Netflix, Minnoşlar filmini kataloğundan çıkardı

Filmin Türkiye'de yayına girmeyeceği bildirildi

Fotoğraf: Reuters

Netflix'in, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) kararına uyarak çocuk istismarı görüntüleri içeren "Minnoşlar" adlı filmi kataloğundan çıkardığı öğrenildi.

RTÜK, 6112 sayılı Kanun'un "Yayın hizmetleri….. Çocuklara, güçsüzlere ve engellilere karşı istismar içeremez ve şiddeti teşvik edemez" hükmü uyarınca filmin platformun kataloğundan çıkarılması gerektiğine karar vermişti.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre; Netflix tebliğ edilmesinin ardından karara uyarak, filmi kataloğundan çıkardı.

Film, Türkiye'de yayına girmeyecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakanlık RTÜK’e başvurmuştu

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Netflix’te yayımlanması planlanan Minnoşlar filmi hakkında gerekli tedbirlerin alınması ve filmin değerlendirilmesi için RTÜK'e resmi yazıyla talepte bulunmuştu.

Netflix'in, söz konusu filmin tanıtımında "dişiliğini keşfederek aile geleneklerine meydan okuyan bir çocuk" tanımlanmasında bulunduğu, bunun yanı sıra "çocuk filmi" görüntüsündeki yapımı izlemek için abonelerine izleyici kitle yaşının 18 yaş ve üzeri olduğu bilgisini paylaştığı aktarılan bakanlık açıklamasında, şunlar kaydedilmişti:

Bakanlığımız Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından, filmin, çocukların ihmal ve istismara açık hale gelmelerine neden olabileceği ve psikososyal gelişimlerini olumsuz yönde etkileyeceği değerlendirilmiştir. Konuya ilişkin gerekli tedbirlerin alınması ve filmin değerlendirilmesi için Bakanlığımız tarafından RTÜK'e 20 Ağustos 2020 tarihi itibarıyla resmi yazı ile talepte bulunulmuştur. Çocuklarımızın herhangi bir mecrada metalaştırılmasına, ihmal ve istismara açık hale getirilmesine karşı her daim mücadelemizi sürdüreceğiz.

Netflix, özür dilemişti

Netflix Minnoşlar (Cuties) filminin tanıtımında "uygunsuz" görüntüler kullanmasının ardından özür dilemişti.

Dijital yayın şirketi paylaştığı tweet'te filmin hem orijinal Fransızca adına hem de İngilizce çevirisine atıfta bulunarak, "Mignonnes/Cuties için kullandığımız uygunsuz görüntüler nedeniyle derinden üzüntü duyuyoruz. Uygun değildi, ne de Sundance'te ödül kazanan bu Fransız filmini temsil ediyordu. Fotoğrafları ve açıklamayı hemen güncelledik" ifadelerini kullanmıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU