Japonya ekonomisinde rekor daralma: Yüzde 28,1

Dünyanın en büyük dördüncü ekonomisi Japonya, ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 28,1 küçüldü. Ülke yıllardır, düşük ekonomik büyüme ile mücadele ediyordu

Fotoğraf: AFP

Japonya Ekonomi Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre ülke gayrisafi yurt içi hasılası, nisan-mayıs-haziran döneminde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 7,9 geriledi. 

Söz konusu veri, ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 28,1 düşüş kaydetti.

Ekonomistler, ülke ekonomisinin ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 28,6 ve çeyreklik bazda yüzde 8,1 daralmasını bekliyordu.

Koronavirüs salgınından önce de düşük ekonomik büyümeyle mücadele eden Japonya'da ağustosta açıklanan tahminlere göre yıllık bazda  ikinci çeyrek küçülmesi yüzde 27,8 öngörülüyordu. 

Japonya'nın ihracata dayalı ekonomisinin Kovid-19 nedeniyle olumsuz etkilendiğine işaret eden analistler, sağlık nedenlerinden ötürü istifa eden eski Japonya Başbakanı Abe Şinzo'nun yerine gelecek kişinin önceliğinin büyüme olacağını belirtti.

Analistler ayrıca, bu yılın ilk çeyreğinde resesyona giren Japonya ekonomisinin ikinci çeyrekte kaydettiği küçülmenin, karşılaştırılabilir gayrisafi yurt içi hasıla veri setinin başladığı 1980'den bu yana en sert daralma olarak kabul edildiğini bildirdi.



AA

DAHA FAZLA HABER OKU