ABD polisinin felç bıraktığı siyahi, hastane yatağından seslendi: "Hayatınızı bir anda elinizden alabilirler"

ABD'nin Wisconsin eyaletinde polisin arkasından 7 el ateş ettiği siyahi Amerikalı Jacob Blake, hastane odasından destekçilerine mesaj gönderdi

Demokrat Başkan adayı Joe Biden perşembe günü Blake'in ailesiyle özel görüşme yapmış ve onunla telefonda konuşmuştu. Başkan Donald Trump'da Kenosha kentini ziyaretinde Blake ailesiyle temasa geçmemişti  (AFP)

ABD'nin Wisconsin eyaletinin Kenosha kentinde polisin arkasından 7 el ateş ederek belden aşağısını felç bıraktığı siyahi Amerikalı Jacob Blake ilk kez hastane yatağından konuştu.

Videosunda kendisine destek verenlere "hayatlarının her an ellerinden alınabileceği" uyarısında bulunarak birlik çağrısı yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sosyal medyada avukatı tarafından yayımlanan videoda Blake doktorların kalıcı şekilde felç olmasından endişe ettiğini belirterek tüm gün acı çektiğini söyledi.

Blake "Sırtımda ve karnımda zımbalar var. Bununla uğraşmak istemezsiniz.  24 saat acıyla geçiyor sadece acı. Nefes almak, uyumak, bir tarafa dönmek ve yemek yemek acı veriyor" dedi.

6 çocuk babası 29 yaşındaki Blake sözlerini şu şekilde sürdürdü:

Hayatınız, sadece hayatınız değil, bacaklarınız da bir anda elinizden alınabilir. Bu hayatta hareket edip ilerlemeniz için size gerekli . Birbirinize destek olun, para kazanın ve her şeyi  oradakiler için kolaylaştırın çünkü harcanacak zaman yok.

Blake cuma günü hakkında mayıs ayındaki bir cinsel saldırı da dahil bir dizi suçlama nedeniyle hastane yatağından videokonferans yoluyla mahkemeye çıkarılmış ve suçsuz olduğunu iddia etmişti.

Kenosha İlçe Komisyonu Yargıcı Loren J. Keating ise Blake'in mahkemeye çıkarılması için yeterli kanıt olduğuna hükmetmişti. Jüri seçiminin tarihi de 9 Kasım olarak açıklanmıştı.

Ne olmuştu?

Blake, 23 Ağustos'ta bölgede bir ev içi şiddet vakası nedeniyle bulunan polislerce yapılmak istenen gözaltı sırasında beyaz bir polis memurunca vurulmuştu. İki polisin daha yer aldığı olayın kamera kaydında  Rusten Sheskey adlı memurun Blake'in kapısına açtığı araca doğru eğilerek çocuklarının önünde sırtından vurulduğu görülüyordu.

Gencin vurulması sonrası kentte günlerce eylemler devam etmiş, Kyle Rittenhouse adlı 17 yaşındaki bir milis üyesi iki kişiyi vurup öldürmüş üçüncüsünü de yaralamıştı.

Blake'in avukatı müvekkilinin olay günü bölgede ev içi şiddet olayını dindirmeye yardım amaçlı bulunduğunu ve Blake'in bölgeden ayrılmak isterken arkadan vurulduğunu söylüyor.

Sheskey ve diğer olis memurları açığa alınsa da haklarında bir suçlama yapılmadı. Adalet Bakanlığı Blake'in aracında bıçak bulunduğunu söylese de gözaltı girişimi sırasında bıçağı elinde tuttuğuna ilişkin bir açıklama yapmamıştı. 

 

Independent Türkçe, NBC, AP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU