Ev sinemasından vizyona bu hafta: Bir özgürlük mücadelesi; Pretoria’dan Kaçış

Harry Potter'dan sonra oyunculuk seçimlerinde cüretkâr olmaya devam eden Daniel Radcliffe'in başrolünde yer aldığı Escape from Pretoria, Tim Jenkin'in 2003 yılında yayınlanan Inside Out: Escape from Pretoria Prison adlı kitabından uyarlanan bir film

Belki biraz kaba ve kısıtlayıcı bir sınıflandırma olacak, ama hapishaneden kaçış filmlerine şöyle bir göz atınca bu filmleri "sıradan tutuklular" ile "siyasi tutuklular"ın kaçış planları olarak ele almak mümkün gibi görünüyor.

Her iki durumda da baskıcı bir ortamda esas olarak dostluk ve dayanışmaya, kaçma ümidine, metodolojilerine, hazırlıklarına ve son olarak da uygulamalarına sahip olan bu senaryolarda siyasi tutukluların demokrasi için savaşı aşağı yukarı kaçış planlarındaki ahlaki eylemleriyle çatıştığı için özgürlükten yoksun bırakılmaya mahkûm ediliyor gibi görünüyor.


Bir özgürlük mücadelesi; Pretoria'dan Kaçış

Yönetmen: Francis Annan / Oyuncular: Daniel Radcliffe, Daniel Webber, Ian Hart, Mark Leonard Winter, Nathan Page, Grant Piro, Adam Ovadia, Adam Tuominen, Tim Jenkin / Süre: 106 dakika
 


Harry Potter'dan sonra oyunculuk seçimlerinde cüretkâr olmaya devam eden Daniel Radcliffe'in başrolünde yer aldığı Escape from Pretoria, Tim Jenkin'in 2003 yılında yayınlanan Inside Out: Escape from Pretoria Prison adlı kitabından uyarlanan bir film.

Güney Afrika'nın Apartheid dönemindeki ırk ayrımına dayanan rejimin gölgesinde hapisten kaçmayı planlayan iki politik mahpusun hikayesinde Daniel Radcliffe, filmde, zekası ve el becerileriyle barbar bir rejimden özgürlüğe doğru uzun soluklu bir yürüyüşü tamamlamaya çalışıyor.


Apartheid Rejimi

Güney Afrika hükümetinin politikalarıyla ilgili çok fazla bir done vermeden seyircinin bu politikaların aşırı derecede kötü, baskıcı, hoşgörüsüz, ırkçı olduğunu zaten bildiğini varsayan film, Jenkin'in beyaz bir Güney Afrikalı olarak kendi topraklarındaki duruma nasıl yavaş yavaş gözlerini açtığını, kişisel inançlarını yeniden incelediğini ve ardından bir aktivist olmak için onu harekete geçiren şeylerin detayına da pek girmiyor.

Oysa Jenkin ve Lee'nin uğruna savaşmaya ve hapsedilmeye değer inançları vardı.
 


Film, onların geçmişlerini ve neden boyun eğdirilmişler için her şeyi riske atmayı seçtiklerini biraz daha derinlemesine araştırarak bize aktarabilseydi eminim çok daha güzel olurdu.

Yine de çok kısaca özetlemek gerekirse; Apartheid Rejimi, 1948 yılı sonrasında Güney Afrika'da Ulusal Parti'nin iktidara gelmesiyle başlayan, kurumsallaşarak ilerleyen ve ırk ayrımına dayanan bir rejimdi.

1948 yılı itibariyle başlayarak 1990'lı yıllara kadar devam eden bu rejim sürecinde birçok insan çeşitli işkencelere uğramış, hayatını kaybetmiş ve evlerini terk etmek zorunda kalmıştır.

Bu olayların merkezinde, 1970'li yılların Johannesburg'unda geçen bu filmde de ırk ayrımcılığının yaygınlaşması ve beyaz olmayanların suiistimal edilmesi ülkenin bir kanunu haline gelmiştir.
 


Üniversiteden yeni mezun olan ve ülkedeki bu gidişata dur demek isteyen Tim Jenkin ve Stephen Lee ise Apartheid Rejimi'ni sona erdirmeye kararlılardır ve bunu yapmak için kararlı adımlar atmak istiyorlardır.
 


Bu amaçla Robben Adası'na hapsedilmiş olan Nelson Mandela liderliğindeki çoğunluğu siyah üyelerden oluşan Afrika Ulusal Kongresi'ne katılan Güney Afrikalı beyazlar, bu uğurda yapabilecekleri en iyi şeyin, Apartheid karşıtı yüzlerce broşürü havaya fırlatan küçük cihazları patlatmak olduğuna karar verirler ve bu sayede örgüt içinde "Broşür Bombacıları" olarak anılırlar.
 


Ancak devrim niteliğindeki bu kongrenin Apartheid Rejimi'ne karşı vermiş olduğu savaşta bilfiil yer alan Jenkin ve Lee, bir gün, ANC broşürlerini havaya uçuran düzenekleri şehrin belli noktalarına yerleştirirken yakalanırlar.
 


Akabinde yasaklı organizasyonlar adına ilan üretip dağıtma suçundan yargılanan ve yaptıkları eylemlerin sonucu olarak da tutuklanan ikili Pretoria'daki siyasi hapishaneye gönderilirler.

Aldıkları bu ceza sonunda Jenkin on iki yıl, Lee sekiz yıl hapse mahkûm edilir.
 


Beyaz Mandela

Daha adliyeden çıkmadan ilk kaçış girişimini yapan Lee için bu girişimin sonucu ağır olurken, politik duruşu ve görüşleri nedeniyle Beyaz Mandela olarak anılan Tim Jenkin için ise durum hapishaneye adım attığı andan itibaren gizli görüşmelerle çeşitli planlar yapma ve bu planları uygulama sürecine dönüşür.
 


Pretoria Merkez Hapishanesi'ne kapatılan ve protestolarına devam etmek için haksız cezalarından kaçmaya kararlı olan çift, üçüncü bir mahkûm olan Leonard Fontaine ile arkadaş olunca hapishaneyle ilgili dikkat etmeleri gereken şeyleri de kısa sürede öğrenirler.
 


Jenkin ve Lee, kendisi gibi tutuklu arkadaşları Alex Moumbaris'i de ikna ederek yüksek güvenliği ile bilinen tüm zamanların en kötü şöhretli hapishane kaçışlarından birini gerçekleştirmek için bir plan yapmaya başlarlar.

Önümüzdeki birkaç ay boyunca da dış dünyayla herhangi bir iletişim kurmadan, el yapımı tahta anahtarlar yaparak cüretkâr bir kaçış planı geliştirirler.
 


Planda ele alınan bir problem, bir çözüm ve nihayetinde ıskalama ve sonrasında yeni baştan atılan her yeni adımla birlikte kaçınılmaz olarak bir şeyler ters gider ve sorunlar tahmin edilebilir olmaya başlar.

Ama yine de olay örgüsünün gidişatı ne kadar tekrarlara dayanıyor olsa da Jenkin'in yazdığı kitaptan alınan bu spesifik detaylar, bu adamaların ne kadar usta ve sabırlı olduğunu bize hatırlatır.
 


Eğer bu olaylar gerçek hayatta yaşanmasaydı olanlar fazlaca abes ve mantıksız görünebilirdi, ancak özellikle idealizmi ve coşkuyu tasvir etmeye yabancı olmayan Daniel Radcliffe'in yoğunlaşarak içselleştirdiği bu rolündeki performansının da etkisiyle, filmdeki her saniye gerektiği şekilde gerçekliğinden ödün vermeden ilerliyor.
 


Özellikle Jenkin, Lee ve Fontaine'in gardiyanların devriye gezdiği zamanlarda yakaladıkları boşluklarda kaçış için ellerindeki anahtarları test ettikleri sahnelerin gerilimi, seyircinin onlarla birlikte nefeslerini tutmasına ve hatta ter dökmelerine sebep olacağı konusunda şüphe getirmiyor.
 


Eski moda bir film

Francis Annan'ın ilk uzun metrajlı sinema filmi olan Escape from Pretoria, bir sinema klasiği olan The Great Escape (1963)'in havalı epik aksiyonundan veya Clint Eastwood'un Escape From Alcatraz (1979)'ın cesaretinden yoksun olsa da iyi hazırlanmış, güzel bir şekilde yapılmış ve kaçış mekaniği ve temel malzemelerin yaratıcı kullanımı üzerinde iyi düşünülmüş bir olay örgüsü var.
 


Filmdeki kaçışa yönelik heyecanlandıran ve eğlendiren şeylerin, muhtemelen üstün hapishane filmlerinde görmüş olduğunuz şeylerin bir kopyası olduğunu düşüneceğiniz Pretoria'dan Kaçış adlı bu filmde eski moda bir film yapımı duygusu da var.
 


Bu sadece hikâye yüksek teknoloji çağından önce geçtiği için değil, film, örneğin, basit ve zararsız görünen ve gerektiğinde kolayca gizlenebilen ancak işe yararlık açısından kimsenin akıl edemeyeceği ev ve el yapımı araçları nasıl yapacakları konusuna merak duyan izleyicilerin de seyretmekten keyif alacağı türden bir eski moda bir anlatımla da dikkat çekiyor. 


Haftanın diğer filmleri

Aether

Yönetmen: Ruken Tekeş / Süre: 82 dakika
 


Ruken Tekeş'in kamerasını sular altında bırakılmadan önce Hasankeyf'e doğrulttuğu Aether adlı bu ilk uzun metraj belgeseli; doğanın, doğum-ölüm-yeniden doğuş döngüsüne yargılardan uzak, özgür bakışlı bir yolculuk…

Bu sinematografik yolculuk, ülkemizde büyük bir tartışma konusu haline gelen ama yine de yok edilişinin önüne geçilemeyen; çekimlerinin yapıldığı dönemde yakınındaki hidroelektrik barajın sularının altında kalması an meselesi olan doğa mirası Hasankeyf'e yapılan yirmi bir günlük bir saygı ziyaretiyle kadim toprakların ruhunu gözler önüne seriyor.

Yönetmen bu süreç zarfında bölgenin eterik özünü hislerle, gözlemlerle yakalamaya çalıştığı ve sezgilerle ilerlettiği filmiyle mekânın hakikatinden uyanan bir kronolojiyi izliyor ve Hasankeyf'in ruhunun hafızalardaki yerini koruyor.

Türkiye ve İtalya ortak yapımı olan Aether, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü'ne layık görülmüştü.

Belgesel aynı zamanda yurt dışında birçok festivalde adını duyurdu; İstanbul Uluslararası Film Festivali'nde prömiyerini yapan belgeselin katıldığı bu festivaller arasında Visions Du Reel Uluslararası Yarışması, Taormina Film Festivali, DokuFest Kosova, This Human World Avusturya, Londra Uluslararası Film Festivali, Duhok Uluslararası Film Festivali bulunuyor.

4 Eylül'den itibaren Başka Sinema salonlarında gösterime girecek olan Aether, diyaloglar olmadan, yalnızca doğanın sesleriyle 82 dakikalık bir hipnotize serüvenine izleyicilerini davet ediyor.


Ahtapottan Öğrendiklerim

Yönetmen: Pippa Ehrlich, James Reed / Süre: 85 dakika
 


Netflix'in Belgeseller kuşağında, 7 Eylül'de gösterime girmesi beklenen My Octopus Teacher; Güney Afrika'da yosun ormanında yaşayan bir ahtapot ile sıra dışı bir dostluk kuran bir yönetmenin büyüleyici bir keşif çalışmasını seyirciye aktarıyor.

Önceleri hayvanlara karşı çok hassas biri olmamasına rağmen birçok kişi ahtapotları bir uzaylı gibi bulurken bu düşüncelerin aksine onlara yaklaştıkça pek çok açıdan benzer olduğumuzu fark eden yönetmen, hayatında köklü bir değişim yapması gerektiği bir dönemde okyanusta tanıştığı bir ahtapotla olan ilişkisini ilerletmeye karar verir.

Bu ahtapotla ilk karşılaşmasının ardından Foster, karşılaşmalarından daha fazla bir şey gelip gelmeyeceğini merak eder ve milyonlarca yılını nasıl bulunmayacağını öğrenerek geçirmiş bir hayvanın güvenini nasıl kazanabileceği konusunda oldukça kafa yorar.

Her şeyden önce bunun sebat ve sabır gerektirdiğinin farkındadır.

Zamanla, ahtapotla ilk tanıştığı yere her gün düzenli bir şekilde giderek, Foster onun yalnızca güvenini kazanmakla kalmaz, aynı zamanda onun ilk adımı atacak kadar meraklı olduğunu da keşfeder. Ve böylece aralarında beklenmedik bir arkadaşlık kurulur.

Foster, bu ziyaretler için yaptığı yüzlerce dalış sırasında, kendisine bir ziyaretçi değil, oranın bir parçası olduğunu hissettiren bu gizli, tuhaf ve dikkat çekici derecede akıllı yaratığın hayatındaki en şaşırtıcı anlarından bazılarını filme almayı başarır.

Ama nihayetinde bir noktada aralarında aşılamayacak bir sınır olduğunu fark eder.

Deniz zoolojisi veya çevre bilincinin sınırlarının çok ötesinde, birçok masal gibi, hüzünlü ama umut dolu bir sonla biten bir aşk hikayesini andıran, sıradan bir ahtapot hakkında bildiğimizi sandığımız her şeyi alt üst eden bu filmin su altı çekimlerini bu özel ahtapotla bağ kuran, belgesel dalında Emmy adayı Craig Foster kendisi gerçekleştirmiş.


Antebellum

Yönetmen: Gerard Bush, Christopher Renz / Oyuncular: Janelle Monáe, Eric Lange, Jena Malone, Jack Huston, Kiersey Clemons, Gabourey Sidibe, Marque Richardson, Tongayi Chirisa, Robert Aramayo, Lily Cowles, London Boyce / Süre: 106 dakika
 


Asla kaybolmayacak değerli şeyler vardır; aile, mutluluk, umut… Tabii eğer seçilmiş kişi değilseniz…

Büyük bir gizemin içine hapsolan bir kadının yaşadıklarına odaklan Antebellum, iyi bir yazar kariyeri ve güzel bir aile hayatı olan Veronica Henley'nin, bir gece evine dönerken kaçırıldıktan sonra yaşadıklarını anlatıyor.

Başarılı bir yazar olan Veronica, bir gece kendisini korkunç bir gerçeklikte hapsolmuş olarak bulur.

Paralel dünyada sıkışıp kalan Veronica bu durumun ardından geçmişi, bugünü ve geleceği sorgulamaya başlar.

Onun hapsolduğu bu dünyadan kaçmasının tek yolu, yaşananların ardındaki gizemi çözebilmektir.

Bu yüzden genç kadın çok geçmeden içine düştüğü duruma neden olan gizemi ortaya çıkarmak zorundadır.


Arizona Rüyası

Yönetmen: Emir Kusturica / Oyuncular: Johnny Depp, Jerry Lewis, Faye Dunaway, Lili Taylor, Vincent Gallo, Paulina Porizkova, Michael J. Pollard, Candyce Mason, Alexia Rane, Polly Noonan, Ann Schulman, James R. Wilson, Kim Keo / Süre: 142 dakika
 


Türkiye ve dünya sinemasından seçkin yapımları eylül ayı boyunca yemyeşil çimlerin üzerinde, açık hava keyfiyle, Fişekhane Su Kulesi'nin tarihi atmosferinde sinemaseverlerle buluşturan bir Başka Sinema etkinliği olan Fişekhane'de Açık Hava Sinema Geceleri Bi'Başka! programında yer alan Arizona Dream; hayalleri olan ve balıklarla diyalog kurmaktan hoşlanan genç Axel'in hikayesini anlatıyor.

Ailesi ölünce New York'a yerleşen Axel burada büyük bir balıkçılık şirketinde tuhaf bir işe girmiştir ama buradaki hayatından memnundur. 

Bir gün Arizona'da araba satıcısı olan Leo Amca birden ortaya çıkar ve amcasının düğününe davet edilince kendini Arizona'da bulur. Amcası, Axel'in nikahta sağdıcı olmasını, sonrasında da işini devralmasını ister.

Ailesinin Arizona'daki işini devam ettirmesi pek mümkün gibi gözükmese de orada tanışacağı iki kadın Axel'in hayatını değiştirecek, özgürlüğün ve aşkın tadına varacaktır.

Avrupa'daki başarılı kariyeri ardından Amerika topraklarında, Amerika'nın usta oyuncularıyla çektiği Arizona Dream, Kustirica'ya 1993 Berlin'inde hem Altın Ayı hem de Jüri Özel Ödülü'nü getirdi.

David Atkins'le birlikte yazdıkları öykünün merkezindeki Axel karakteriyle Johnny Depp'in bir kez daha yıldızlaştığını da söylemeliyim.


Barbie Prenses Macerası

Yönetmen: Conrad Helten, Katie McWane / Oyuncular: Ogie Banks, Nakia Burrise, Greg Chun, Dave Fennoy, Emma Adele Galvin, Erica Lindbeck, Cassandra Lee Morris, Cassidy Naber, Ritesh Rajan, Tara Sands, Stephanie Sheh, America Young / Süre: 72 dakika
 


Netflix'in Müzikal Animasyonlar kuşağında yer alan ve Barbie serisinin otuz yedinci filmi olan Barbie Princess Adventure adlı filmde Barbie bu defa, kraliyetteki benzeriyle yer değiştiriyor ve modern bir prenses olmanın ne anlama geldiğini keşfediyor.

Macera, Barbie ve arkadaşlarının Barbie'ye çok benzeyen Prenses Amelia ile tanışmak için Floravia ülkesine gitmeleriyle başlıyor.

Barbie ve Prenses Amelia, sosyal konumları birbirinden farklıysa da tam olarak bir ikiz kardeş gibi birbirlerine benziyorlardır.

Barbie, Amelia'nın kraliyet hayatına hayranlık beslerken, kraliçe olma konusunda endişeleri olan Prenses de Barbie gibi kaygısız olabilmeyi arzuluyor. Bu yüzden bir günlüğüne yer değiştirmeye karar veriyorlar.

Onların sırrı rakip bir prens gerçeği keşfedene kadar güvendedir. Ancak bu süre içinde Prenses Amelia ortadan kaybolunca işler biraz karışıyor.

Prensi durdurup taç giyme töreni için zamanında Prensesi bulmak ve kurtarmak ise Barbie ve arkadaşlarına kalıyor.

Arkadaşlarının desteğiyle Barbie, Prenses Amelia'nın kendisini yeniden keşfetmesine yardım ediyor.

Barbie'nin yepyeni arkadaşları ve birçok eğlenceli şarkıyla dolu bu heyecan verici müzikal, olabileceğimiz en iyi şeyin kendimiz olduğu mesajının altını çiziyor.


Bebek Bakıcısı: Katil Kraliçe

Yönetmen: McG (Joseph McGinty Nichol) / Oyuncular: Judah Lewis, Hana Mae Lee, Robbie Amell, Bella Thorne, Emily Alyn Lind, Andrew Bachelor, Leslie Bibb, Ken Marino, Jenna Ortega / Süre: 101 dakika
 


Cole için büyümek; ölüme yakın deneyimden bile kötüdür. Çünkü iki sene önce bakıcısı ve arkadaşları onu öldürmeye çalışmıştır. En kötüsü ise kimse ona inanmıyordur.

Netflix'in Gençlik Filmleri kuşağında, 10 Eylül'de gösterime girmesi beklenen The Babysitter: Killer Queen adlı devam filminde satanist bir töreni atlattıktan iki yıl sonra Cole, lise denen yeni bir kâbus yaşamaktadır.

Peki geçmişindeki şeytanlar? Onlar hala hayatını cehenneme çevirmeye devam ediyordur.

Şeytanla anlaşma yapmış bir tarikatın üyeleri olan bu bakıcı ve onun arkadaşları bu defa Araf'tan kurtulmak için ellerinden gelenin en iyisini yapmak zorundalardır.

Cole'un bebek bakıcısı Bee'nin şeytani ritüelinden kurtulmayı başarmasının üzerinden iki yıl geçmiştir. Artık lise öğrencisi olan Cole, geçmişi ardından bırakıp okuluna odaklanmaya çalışır. Ancak geçmişindeki düşmanlar beklenmedik bir şekilde geri döndüğünde Cole bir kez daha kötülüğün gücünü yenmek için mücadele etmesi gerekecektir.


Break the Silence: The Movie

Yönetmen: Park Jun-soo / Oyuncular: RM, Jin, Suga, J-Hope, Jimin, V, Jungkook / Süre: 90 dakika
 


Eşi benzeri görülmemiş bir erişim izniyle çekilen ve sınırlı sayıda bir gösterim ile bu hafta vizyona giren Break the Silence: The Movie, ünlü K-Pop grubu BTS üyelerini çıktıkları turne boyunca takip ederek seyirciyi onların hayatlarına davet ediyor.

Wembley Stadyumu'nda konser veren ilk Koreli grup olan ve ziyaret ettikleri şehirler arasında Los Angeles, Chicago, New York, São Paulo, Londra, Paris, Osaka, Shizuoka, Riyad ve Seul gibi mega kentler yer alan BTS'nin Love Yourself: Speak Yourself adlı dünya turnesi bitmiş, uluslararası stadyum konserleri turnesi Billboard Boxscore listesine zirveden girmiştir.

Bu turne boyunca grupla birlikte dünyayı gezen ve grubun her üyesinin hikayelerinin iç yüzünü ortaya çıkaran filmin yapımcıları, BTS'nin sahnenin arkasındaki yüzlerine tanıklık etmeye girişmiştir.

Grubun yedi üyesi bu çekimler esnasında daha önce hiçbir yerde anlatmadıkları kişisel hikayelerini anlatarak sahnede taktıkları maskelerini çıkarıyor ve her biri bu süreçte diğer personasıyla yüzleşme imkânı buluyor.


Davetsiz

Yönetmen: The Pierce Brothers / Oyuncular: John-Paul Howard, Piper Curda, Jamison Jones, Azie Tesfai, Zarah Mahler, Kevin Bigley, Gabriela Quezada Bloomgarden, Richard Ellis, Blane Crockarell, Judah Abner Paul, Ja'layah Washington, Amy Waller, Ross Kidder, Kasey Bell, Sydne Mikelle, Tug Cocker, Madelynn Stuenkel, Owen Thomas Pierce, Kenzie Jones, Ryan Alexander Holmes, Pamela Gray / Süre: 96 dakika
 


Çevrimiçi platformlarda karantina günlerinin en çok izlenen filmi olan ve bu hafta vizyona girerek gizemli dünyasını beyazperdeye taşıyan The Wretched, yaz tatili için annesiyle ayrı olan babasının yanına gelen genç Ben'in, komşularında yaşanan garip olaylara şahit olduktan sonra gelişen olayları konu ediniyor.

Anne babası ayrı olan genç Ben, yaz tatilini geçirmek için turistik bir marinada çalışan babasının yanına gelir.

Burada yeni bir çevreye uyum sağlamaya çalışırken, yan komşularının evinde tuhaflıklar olduğunu sezer.

Komşusunun tehditkâr hali, anlam veremediği sesler duyması ve çocuklarının da ortadan kaybolmasıyla olayı araştırmaya başlayan Ben, karşısında insanları ele geçirip, çocukları avlayan binlerce yıllık kötü bir cadı olduğunu fark eder.

Ben'in, kendisine ve sevdiği insanlara zarar gelmeden bir an önce bu korkunç ruhu durdurmanın bir yolunu bulması gerekecektir.


Deli Yürek

Yönetmen: Marcos Carnevale / Oyuncular: Soledad Villamil, Adrián Suar, Gabriela Toscano, Darío Barassi, Betiana Blum, Alan Sabbagh, Magela Zanotta / Süre: 108 dakika
 


Netflix'in Arjantin Yapımı Uçuk Kaçık Komediler kuşağında, 9 Eylül'de gösterime girmesi beklenen Corazón loco (So Much Love to Give) adlı filmin baş kahramanı Fernando görünüşte sıradan bir adamdır.

Ancak aslında kalbi diğer insanlardan çok daha fazla sevme yetisine sahiptir. En azından kendisi böyle olduğunu düşündüğü için de sevgisini paylaşmak için iki farklı şehirde iki ayrı hayat yaşamaktadır.

Tam bir aile babası olan Fernando, her iki ailesine de eşit derecede ve sevgiyle bağlıdır. Ancak tek bir hatasıyla iki yuvası da yıkılacaktır.


Hayattayım

Yönetmen: Il Cho / Oyuncular: Ah-In Yoo, Shin-Hye Park, Hyun-Wook Lee, Bae-Soo Jeon, Hye-Won Oh, Woon Jong Jeon, Bo-Bi Joo, Hak-Seon Kim, Chae Kyung Lee, Kyu-Ho Lee, Hee-Jung So, Jin So Yeon / Süre: 98 dakika
 


Netflix'in Kore Yapımı Korku Filmleri kuşağında, 8 Eylül'de gösterime girmesi beklenen #Saraitda (#Alive); dijital çağ odaklı bir zombi istilasını kadrajına alıyor.

Filmde gizemli bir virüs, bir şehri etkisi altına alır. Şehir artık yönetilemez bir hale gelmiştir ve şehirde yaşayan insanlar virüsten etkilenmemek için kontrolsüz ve umutsuz bir şekilde çabalamaktadır.

Şehir böylesi bir kaos içinde korkunç bir virüsün pençesindeyken kendini eve kilitleyen yalnız bir adam, dijital yollarla yardım isteme imkânından yoksun şekilde çaresizce çıkış yolu aramaktadır.

Virüsten izole edilmiş bir apartman dairesinde hayatta kalmak için mücadele eden Joo-Woo günler sonra karşı apartmandaki Yoo-Bin adlı bir kadının varlığıyla yeniden hayata bağlanır.

Joo-Woo ve Yoo-Bin'in yaşadığı binanın etrafında internet, telefon ve elektrik dahil her şey kesilir. İki genç, bu kabustan kurtulabilmek için zorlu bir savaş vermek zorunda kalır.


Minnoşlar

Yönetmen: Maïmouna Doucouré / Oyuncular: Fathia Youssouf, Médina El Aidi-Azouni, Maïmouna Gueye, Esther Gohourou, Ilanah Cami-Goursolas, Myriam Hamma, Mbissine Therese Diop, Demba Diaw, Mamadou Samaké, Maïmouna Gueye / Süre: 95 dakika
 


Netflix'in Avrupa Filmleri kuşağında, 9 Eylül'de gösterime girmesi beklenen ancak film henüz yayınlanmadan sosyal medyada gündeme gelen tartışmalar sonrasında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın RTÜK'e yaptığı şikayetle filmin platformun kataloğundan çıkarılması gerektiği kararı verilen, 2020 Sundance Film Festivali'nde Dünya Sineması Drama En İyi Yönetmenlik Maïmouna Doucouré Jüri Ödülü'nü kazanan Mignonnes (Cuties) adlı bu Fransız filminde; on bir yaşındaki Amy, kendine has tarzı ile dans eden bir dans grubuna hayran kalır ve onlara katılma umuduyla aile geleneklerine meydan okur.

Amy, Senegal kökenli ailesi ile birlikte Paris'te yaşayan bir kızdır. Okulda "Cuties" adındaki bir dans grubuna girmesi Amy'nin hayatının bambaşka bir hal almasına neden olur.

Dans grubu sayesinde dünyadaki yerini anlamaya, hızla gelişen kadınsılığını fark etmeye başlayan Amy, bu süreçte ailesinin geleneksel değerleriyle çatışma yaşar.

Türkçe adıyla Minnoşlar, son dakika bir değişiklik olmaz ise ülkemizdeki izleyicileriyle 9 Eylül'de Netflix'te buluşmayı planlıyor.


Maniyarayile Ashokan

Yönetmen: Shamzu Zayba / Oyuncular: Jacob Gregory, Anupama Parameswaran, Krishna Sankar, Shine Tom Chacko, Sudheesh, Sreelakshmi, Vijayaraghavan, Al Sabith, Kunchan, Nayana Elza, Santhosh Keezhattoor, Dulquer Salmaan, Nazriya Nazim, Anu Sithara, Sunny Wayne, Onima Kashyap, Ranjini T.H, Shritha Sivadas / Süre: 110 dakika
 


Netflix'in Hindstan Yapımı Romantik Filmler kuşağında yer alan Maniyarayile Ashokan; bir köy ofisinde çalışan, evlilik çağını geçmiş, bekar ve orta sınıf bir adamın aşk hayatını konu alıyor.

En yakın arkadaşı da dahil olmak üzere, onun dışında çevresinde onunla aynı yaşta olan herkesin evlendiği bir ortamda aşktan yana yüzü gülmeyen Ashokan, her güne mutlu bir evlilik hayali ile başlar.

Film, evlenmek için toplumsal baskının kurbanları haline gelen gençlerin içinde bulunduğu kötü durumu ve pek çok olası evliliği bozan batıl inançları ele alan hikayesiyle kahramanın içinde bulunduğu durumla empati kurmamızı sağlamayı başarıyorsa da bir noktadan sonra saçma ve inanılmaz hale geldiği için filmin kimyasını bozmaya başlıyor.


Mulan

Yönetmen: Niki Caro / Oyuncular: Yifei Liu, Donnie Yen, Li Gong, Jet Li, Jason Scott Lee, Yoson An, Tzi Ma, Rosalind Chao, Pei-Pei Cheng, Xana Tang, Ron Yuan, Jun Yu, Chen Tang, Doua Moua, Jimmy Wong, Nelson Lee, Hoon Lee, Crystal Rao, Elena Askin, Vincent Feng, R.J. O'Young, Roger Yuan, Jenson Cheng, Arka Das, Jen Sung, King Lau, Zhaidarbek Kunguzhinov, Gary Young, Wolf Chen, Owen Kwong, Jo Lo, Heidi Chen, Michael Chun Long Yip, Peter Qi, Jia Yang, Dante Pang, Young-H. Lee, Utkarsh Ambudkar, Chum Ehelepola, Mary Wong, Audrey Chan    , Jasmine Zhou, Elizabeth Quan Shang, K.Y. Chan, David T. Lim, Jackie Cheng, Cindy Choi, Kenneth De Abrew, Adrian Dev, Jay Neal, Nicholas Walker / Süre: 115 dakika
 


Disney'in 1998 yapımı klasik animasyon filminin canlı çekim uyarlaması olan Mulan, Çinli genç bir kadının erkek kılığına girerek hasta babası yerine İmparatorluk Ordusu adına çarpışmasını ve bu süreçte Çin'in gelmiş geçmiş en cesur kahramanlarından biri olma hikâyesini anlatıyor.

Kadınların yalnızca kocasını mutlu edip çocuk doğurmak için var olduğunun düşünüldüğü bir çağda Mulan, seçenekleri konusunda pek mutlu değildir.

Bu sırada Çin İmparatoru, ülkeyi Kuzey istilacılarına karşı savunmak için her aileden bir erkeğin İmparatorluk Ordusu adına savaşması konusunda karar çıkarınca, onurlu bir savaşçının en büyük kızı Hua Mulan, hasta babasının yerine geçer.

Orduya katılmak için bir erkek kılığına bürünen Mulan, Hua Jun adıyla her adımında içindeki güçten faydalanması ve gerçek potansiyelini benimsemesi gereken zorlu bir mücadeleye girişir.

Bu mücadele, onu onurlu bir savaşçıya dönüştürecek, minnettar bir ulusun ve gururlu bir babanın saygısını kazandıracak olan destansı bir yolculuğa çıkaracaktır.

Savaştaki yetenekleriyle ön plana çıkan genç kadın, bu süreçte komutanına da âşık olacaktır.


Penguenler Takımı Uzayda

Yönetmen: James Snider / Oyuncular: Thomas Carr, Maria Petrano, Tina Shuster, Jacob Tyler / Süre: 74 dakika
 


James Snider'ın yönettiği Penguin League, penguen pilotlar Flip ve Zooey'nin maceralarını anlatıyor.

Penguen pilotlar Flip ve Zooey uzayda daha önce hiçbir canlının gitmediği yerleri keşfetmeye gidiyorlar.

Görevleri, barış içinde yaşanacak yeni galaksiler keşfetmek ve yeni canlılarla dostluk kurmaktır.

Uzay gemisinin tecrübeli kaptanı Stella yemek molası için uzay sandviçleri istasyonuna iniş yapar.

Yemek sonrası yolculuklarına devam ettikleri sırada penguenlerin mideleri bozulur ve sandviçlerine bir şeyler karıştırılıp saldırıya uğradıkları anlaşılır.

Penguenleri bu maceralı uzay keşfinden vazgeçirmek isteyen gizli düşmanları kimdir?

Penguenler takımı gizemli düşmanlarının kim olduğu çözmek zorundadır. Yoksa uzun yolculuk boyunca daha çok sorunla karşılaşabilirler.

Bu sebeple, Penguenler takımı güçlerini eski dostları uzay muhafızları takımıyla birleştirip daha güçlü bir şekilde yola devam ederler.

Muhteşem ve rengarenk yıldız sistemlerinden geçip yeni dostlar edinirler ve uğradıkları her gezegende düşmanlarının izini sürerler.


Sırlar Kitabı

Yönetmen: Régis Roinsard / Oyuncular: Lambert Wilson, Alex Lawther, Olga Kurylenko, Riccardo Scamarcio, Sidse Babett Knudsen, Eduardo Noriega, Anna Maria Sturm, Frédéric Chau, Maria Leite, Manolis Mavromatakis, Sara Giraudeau, Patrick Bauchau, Sergueï Nesterenko, Ilya Nikitenko, Miglen Mirtchev, Michel Bompoil, Nicolas Koretzky, Vinciane Millereau, Jade Phan-Gia, Marc Arnaud, Irina Muluile, Stéphane Pézerat, Kester Lovelace, Jacob Hauberg Lohmann, Alasdair Noble, Suzana Joaquim Mausdlay / Süre: 105 dakika
 


Les Traducteurs (The Translators), Dedalus isimli çok satan roman serisinin üçüncü kitabının aynı anda çevrilmesi için bir eve çağrılan dokuz farklı ülkeden tercümanın, kitabın ilk on sayfasının internete sızması sonrası zan altında kalmalarıyla gelişen gerilimli olayları konu ediniyor.

Dünyada çok satan Dedalus serisinin "Ölüme Meydan Okuyan Adam" başlıklı üçüncü kitabı çıkmak üzeredir ve kitabı basan Angstrom yayınlarının sahibi Eric Angstrom'ün bir planı vardır.

Dokuz tercüman ile çok satan bir serinin hevesle beklenen son kitabının çevirisinin yapılması için bir anlaşma yapılır; farklı ülkelerden gelen bu dokuz çevirmeni bir malikanede izole edecek ve dünyanın heyecanla beklediği kitabı dokuz dilde aynı anda satışa sürecektir.

Tercümanlar, işe başlamak için dışarısı ile temasın mümkün olmadığı, lüks bir sığınağın içine yerleştirilir.

Ancak her şey başlarda gayet güzel bir şekilde ilerlerken çevirmenlerinin hayatla olan tüm bağlantısını kesmesine rağmen sayfalar yavaş yavaş dışarı sızmaya başlayınca Eric'in bu incelikli planı tamamen alt üst olur.

Çeviriyi yayınlayan dokuz tercümandan biridir ve yayıncı onun maskesini düşürmek için her şeyi yapmaya hazırdır.

Eric, kitabın tümü sızmadan önce ne pahasına olursa olsun hırsızı bulmak zorundadır.


Sky Tour: The Movie

Yönetmen: Son Tung Mtp / Oyuncular: Son Tung Mtp / Süre: 94 dakika
 


Netflix'in Uluslararası Müzikal Belgeseller kuşağında yer alan Sky Tour: The Movie adlı bu film; Vietnam'daki en iyi sanatçılardan bir olan Sơn Tùng M-TP'nin canlı performanslarının keyfini çıkarma şansı bulamayanları memnun edecek türden bir çalışma.

Film, Vietnamlı pop idolünün sahne hazırlıklarından performanslarına kadar Sky Tour konserlerinin ardındaki tutkuyu gözler önüne seriyor.


Sosyal İkilem

Yönetmen: Jeff Orlowski / Oyuncular: Skyler Gisondo, Kara Hayward, Vincent Kartheiser, Tristan Harris, Sophia Hammons, Catalina Garayoa, Barbara Gehring, Chris Grundy, Tim Kendall, Aza Raskin, Justin Rosenstein, Shoshana Zuboff, Rashida Richardson, Renee DiResta / Süre: 89 dakika
 


Birçok kişi Google'ı arama kutusu sanıyor. Facebook'u da arkadaş takip sitesi. Ama bilmiyorlar ki bu platformların arkasında psikolojilerini aleyhlerinde kullanan bir mühendis ekipleri var.

İnsanlar internette yaptıkları her şeyin izlenip takip edildiğini bilmeli. Yaptığımız her hareket dikkatle izlenip kaydediliyor. Ve tüm bu hareketler bizim internetteki arama sonuçlarında karşımıza çıkardığı sonuçlara kadar etki ediyor.

Tesadüf değil, tasarım tekniği bu.

Netflix'in Belgeseller kuşağında, 9 Eylül'de gösterime girmesi beklenen, bizi birbirimize bağlayan teknolojinin ve sosyal medyanın karanlık yüzünü ortaya çıkarmayı amaçlayan The Social Dilemma; sosyal ağların insanlar üzerindeki tehlikeli etkilerini, kendi yaratımları konusunda uyarılarda bulunan teknoloji uzmanlarının eşliğinde ele alıyor.


Yeni Baştan

Yönetmen: Nicolas Bedos / Oyuncular: Daniel Auteuil, Guillaume Canet, Doria Tillier, Fanny Ardant, Pierre Arditi, Denis Podalydès, Michaël Cohen, Jeanne Arènes, Bertrand Poncet, Bruno Raffaelli, Lizzie Brocheré, Thomas Scimeca / Süre: 115 dakika
 


Türkiye ve dünya sinemasından seçkin yapımları eylül ayı boyunca yemyeşil çimlerin üzerinde, açık hava keyfiyle, Fişekhane Su Kulesi'nin tarihi atmosferinde sinemaseverlerle buluşturan bir Başka Sinema etkinliği olan Fişekhane'de Açık Hava Sinema Geceleri Bi'Başka! programında yer alan La Belle Époque; hayatının en unutulmaz zamanına geri dönme şansı bulan bir adamın hikayesini konu ediyor.

Günümüz hayatına ayak uydurmakta zorlanan ve artık altmışlı yaşlarında olan Victor, hayal kırıklığına uğramış bir adamdır. Onun hayatı, Antoine adında bir girişimci ile tanıştıktan sonra bambaşka bir hal alır.

Tarihin herhangi bir döneminin gerçekçi bir deneyimini müşterilerine sunma iddiasında bulunan bu girişimci Victor'a bu konuyu düşünmesini söylüyor.

Bunun üzerine firmanın imkânlarıyla kırk yıl önce hayatının aşkıyla tanıştığı dönemi tekrar yaşayabilmeyi umut eden Victor, biraz isteksiz ve çekinerek bu projeye dahil oluyor.

Zamanda geriye dönebilmek ve ilk aşkla yeniden birlikte olmak. Filmin altmışlı yaşlarını geçen baş karakteri Victor, işte tam da böyle bir fırsata denk geliyor.

Özel bir firmanın desteğiyle hayatının en anlamlı dönemine, kırk yıl öncesine, hayatının aşkıyla tanıştığı günlere geri dönüyor. Tabii profesyonel bir oyuncu, makyaj, tarihçi ve set ekibinin yardımıyla.

Bu tatlı romantik komedi Fransız oyuncu, oyun yazarı, tiyatro yönetmeni ve komedyen Nicolas Bedos'nun ikinci filmi.

Cannes Film Festivali'nin bu gizli yıldızı hem eğlenceli hem düşündürücü hem de duygu dolu.

Vanessa Paradis ile başrollerini paylaştığı 1999 yapım Köprüdeki Kız (La fille sur le pont) filminde olduğu gibi Daniel Auteuil'in duygusal olarak seyircisini yeniden kalbinden vuracağı türden eşsiz bir film.

 

Flashback

Vakti zamanında kimi sinemalarda kimi de televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrimiçi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2020 öncesinde çekilmiş diğer filmler şöyle.

Netflix

  • Always Be My Maybe (2016)
  • Anaconda (1997)
  • Ananas Ekpresi (Pineapple Express, 2008)
  • Asker (Soldier, 1998)
  • Berber Dükkânı (Barbershop, 2002)
  • Bir Yıldız Doğuyor (A Star is Born, 2018)
  • Boyun Eğmez (Unbroken, 2014)
  • Bu Gece Beni Eve Götür (Take Me Home Tonight, 2011)
  • Büyük Düğün (The Big Wedding, 2013)
  • Çizmeli Kedi (Puss in Boots, 2011)
  • Deniz Çocukları (Kaijû No Kodomo / Children of the Sea, 2019)
  • Deniz İnsanları (Sea People, 1999)
  • Fate/Grand Order -First Order- (2016)
  • Geleceğe Dönüş (Back to the Future, 1985)
  • Geleceğe Dönüş 2 (Back to the Future Part II, 1989)
  • Geleceğe Dönüş 3 (Back to the Future Part III, 1990)
  • Git Başımdan! (Due Date, 2010)
  • Göl Manzaralı Teras (Lakeview Terrace, 2008)
  • Grease (1978)
  • Guardiola'nın Barçası (Take the Ball Pass the Ball: The Making of the Greatest Team in the World, 2018)
  • Her Şeyin Teorisi (The Theory of Everything, 2014)
  • Hizmetçi (Ah-ga-ssi / The Handmaiden, 2016)
  • Kandasamys: Düğün (Kandasamys: The Wedding, 2019)
  • Kargo (Cargo, 2019)
  • Kayıp Okoroshi (The Lost Okoroshi, 2019)
  • Kızıl Ejder (Red Dragon, 2002)
  • Köpek Oteli (Hotel for Dogs, 2009)
  • Last Vegas (2013)
  • Marwen'a Hoş Geldiniz (Welcome to Marwen, 2018)
  • Menace II Society (1993)
  • Midnight Special (2016)
  • Muppets Aranıyor (Muppets Most Wanted, 2014)
  • Not Another Teen Movie (2001)
  • Overlord Operasyonu (Overlord, 2018)
  • Set It Off (1996)
  • Sivri Kafalar (Coneheads, 1993)
  • Skor Peşinde (Sex Drive, 2008)
  • Striptiz Kulübü (Magic Mike, 2012)
  • Sürükleniş (Adrift, 2018)
  • Şirinler (The Smurfs, 2011)
  • The Muppets (2011)
  • Tutku (Possession, 2002)
  • Waiting for "Superman" (2010)
  • Wildcat Kanyonu'ndan Kaçış (Escape From Wildcat Canyon, 1988)
  • Yangın Yeri (Wildlife, 2018)
  • Yapımcılar (The Producers, 2005)
  • Yeni Başlayanlar için Vahşi Batı (A Million Ways to Die in the West, 2014)
  • Zafer (Glory, 1989)
  • Zathura: Bir Uzay Macerası (Zathura: A Space Adventure, 2005)
  • Zor Biraderler (Ride Along, 2014)

TRT 2

  • 3 Yol (2013)
  • 6.5 Metre (Metri Shesh Va Nim / Just 6.5, 2019)
  • Deli ve Dahi (The Professor and the Madman, 2019)
  • Hayatı Yakala (Reign Over Me, 2007)
  • İçimdeki Deniz (Mar Adentro / The Sea Inside, 2004)
  • Kömür (The Charcoal, 2019)
  • Turuncu Günler (Rooz-haye Narenji / Orange Days, 2018)

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU