BioNTech CEO’su Prof. Şahin: Aşı mükemmele yakın, ciddi yan etkisi yok

Prof. Uğur Şahin, aşının ekim ortası veya kasım başında yasal onay için hazır olacağını ifade etti

Prof. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci. Türeci, Şahin ile birlikte BioNTech ‘te çalışıyor. (Fotoğraf: BioNTech)

İlaç şirketi Pfizer ile yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı geliştirme çalışmalarına devam eden BioNTech’in CEO’su Prof. Uğur Şahin, önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Şahin, “Mükemmele bir profili var ve ben bu aşıyı neredeyse kusursuz görüyorum. Profili de bence mükemmele çok yakın” dedi.

Denemeler sonucunda gelen güvenlik verilerine dayanarak bu şekilde konuştuğunu söyleyen Şahin geliştirilen aşıya çok güvendiklerini de vurguladı.

CNN’e konuşan Şahin, aşının etkili olacağına inandığını ifade ederken şunları söyledi:

Sık sık ateş görmüyoruz. Aşı denemelerine katılanların yalnızca küçük bir kısmında ateş var. Ayrıca baş ağrısı veya yorgunluk hissi gibi çok daha düşük semptomlar görüyoruz. Bu tür aşılarda görülen semptomlar geçicidir, genellikle bir veya iki gün gözlenir ve sonra kaybolur.

Prof. Dr. Şahin geliştirdikleri aşının ekim ortası veya kasım başında yasal onay için hazır olacağını ve ardından aşılamaya başlayabileceklerinden emin olduklarını söyledi.

Aşının kullanımı için izin çıkması halinde yıl sonuna kadar yüz milyon, 2021 yılı sonuna kadar ise 1,3 milyar dozdan fazla aşı üretilmesi planlanıyor.

 Almanya'da aşı ve ilaçlara onay vermede yetkili kurum olan Paul Ehrlich Enstitüsü'nden Pfizer ve BioNTech’in üzerinde çalıştığı aşı için deneme izni çıkmıştı.

Firmanın üzerinde çalıştığı aşının dünya genelindeki deneme çalışmaları temmuz ayı sonunda başlamıştı. Deneme çalışmaları kapsamında 30 bin kadar deneğe aşı veya placebo verildiği biliniyor.

 

Independent Türkçe, DW Türkçe, Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU