IŞİD esaretinden kurtulup 6 yıl sonra ailesine kavuşan Ezidi kardeşler, Laleş'te yeniden kutsandı

Yaklaşık 6 yıl önce IŞİD tarafından kaçırılan ve 3 yıla yakın bir süre Türkiye'de tutulan Ezidi Emir ve Emira Khudeda Hussein kardeşler, Laleş'in manevi hizmetkarlarının huzurunda kutsanarak ikinci defa Ezidiliğe kabul edildi

Her dini inanışta olduğunu gibi Ezidi inancına göre de bir kişinin inanç mensubu sayılmasının bazı kuralları var. 

Öncellikle anne ve baba Ezidi ise doğan çocuklar da bu inancın mensubu sayılıyor.

Evlilik ritüeli gerçekleştiği zaman Ezidi olunabiliyor. Ama Ezidi bir kız başka bir dine mensuup bir erkekle evlenirse, Ezidilikten çıkmış oluyor.

Onun için Ezidilikte evlilik yasağına riayet önemli bir kıstas olarak görülüyor. 

Bu durum aynı zamanda içerdeki kastlar arası endogami (evlilik yasağı) kıstası içinde geçerli kabul ediliyor.

 

Laleş mabedinin ruhani öncülerinden Baba Çavuş Ezidi kardeşler ile birlikte
Laleş mabedinin ruhani öncülerinden Baba Çavuş Ezidi kardeşler ile birlikte / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Bu nedenle IŞİD tarafından kaçırılan ve tecavüz sonucu hamile kalıp çocuk doğuran Ezidi kadınların durumu uzun süre tartışma konusu oldu. 

Ezidi toplumu ve aydınlar, alıkonulan kadınların kabulü için uğraş verdi

IŞİD'in alıkoyduğu kadınların ve onların çocuklarının Ezidiliğe tekrar kabul edilmesi için çaba gösterildi. 

Hatta IŞİD saldırısına kadar Ezidilikten çıkmak için bu evlilik kıstasının ihlal edilmesi yeterli bir sebepti. 

Bir kadının veya çocuğunun Ezidiliğe kabulüne de kesinlikle izin verilmiyordu.

Bu inanç Ezidiliğin kurucusu olarak kabul edilen Şeyh Adiyy Bin Musafir'den bu yana hep uygulandı. 

IŞİD saldırısı ile birlikte Ezidi toplumu ve kimi aydınları, alıkonulmuş kadınların aileleriyle birlikte geri kabul yolunun açılması için uğraştı.

Nihayetinde Ezidi ruhani meclisi toplanıp kaçırılan kadınların, erkeklerin ve çocukların inanca tekrar kabul edilmesi yönünde bir karar aldı.  

Ruhani önderler kadın ve çocuklar için inisiyatif üstlendi

"Yeniden kutsama" da böyle ortaya çıktı. Karara karşı çıkanlar olsa da toplumsal kabulü nedeniyle bu durum geçerli sayıldı. 

Yani bir anlamda ruhani önderler, inisiyatif alarak geri dönen kadın ve çocukları kutsayarak tekrar Ezidliğe kabul etmiş oldu.

 

Emir, Emira ve Hadiya Khudeda Hussein kardeşler
Emir, Emira ve Hadiya Khudeda Hussein kardeşler / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

2014'te IŞİD tarafından Şengal'den kaçırılan ve 3 yıla yakın bir süre Türkiye'de tutulduktan sonra geçen cuma günü ailesine teslim edilen Emir ve Emira Khudeda Hussein kardeşler için de aynı ritüel uygulandı.

Köyde ablaları ile beraber yaşayacaklar

Independent Türkçe'nin edindiği bilgiye göre, Emir ve Emira dün Ezidilerin kutsal mekanı Laleş'e götürüldü. 

Emir ve Emira, dünya Ezidilerin lideri Mir Hazım Tahsin Beg'in vekili Mir Cewher Ali Beg tarafından karşılandı.

Laleş'te ruhani hizmetkarların öncülüğünde dini ritüeller yerine getirilerek Ezidi kardeşler, Akpınar'ın suyu ile yıkanarak tekrar Ezidiliğe kabul edildi.

Emir ve Emira kardeşler, Irak Kürdistan Bölgesi'nin Duhok kentine bağlı Hanika Köyü'nde ablaları Hadiya Khudeda Hussein ile hayatlarını sürdürmeye devam edecek.

"Kürtçe'yi unutan kardeşlerimle işaret diliyle konuşuyorum"

Kardeşlerine kavuşmanın sevincini paylaşan abla Hadiya, IŞİD tarafından kaçırılan diğer kadın ve çocukların da bir an önce ailelerine kavuşması temennisinde bulundu.

 

Emir ve Emira Khudeda Hussein kardeşler
Emir ve Emira Khudeda Hussein kardeşler / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Kardeşlerinin IŞİD tarafından kaçırılırken Kürtçe'yi unuttuklarını ve onlarla anlaşmakta zorlandığını kaydeden abla Hadiya, "Maalesef kardeşlerim Kürtçe'yi unutmuş. Türkçe'den başka bir dil bilmiyorlar" dedi. 

Emir ve Emira ile işaret diliyle anlaşmaya çalıştığını ifade eden abla Hadiye Hussein, "Bazen mühim bir konu olduğunda problem yaşıyorum. Daha önce IŞİD tarafından kaçırılarak kurtarılmış ve Türkçe bilen yakınlarımdan yardım istiyorum. Onlar bize tercümanlık yapıyor. Kısa bir zamanda Kürtçe'yi öğreneceklerine inanıyorum" diye konuştu.

"Dünya için küçük ama Ezidiler için büyük bir dönüşüm"

Ezidi Kültür Vakfı kurucu başkanı Azad Barış, Ezidi kardeşlerin Laleş mabedine gitmelerinin anlamı ve mabedin ruhani şahsiyeti Baba Çawuş tarafından yeniden kutsanarak cemaate kabul edilmelerinin hem sosyo-kültürel hem de inanç ritüelleri açısından önemli bir dönüşümün başlangıcı olduğunu söyledi.

 

Emir ve Emira Khudeda Hussein kardeşler
Emir ve Emira Khudeda Hussein kardeşler / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Başlangıç noktasının aynı zamanda yeni bir dönüşümün göstergesi ve çağın ruhuyla olumlu bir ilişkininin kurulması anlamına geldiğini kaydeden Barış, şunları kaydetti:

"Hem Ezidiliğin inançsal öğelerini hem de onun kültürel mirasını ayakta tutacak olan bu sosyolojik dönüşüm sürecini çok önemsediğimi söylemek isterim. Öbür türlü bu denli hızlı değişim ve dönüşümleri olan dünyada hayatta kalmanın imkânı da olmadığı bilinmelidir. Eğer hayatta kalınacaksa, kültür, tarih, coğrafya ve onu aşkın hafızayla yaratıcı bir ilişki kurulmak isteniyorsa, o zaman geçmişin temel taşları üzerinden yeniyi inşa etmek, dönüşüme hazır olmak lazım."

Barış, Emir ve Emira'nın Lalaş'e götürülerek üst düzey bir ruhani şahsiyetin eşliğinde yeniden kutsanmasını dünya için küçük ama Ezidiler için büyük bir dönüşüm olduğunu sözlerine ekledi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU