben bu röportajı biraz olayın bu yönünün de araştırılması gerektiğine dikkat çekmek için kabul ettim. Sorularımız ve beklediğimiz cevaplar var. 7 Ocak'tan sonra köydeki telefon şebekelerinde kesinti yaşandığı iddia ediliyor. Telefon şebekelerinin incelenmesini ve kesintinin doğru olup olmadığının bildirilmesini istiyoruz.

Apro Diril'in HTS kayıtlarının incelenmesini istiyoruz. Apro Diril neden bana ilk olarak anne ve babamın ona 'Biz gideceğiz, hayvanlara sen bak' dediğini söyledi? 'Gittiler' dedi ve daha sonra ifadesini neden değiştirdi?

Apro'nun arkadaşlarından İsmail'in araştırılması gerektiğini düşünüyoruz. Herkes o bölgede dolaşmaya korkarken İsmail sıklıkla nasıl ve neden bizim köye geliyor? Babamın dayısı, Apro'nun amcası Mete Diril babamı neden tehdit etti ve 'Seni bu köyde barındırmayacağım' dedi?

Apro Diril ve Hürmüz Diril'in arasındaki husumet devam etmiş olabilir mi?

Apro, anne ve babamın aşağıya doğru gittiğini söylüyor, bizim tahminimiz de böyle. Annemin cesedinin onun dediği gibi aşağı giden yolda bulunan, diğer aşiretin değirmeninin bulunduğu yerden suya atıldığını ve yaklaşık 500 metre sürüklendiğini düşünüyoruz. 

Otopside darp edildiği yazıyor. Annem neden ve kimler tarafından darp edildi? Apro'nun evinin hemen önünde, eve uzaklığı 100 metre bile olmayan içinden su çıkan bir yer var. Oradan babamın cep telefonunu ve annemin ayakkabısını bulduk. Ayakkabı kolay kolay ayağınızdan çıkar mı? Apro Diril köyümüzde su olduğu halde keçileri nehre götürdüğünü söylüyor. Neden? Anne ve babamın ayak izleri böylelikle silinmiş oldu. 

Apro'nun evinde bulunan silahta inceleme yapıldı mı? 

Apro ifadelerinde anne ve babamı kaçıran kişilerin kendini tehdit ettiğini söylüyor. Bu doğru ise Apro'yu kim veya kimler tehdit ediyor? Apro kime veya kimlere güvenip anne ve babamı tehdit edebildi? Soruşturmada zanlı konumunda olan biri var mı? Annem Şimuni Diril'in cesedini çok kötü halde bulduk. Ön otopsi raporunda 'Yaralanmaya bağlı ölüm' yazıyor, ancak daha tam otopsi raporunu öğrenemedik. 

Peki sizce neden babanızı halen bulunamadı? Sizce babanızın sağ olma ihtimali var mı? 

Eğer Apro'nun dediği doğruysa annem ve babam PKK tarafından kaçırıldıysa, nereye götürüldüklerini bilmiyoruz. Bilmediğimiz çok şey var: Her şey Apro'nun ifadelerine bağlı.

 

Independent Türkçe, Agos
 

DAHA FAZLA HABER OKU