Yeni araştırmaya göre son 126 bin yılda yok olan memelilerin yüzde 96'sında insanlar sorumlu

Çalışmanın yazarları, şu anki yok olma oranlarının 126 bin yıl önceye göre bin 700 kat daha yüksek olduğunu söylüyor

Tüylü gergedanlar da dahil olmak üzere birçok megafauna türünün neslinin tükenmesi, daha önce iklim değişikliğine atfedilmişti (AFP)

Yeni bilimsel araştırma, son 126 bin yıldaki memeli yok oluşlarının yüzde 96'sından iklim değişikliğinin değil, insanların sorumlu olduğunu ortaya koydu.

Science Advances'ta yer alan araştırmaya göre, insanların yaklaşık 65 bin yıl önce Avustralya'ya ve yaklaşık 24 bin yıl önce Amerika'ya gelişi, hayvan yokoluşlarında ani artışlara neden oldu.

Araştırmacılar, ilk insanların gelişinden sonra hayvanların yok olma oranlarının hızla arttığı Madagaskar ve Karayipler'de de benzer sonuçlara ulaştı.

Diğer yandan, tarihsel yok oluşların insan faaliyetleriyle tetiklendiği sonucu, önceki çalışmalarla çelişiyor. Söz konusu çalışmalar, gergedanlar ve tüylü mamutların dahil olduğu megafaunanın yok oluşunu doğrudan iklim değişikliğine bağlıyordu.

Çalışmanın yazarlarından Daniele Silvestro ve ekibi, büyük bir fosil veri kümesi derledi ve iklimle ilişkili yok oluşlara dair hiçbir kanıt bulamadı.

Londra Zooloji Topluluğu’ndan Profesör Samuel Turvey, çalışmayla ilgili şunları söyledi:

Biyoçeşitlilik üzerindeki önceki etkilerimizi yeniden canlandırmak, bazı ekosistemlerin ve türlerin insan faaliyetlerine karşı savunmasız olmasının sebebini anlamak için önemli. Bu sayede yokoluşla mücadelede daha etkili koruyucu önlemler alabiliriz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan çalışmanın yazarları, şu anki yok olma oranlarının 126 bin yıl önceye göre bin 700 kat daha yüksek olduğunu söylüyor.

Ampgoo’da yer alan habere göre 126 bin yıl önce geç Pleistosen döneminin başlangıcından bu yana 351 memeli türünün nesli tükendi.

Tükenişlerin son dönemde daha da yoğunlaştığı ve 351 türün 80’inin son bin 500 yılda kaybolduğu belirtildi.

İsveç, İsviçre ve Birleşik Krallık'tan araştırmacıların bulunduğu ekip, önümüzdeki yüz yıl içinde 558 kadar türün ortadan kalkacağını öngörüyor.


Independent Türkçe, Ampgoo

DAHA FAZLA HABER OKU