Başkan Yardımcısı adayı Kamala Harris, seçmenleri Rus müdahalesine karşı uyardı

Demokrat aday, müdahale ve baskılamanın yanı sıra Donald Trump'ın korku tellallığından oluşan etkiden bahsetti

Kamala Harris, kasım ayındaki seçimlerde Demokrat Joe Biden'ın başkan yardımcısı adayı olarak yarışacak (AFP)

Kamala Harris, Rusya'nın bir kez daha ABD seçimlerine karışarak sonucu yine Donald Trump'ın lehine dönüştürebileceğine dair uyarıda bulunurken, bu durum ülkedeki seçim sistemine yönelik diğer tüm tehditlere bir yenisini ekliyor.

CNN'den Dana Bash'e yaptığı açıklamada, ABD Başkanı'nın posta yoluyla oy vermede yaygın bir dolandırıcılık olacağıyla ilgili temelsiz iddialarını Rusya'nın "güçlendirdiğini" belirten İç Güvenlik Bakanlığı (DHS) bültenine değinen başkan yardımcısı adayı Harris, seçim gününe kadar Kremlin'in faaliyetlerinin kampanyada kullanılan bir unsur olacağından şüphe duymadığını söyledi.

Rusya'nın 2016'daki Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimine müdahale ettiğinden eminim. Senato İstihbarat Komitesi'nde görev yapıyorum, tam olarak ne yaşandığına inandığımız hususa dair ayrıntılı raporlar yayımladık ve 2020 seçimlerine de dışarıdan müdahale olacağına, Rusya'nın da bu cephenin ön saflarında yer alacağına inanıyorum.

Bash, "Bu size Beyaz Saray'a mal olabilir mi?" diye sordu. Harris duraklamadan yanıt verdi:

Teorik olarak elbette olabilir.

Rusya'nın yeni bir seçim müdahalesine dair uyarılar bir süredir ortalıkta dolaşıyor. Joe Biden bu yaz yapılan bir bağış toplama etkinliğinde, "Geçmişten biliyoruz ve şu an da haberdar olduğumu garanti edebilirim çünkü şimdilerde yeniden böyle brifingler alıyorum. Ruslar yine seçim sürecimizi gayrimeşru hale getirmeye çalışıyor. Bu kesin" sözleriyle uyarıda bulunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin başta olmak üzere diğer yabancı güçlerin de ABD siyasetini çeşitli raddelerde etkileme çabası içinde olduğu biliniyor ama Rusya yaygın bir şekilde ve büyük ara farkla en açık ve en hırslı müdahaleci olarak kabul ediliyor.

Trump'ın Adalet Bakanı Bill Barr geçen hafta en büyük tehdidin Çin olduğuna dair uyarıda bulunurken Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Adam Schiff, Barr'ın Trump'ı kurtarmak için yalan söylediğini belirtmişti.

Senato İstihbarat Komitesi'nin Rusya'nın 2016 seçimlerine müdahalesinin boyutuna ilişkin son raporunda, Trump'ın ortaklarının Rus ajanlarıyla bağlantılarına ve ticari çıkarlarına ilişkin geniş ve epey ayrıntılı bir izahata yer verilmişti.

Komitedeki Cumhuriyetçiler söz konusu raporu Trump'ın kampanyasıyla Rusya arasında gizli bir anlaşma olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığının ispatı niteliğinde görürken, aralarında Harris'in de olduğu Demokrat mevkidaşlarıysa yayımladıkları açıklamada bu raporun "açık bir biçimde Trump'ın kampanya ekibinin Rusya'nın seçimi Trump'a kazandırma çabalarıyla işbirliği içinde olduğunu gösterdiği" sonucuna varmıştı.
 


Harris'in seçimin doğruluğu ve bütünlüğüne yönelik tehdide dair yaptığı kesin teşhis Rus etkisiyle sınırlı kalmadı. Harris ayrıca, belirli grupları oy kullanmaktan alıkoymak için eyalet düzeyindeki çabaların yanı sıra Başkan'ın Amerikalıların kendi seçim süreçlerine olan güvenine yönelik saldırısını da gündeme getirdi.

Ben bu konuda gerçekçiyim, Joe da öyle... Klasik bir seçmen baskılama taktiğiyle karşı karşıya bulunuyoruz. (Bu taktik, azınlık topluluklar, yoksullar ve yaşlılar başta olmak üzere bazı seçmen gruplarını oy vermekten caydırma yöntemi olarak görülüyor -ed.n.) Elimizde 2016'da yaşanmış bir dış müdahale duruyor. Amerikan halkını kendi seçim sistemimizin doğruluk ve bütünlüğüne inanmamaya ikna etmeye ve bu insanların oylarının gerçekten de önemli olabileceği fikrini yıkmaya çalışan bir başkanımız var.

Bunların hepsi sahnede. Ve ben çok gerçekçiyim, Joe da biz kazanana, bizler Oy Hakkı Yasası'na el atıp onu biraz daha kuvvetli hale getirene ve sisteme olan güveni geri getirene kadar birilerinin Amerikalıların oy verme gücünün önüne kasten birçok engel koyacağı hususunda çok gerçekçi. Ancak bu engellerin üstesinden geleceğiz, onları yenecek ve aşacağız.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU