Dolar/TL'de yeni rekor: 7,46

Türk Lirası, dolar karşısında rekor seviyede değer kaybederek 7,4606 lira seviyesine kadar çıktı. Dolar/TL kuru, bir süre sonra 7,45 seviyesine geriledi

Fotoğraf: Pixabay

Türkiye'de 6 binden fazla insanın yaşamına mâl olan koronavirüs salgını ile endişeler devam ederken, ekonomik belirsizlikler insanları dövize yönlendirmeye devam ediyor. 

Dolar/TL kuru sabah saatlerinde 7,46 lira seviyesini aşarak tarihi rekorunu kırdı. 13:15 itibariyle kur, 7,4596 seviyelerinde işlem görüyor.

Benzer şekilde, geçen hafta 8,82 lira seviyesine ulaşarak tarihi rekorunu kıran Euro/TL, bu rekoru bugün 8,83 lira ile yeniledi. 

Logos Portföy Yönetimi Yönetim Kurulu Üyesi Berrin Önder, Bloomberg HT’ye yaptığı açıklamada Türk Lirası’nın teknik olarak şu anda bulunduğu seviyelerden çok daha düşük bir yerde olması gerektiğini söyledi. 

Dolar/TL’nin mevcut seviyesini dört nedene bağlayan Önder’e göre bunlardan ilki salgınla beraber daha da büyüyen belirsizlik. 

İkincisi daha önce kamu bankaları yoluyla döviz satımında olduğu gibi bir devlet müdahalesinin olmayacağına dair söylentiler. 

Üçüncüsü ise yabancı yatırımcının hem devlet tahvillerinde hem de hisse senetlerinde rekor düşük seviyelerde olması. 

Hissedilen enflasyon ile gerçek enflasyon arasında bir fark oluşmasını dördüncü bir neden olarak açıklayan Önder, “Bu fark oluşmasaydı, çok yüksek seviyelerde yerli yatırımcı mutlaka para bozdururdu. Şimdi herkes parasını korumak için döviz bozdurmuyor” dedi. 

Türk Lirası’nın değer kaybı ve alım gücünün düşmesiyle insanların kendini koruma amacına yöneldiğini aktaran Önder, “Artık sadece yatırım amaçlı değil, kendi işlerinizi sürdürebilmek amaçlı da bir ihtiyaç söz konusu olabilir” dedi. 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU