Sinekkuşları uykucu çıktı: Bazıları kış uykusuna dahi yatıyor olabilir

And Dağları'ndaki sinekkuşu türlerinin bazılarının geceleri metabolizmalarını aşırı yavaşlatarak derin uyku durumuna diğerlerinden daha fazla girdiği bulundu. Bilim insanlarına göre bazı türler kış uykusuna da yatıyor olabilir

Sinekkuşları türüne bağlı olarak saniyede 15 ila 80 kez kanat çırpabilirler (Reuters)

Sinekkuşları hayatı uçlarda yaşar.

Çiçeklerin nektarlarını içerek oradan oraya uçan bu minik canlılar dünyada en hızlı metabolizmaya sahip omurgalı canlısıdır. Metabolizmaları bir filden yüz kat, bir güvercindense yaklaşık 10 kat daha hızlı çalışır. Bazen günde vücut ağırlıkları kadar nektar içebilirler.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak bu canlıların Güney Amerika'daki And Dağları'nda yaşayan bazı türleri bu uçlardaki hayatı daha da ileriye taşıyor. Yüksek rakımda uçmak için daha fazla enerji harcadıklarından enerji sağlamak için serin gecelerde kış uykusuna benzer şekilde metabolizmalarını aşırı şekilde yavaşlatıyorlar. Vücut sıcaklıkları yaklaşık 10 santigrat derece düşüyor. Sabah olurken tekrar canlanıyor ve vücut sıcaklıklarını 35 santigrat dereceye geri getiriyorlar.

Güney Afrika'daki Pretoria Üniversitesi'nden zooloji profesörü Andrew McKechnie ve ekibi, hakemli bilimsel dergi Biology Letter'da yayımladıkları çalışmada And Dağları'ndaki bazı türlerin bu kış uykusuna benzeyen ve "topror" olarak anılan uyku anında vücut sıcaklıklarını daha fazla düşürdüğünü ayrıca bu halde geçirdikleri sürenin de fazlalaştığını ortaya koydu.

Çalışmada incelenen türlerden biri vücut sıcaklığını yaklaşık 3 santigrat dereceye düşürebiliyor. Bu sinekkuşlarında şu ana kadar görülen en düşük vücut sıcaklığı.

Çalışmanın yazarlarından New Mexico Üniversitesi'nden biyoloji profesörü Blair Wolf yaklaşık 5 yıl önce And Dağları'na seyahat etti ve ekibiyle beraber gece gözlemlemek için 6 farklı türdeki 26 sinekkuşunu yakaladı.

Kuşların hepsinin gece boyunca metabolizmalarını çok yavaşlatarak vücut sıcaklıklarını keskin derecede düşürdüklerini belirledi. Kuşların ağırlıkları da ölçüldü çünkü sinekkuşları da diğer kuşların çoğu gibi şafaktan geceye kadar gün boyu aldığı kalorileri yakıyor.

Araştırmacılar bu kuşların vücut sıcaklıklarını atmosfer sıcaklığına yakın seviyeye getirip getirmediğini ayrıca incelenen türler arasında bu uyku halinin farklılaşıp farklılaşmadığını ve daha uzun uyku halinin kilo kaybıyla ilişkisi olup olmadığını merak ediyordu.

Araştırmacılar daha kısa süreli uyku haline giren türlerin vücut ağırlıklarının yüzde 15'ini kaybettiğini, daha uzun uyku halinde kalanlarının sadece yüzde ikisini kaybettiğini gözlemledi. Daha alçak seviyede yakalanan kuşlar da düşük seviyede vücut ağırlığı kaybına uğramıştı.

Ancak Dr. McKechnie doğal ortamlarında yapılacak gözlemlerle bu sinekkuşlarının enerji tasarrufu hakkında daha fazla öğrenecek şey olduğunu vurguladı. Zira And Dağları'ndaki bazı sinekkuşu türlerinin soğuk günlerde mağaralara girip birkaç gün sonra çıktığına yönelik doğrulanmamış hikayeler var. Aynı uyku halinin bir geceden daha uzun sürdüğü bilimsel olarak kanıtlanırsa sinekkuşları da kış uykusuna yatan canlılar sınıfına girecek. 

 

Indpendent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU