Belarus'ta sokak eylemleri sürüyor: 30 kişi izinsiz gösteri yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alındı

Devlet Başkanı Lukaşenko karşıtı gösteriler sürüyor. Başkent Minsk'te 30 kişi izinsiz gösteri gerekçesiyle güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı

Ülkedeki gösteriler, 9 Ağustos'ta yapılan seçimin ardından başlamıştı / Fotoğraf: Twitter

Belarus'ta, devlet başkanı Aleksandr Lukaşenko karşıtı eylemler birinci ayını geride bırakmaya hazırlanırken ülkedeki gösteriler de sürüyor.

Ülkenin başkent Minsk'te toplanan çok sayıda eylemciden 30'u Belarus polisi tarafından gözaltına alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sputnik'e konuşan Minsk Polis  Sözcüsü Natalya Ganuseviç, gözaltına alınanların "İzinsiz protesto gösterisi düzenlediği, yasadışı semboller taşıdıkları ve sloganlar attıklarını" söyledi.

9 Ağustos'ta yapılan seçimlerin yüzde 80.1 oy oranıyla Lukaşenko'nun kazandığının ilan edilmesinin ardından başlayan gösteriler ilk haftasında yüz binlerce göstericiye ulaştı.

Başta başkent Minsk olmak üzere ülkenin çeşitli şehirlerinde sokağa inen göstericiler, seçimlere hile karıştırıldığını savunarak Lukaşenko'nun görevi bırakmasını ve seçimlerin yenilenmesini istiyor.

Rusya açık destek veriyor

Lukaşenko ise seçimlerde hile yapılmasının mümkün olmadığını ileri sürerek muhalefete halkın kararına saygı duyma çağrısı yaptı. Gösteriler sürerken Lukaşenko elinde otomatik silahlarla poz verdi. Bu durum, gösteriler devam ederse güvenlik güçlerinin sertliği arttıracağı yorumlarını da beraberinde getirdi.

Bu arada Lukaşenko destekçileri de başkentte bir miting yaptı.

Lukaşenko'nun en büyük destekçisi ise Rusya. Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin, Belaruslu mevkidaşına açık destek veriyor.


Independent Türkçe

 

 

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU