DEVA Partili Yeneroğlu: Türkiye’yi ziyaret eden AİHM Başkanı, yargıçlara ve hükümete ders verdi

DEVA Partisi’nin hukukçu kurmaylarından Mustafa Yeneroğlu, AİHM Başkanı’nın Türkiye ziyaretine ilişkin bir açıklama yaptı. Yeneroğlu, AİHM Başkanı’nın konuşmasının ders niteliğinde olduğunu söyledi

Fotoğraf: Twitter


Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Hukuk ve Adalet Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Başkanı, Robert Spano’nun Türkiye ziyaretine ilişkin bir açıklama yaptı.

Spano’nun, Adalet Akademisi’nde yaptığı ''Hukuk devleti'' ve ''Yargı bağımsızlığı'' temalı konuşmanın yargıçlara ve hükümete verilen ciddi bir ders niteliğinde olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye’nin son dönemde ''İşkence ve zorla kaybettirmelerin, medyaya ve bireylere yapılan ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyecek müdahalelerin, terör örgütü üyeliği gerekçesiyle yapılan hukuka aykırı soruşturma ve kovuşturmaların, gazetecilerin, siyasetçilerin ve insan hakları savunucularının keyfi tutuklulukların, kanun hükmünde kararnameler ile yapılan ihraçların, kayyum atamalarının yaşandığı bir ülke'' olduğunu savunan Yeneroğlu, ''Muhakkak ki bu hak ve özgürlüklerin ihlalinin sistematikleşmesinde; Türk yargıçlarının anayasayı hak temelli yorumlamaması etkili olmuş; yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı, hukukun üstünlüğü ve evrensel hukuk değerleri ciddi biçimde zedelenmiştir'' ifadelerini kullandı.

''İnsan hakları örgütlerinin temsilcileriyle görüşmesinin programa dahil edilmemesi gerçeklerden uzak tutma çabası''

İnsan hakları ve yargı bağımsızlığındaki karanlık tablosuna rağmen, AİHM Başkanı’nın ülkemizi ziyaret etmesi oldukça önemlidir” diyen Yeneroğlu açıklamasında şunları belirtti:

AİHM Başkanı tarafından devlet yetkileri ile yapılan görüşmelerin yanında insan hakları örgütlerinin temsilcileriyle de birer görüşmenin programa dahil edilmemesi de hükümetin Başkan’ı gerçeklerden uzak tutma çabasıdır.

Adalet Akademisinde yapmış olduğu konuşmasında misafir olduğu ülkemizin sorunlarından bahseden Sayın Spano’nun işaret ettiği üzere; “hukukun üstünlüğünün kabulü, demokrasi ve insan haklarına saygı” bir hukuk devletinin olmazsa olmazlarındandır. Hukukun üstünlüğünün kabulü de bağımsız mahkemelerden geçmekle birlikte, adil yargılanma hakkının herkes için eşit olarak tanınması ile mümkündür.

DEVA Partisi olarak yargıçların tam bağımsız olması gerektiğine inandığımız hukuk devleti anlayışında; devletin ve yöneticilerinin evrensel hukuk ilkeleri ve uluslararası mahkeme kararları ile sıkı sıkıya bağlı olması gerektiğini vurgulamak isteriz.


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU