Altın ve gümüş madenindeki devlet hakkının artırılmasının ardından 99 maden sahası aramalara açılıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 99 maden sahası ihale edilerek aramalara açılacağını duyurdu. Dün Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararında altın ve gümüş madenlerindeki devlet hakkı yüzde 25 artırılmıştı

Fotoğraf: Unsplash.com/@ingodoerrie

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nün Resmi Gazete'de yayımlanan ilanına göre 99 maden sahası ihale edilerek aramalara açılacak

İhalelere ilişkin usul ve esaslar "http://www.mapeg.gov.tr" internet adresinde yayımlanacak ihale şartnamesinde belirtilecek.

Aramalara açılacak 99 maden sahasının ihalesi için başvurular, MAPEG'e doğrudan yapılacak. Posta veya diğer yollardan yapılan başvurular geçersiz sayılacak.

Söz konusu ihaleler, kapalı teklif ve açık artırma usulüyle gerçekleştirilecek.

En yüksek devlet hakkı yüzde 18,75

Resmi Gazete’de 4 Eylül'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı’na göre altın ve gümüş madenlerindeki devlet hakkı yüzde 25 artırılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

3213 sayılı Maden Kanunu'nda devlet hakkının ocaktan çıkarılan madenin ocak başındaki fiyatından alındığı belirtiliyor. 

Yasaya göre altın, gümüş, platin, bakır, kurşun, çinko, krom, alüminyum ve uranyum oksitten alınan devlet hakkı yüzde 1 ile yüzde 15 arasında değişiyor. 

Bu değişkeni ise çıkarılan madenin (altın ve gümüş için) ons fiyatı belirliyor. Örneğin çıkarılan altının ons fiyatı 800 dolardan düşükse devlet hakkı yüzde 1. Eğer 2 bin 101 dolardan yüksekse devlet hakkı, yüzde 15. 

Benzer şekilde çıkarılan gümüşün ons fiyatı 10 dolar altındaysa devlet, yüzde 1’ini alıyor. 37 dolardan fazlaysa yüzde 15’ini alıyor. 

Yeni düzenlemeyle en düşük devlet hakkı yüzde 1,25, en yüksek devlet hakkı ise yüzde 18,75 olacak. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU