3200 megapiksellik karnabahar: Dünyanın en yüksek çözünürlüklü dijital fotoğrafı çekildi

Bir kamyonet büyüklüğündeki fotoğraf makinesi yakında Şili'deki gözlemevinde bulunan teleskoba yerleştirilecek ve diğer galaksilerin fotoğraflarını çekecek

LSST'nin fotoğraf makinesi 10 yıl boyunca Güney Yarımküre'den gökyüzünü tarayarak 20 milyar farklı galaksinin fotoğraflarını çekecek (LSST Project)

Şili'de yapım aşamasında olan Vera C. Rubin Gözlemevi'nin Legacy Survey of Space and Time Teleskobu’nun (LSST) fotoğraf makinesi ilk deneme fotoğrafını çekti.

Böylece bir dijital fotoğraf makinesi tarafından şu ana kadarki en büyük fotoğraf çekilerek yeni bir rekor kırıldı.

Vera Rubin Gözlemevi'nin bir kamyonet büyüklüğündeki dijital fotoğraf makinesinin odak düzlemi, Kaliforniya'daki Stanford Doğrusal Hızlandırıcı Merkezi'ndeki (SLAC) testlerde 3 bin 200 megapiksellik (3,2 milyar piksel) fotoğraflar çekmeyi başardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

SLAC yetkilileri bunların şu ana kadar tek seferde çekilen en büyük fotoğraflar olduğunu söyledi. Fotoğraflar o kadar büyük ki bir tanesini gerçek boyutunda göstermek için 378 adet 4K ultra yüksek çözünürlüklü televizyon gerekiyor.

Fotoğrafın çözünürlüğü de devasa boyutta. Bu boyuttta çekilen bir fotoğrafta 25 kilometre uzaklıktaki bir golf topunu görebilmek mümkün.

Piramit karnabaharının fotoğrafı çekildi

Ancak LSST'nin fotoğraf makinesinin çektiği ilk fotoğraflar uzaktaki bir golf topu değil. SLAC ekibi makineyi test etmek için ilk olarak çok detaylı yüzeye sahip olduğu için bir piramit karnabaharının fotoğrafını çekti.

LSST'nin odağı tıpkı cep telefonlarındaki fotoğraf makineleri gibi ışığı bir dijital fotoğraf yaratmak için elektrik sinyallerine çeviriyor.

Ancak LSTT''nin fotoğraf makinesi çok daha büyük ve karmaşık. Test edilen odak düzlemi 0,6 metre genişliğinde ve 189 tekil sensöre sahip. Söz konusu sensörler, kameranın odağını oluşturan 25 ayrı düzleme yerleştirildi. Bu sayede kameranın odağında toplamda 3,2 milyar piksel bulunuyor. Her biri 3 milyon dolar değerinde olan yüzeyleri odak düzlemine yerleştirme işlemi 6 ay gibi oldukça uzun bir süre aldı.

2021 itibarıyla devasa fotoğraf makinesi LSST'ye monte edilecek ve Şili'deki gözlemevine götürülmeden önce tekrar test edilecek.

Galaksiler, karanlık enerji ve karanlık madde hakkındaki bilgimizi genişletecek

LSST'nin görevi 10 yıl boyunca yaklaşık 20 milyar galaksinin fotoğraflarını çekmek olacak. Ayrıca Evren'in ilk stop-motion (durağan 3 boyutlu objeleri hareket edermiş gibi gösteren bir animasyon türü) filminin çekilmesi de amaçlanıyor.

LSST'nin fotoğraf makinesini geliştiren bilim insanlarından Steven Ritz bununla elde edilecek görüntülerin galaksiler, karanlık madde ve karanlık enerji hakkındaki bilgilerimizi artıracağını vurguladı.

Ritz "Bu veriler galaksilerin nasıl zaman içinde evrimleştiği konusundaki bilgilerimizi genişletecek ve karanlık enerji ve karanlık madde hakkındaki modellerimizi daha derinlemesine ve her zamankinden daha kesin olarak yapmamıza olanak sağlayacak" dedi.

 

Independent Türkçe, Space.com, Vice, Webtekno

DAHA FAZLA HABER OKU