ABD İç Güvenlik Bakanlığı, Rusya'nın Biden'ı karalama kampanyasına dair istihbaratı gizlemiş

Kuruluşun sözcüsü "Profesyonel yönetim daha fazla inceleme için sonucu ertelemeye karar verdi" dedi

Taslak metinde, Biden'ın sağlık durumlarının kötü olduğu iddialarıyla ilgili karalama faaliyetlerinin süreceği uyarısı yer almıştı (AFP)

ABD İç Güvenlik Bakanlığı (DHS), Demokrat Parti'nin başkan adayı Joe Biden'ın akıl sağlığıyla ilgili yanlış bilgi yaymayı amaçlayan Rus kaynaklı bir tertiple ilgili kurumu uyaran bir istihbarat bülteninin yayımlanmasını engelledi.

ABC News kanalının ele geçirdiği iç yazışmalara ve bir bülten taslağına göre, "Rusya, 2020 Seçimlerini Etkilemek için Muhtemelen ABD Adaylarının Sağlık Durumlarıyla İlgili İftiralar Atacak" başlıklı bülten, 7 Temmuz'da incelenmek üzere kurumun yasama ve halkla ilişkiler ofisine gönderilmişti.

Taslak metinde "çok emin" konuşan analistler, "kötü niyetli Rus aktörlerin 2020 seçimlerinin sonucunu etkilemek için başkan adaylarını akli ya da bedensel sağlık durumlarının kötü olduğu iddialarıyla karalamaya devam edeceğini" belirtmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump yönetimi sırasında DHS'de çalışmış eski müsteşar Elizabeth Neumann, ABC'ye yaptığı açıklamada, bu tarz raporlarda analistlerin "çok emin" ibaresini "çok sık" kullanmadığını söyledi.

Bültende, kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde hem Çin'in hem de İran'ın Başkan Donald Trump'ı eleştirme teşebbüsünde bulunma olasılığı da belirtiliyordu ama Biden aleyhindeki yanlış bilgilendirme iddiası metnin odak noktasını oluşturuyordu.

Taslak halindeki temmuz bülteninde analistler, Rus taşeron bir internet sitesinde mart ayında yayımlanan ve "bu adayın gaflarının kekemelikten kaynaklandığı yönünde basında yer alan iddialara karşı çıkarak, bu konuşma kusurlarının bunama belirtisi olduğunu öne sürdüğü" haberleri, söz konusu müdahaleye örnek gösteriyordu.

İki gün sonra yani 9 Temmuz'da bültenin hem eyalet hem de yerel düzeyde kolluk kuvvetlerine gönderilmesi planlamış ancak bültenin kuruma ulaşmasından bir saat sonra DHS Özel Kalem Müdürü John Gountanis araya girmişti.

ABC'nin ele geçirdiği bir e-postada Gountanis, "Lütfen (İç Güvenlik Bakan Vekili Chad Wolf'la) konuşma imkanınız olana kadar bu metni gönderme işini beklemeye alın" diye yazmıştı.

Bahsi geçen bülten kolluk kuvvetlerinin eline hiç geçmedi ve ABC'ye konuşan DHS sözcüsü, kurumun standartlarını karşılamadığı için bültenin dağıtımının ertelendiğini söyledi.

DHS sözcüsü, kurumun "genelde sızdırılmış belgelere dair yorumda bulunmadığını, taslak halindeki malum çalışmanın, İç Güvenlik Bakanlığı'nın İstihbarat ve Analiz Ofisi dışında daha geniş çapta dağıtımı için gereken içerik ve kanıttan yoksun olduğunu" belirtti.

Bakan vekili bilgilendirildikten ve kendisinden sorular geldikten sonra profesyonel yönetim daha fazla inceleme için bu çalışmayı ertelemeye karar verdi.

Sızdırılan bu belge, Ulusal Karşı İstihbarat ve Güvenlik Merkezi Direktörü William R. Evanina'nın ağustosta Rus hükümetinin "eski Başkan Yardımcısı Biden'ı karalamak için öncelikli olarak tedbirler aldığını" iddia etmesinin ardından, kasım seçimlerine yönelik Rus müdahalesini bir kez daha gündeme getirmiş oldu.
 


Bunun dışında Facebook ve Twitter da ABD'de siyasi anlaşmazlık çıkarmak için 2016'dan bu yana sosyal medyayı kullandığı belirtilen Rus "trol fabrikasına" bağlı hesaplar ve sayfalardan oluşan küçük bir ağı salı günü platformlarından kaldırdı.

NPR'ye göre ABD istihbarat kurumlarının daha önce Donald Trump'a yardım etmek için 2016 seçimlerine müdahale ettiğini söylediği Rus İnternet Araştırma Ajansı, (asıl amacı bilmeden) makale yazmaları ve siyasi reklam satın almaları için ABD'den gazetecileri işe almıştı.

Facebook'un duyurusu öncesinde elinde veriler bulunan ABD'li analiz firması Graphika, söz konusu ağın küçük girişimlerinin, ajansın Demokrat adaylara verilen desteği baltalamaya yönelik diğer teşebbüslerine benzediğini doğruladı.

Analiz firması, ağın Demokrat Parti başkan adayı Biden'la onun başkan yardımcısı adayı Kamala Harris'e karşı düşmanca içeriklere yer verdiğini ve "(İnternet Araştırma Ajansı'nın) ilerici kitlelerin içine sızıp onları etkileyerek dönemin Demokrat Parti adayı Hillary Clinton'a verilen desteği azaltma yönündeki ilk girişimleriyle" tutarlı olduğunu bildirdi.

Trump'ın kampanya sözcüsü Tim Murtagh ise Rus yanlış bilgilendirme tertibi iddialarıyla ilgili ABC'ye yaptığı açıklamada, 2020 seçimlerinde "herhangi bir yabancı müdahalesine ne ihtiyaç duyduklarını ne de böyle bir şeyi istediklerini" söyledi. Murtagh, "Başkan Trump'ın Joe Biden'ı dürüst bir şekilde yeneceğini" ileri sürdü.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU