Kılıçdaroğlu: "Cumhurbaşkanı adayı kim olacak" tartışmasını absürt buluyoruz

CHP lideri Kılıçdaroğlu, isimler üzerinden yapılacak olan seçim tartışmalarını doğru bulmadığını ifade etti

Fotoğraf: Reuters

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Cumhurbaşkanı adayı kim olacak?" tartışmasını absürt bulduklarını açıkladı.

CHP lideri, "Seçimler 2023'te. Seçimler bu tarihte olacaksa cumhurbaşkanı adayı kim olacak tartışmasına gerek var mı?" diye sordu.

Kılıçdaroğlu, NTV canlı yayınında Seda Öğretir ve Ahmed Arpat'ın sorularını yanıtladı.

7uBUI_28XUiJvqhRQ6nCUA.jpg
Kılıçdaroğlu, NTV canlı yayınına katıldı. Fotoğraf: NTV


Kılıçdaroğlu, son olarak CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in açıklamasıyla gündeme gelen Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı adaylığı sorusu hakkında şunları kaydetti:

Tartışmayı kişi bazına indirirseniz ilkelerden vazgeçmiş olursunuz. Sizin ilkeleriniz kabul edilecek mi edilmeyecek mi? Demokratik parlamenter sisteme dönüş yapmak istiyoruz, yasama yürütme arasında tutarlı bir denge olsun istiyoruz. Biz bunları bir kenara bırakıyoruz, cumhurbaşkanı adayı kim olacak? Bu tartışmayı absürt buluyoruz. Önce ilkeler üzerinde bir mutabakat sağlamalıyız. Hükümetin yönlendirmesiyle bu tartışmalar yapaydır. Türkiye gerçek gündemi olan ekonomiye dönmeli. Abdullah Gül'ün ismi geçince korkuyorlar, neden korkuyorsunuz? Bu tartışılacak bir şey değil. Seçim 4 ay sonra olsa oturup tartışalım. Hem Erdoğan hem Bahçeli seçimlerin zamanında yapılacağın söylüyorlar. O zaman bekleyeceğiz. Beklerken neleri nasıl yapacağımızı tartışmalıyız. Kişiler bazında tartışma doğru değildir. İttifakı yok sayıp aday belirlemeyiz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Parlamentoyu eski görkemli günlerine kavuşturmak zorundayız"

"Biz bu parlamentoyu eski görkemli günlerine kavuşturmak zorundayız" diyen Kılıçdaroğlu, "Onu yapamazsak siyasi görevimizi yapmamış oluruz. Seçimle gelinen her makamın düzgün insanlar tarafından temsil edilmesi gerekiyor. Önümüzdeki seçim bir siyasi parti seçimi değil, sağ sol seçimi değil. Demokrasiden yana olanların ve tek adam rejiminden yana olanların seçimi. Vatandaş istiyorsa onu tercih etsin. Bu ülkede hiçbir çocuk yatağa aç girmesin diyen varsa Millet İttifakı burada gelsin ona oy versin. Önümüzdeki seçim demokrasi tercihi ile demokrasi karşıtının seçimidir" ifadelerini kullandı.

İnce’nin Memleket Hareketi

"1000 Günde Memleket Hareketi"ni başlatacağını açıklayan eski CHP Yalova Milletvekili ve partinin son cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce hakkında da konuşan Kılıçdaroğlu, "Bizim partimizin bir üyesidir. Gayet güzel, bir itirazımız yok. Türkiye'nin içindeki sorunları anlatabilir. CHP'de bölünmelere neden olabileceğini düşünmüyorum"  dedi.

"Kavga edip partiye zarar vereni partiden ayıracağım"

İnce’nin ihraç edileceğine dair iddialara da yanıt veren Kılıçdaroğlu, "Bugün gazetelerden okudum, bir parti üyemiz ihraç dilekçesi vermiş. Böyle bir şey yok, söz konusu değil. 'Birisi dilekçe verdi hemen ihraç edelim', olmaz. Parti içinde asla kavga istemiyorum. Kavga edip partiye zarar vereni partiden ayıracağım" diye konuştu.

"Buhran var"

Ekonomik gelişmelerle ilgili daha önce uyarılarda bulunduğu ifade eden Kılıçdaroğlu, "18 Mayıs 2020'de buhran var dedim. 16 maddede buhrandan nasıl çıkabileceğimizi saydım. Bugün buhran var" dedi.

CHP lideri şöyle devam etti:

Bütçe açığını kapatmak için borçlanmak zorundayız. Borcun da faizi var, ilk 7 ayda 80 milyar lira faiz ödendi. Faizi ödemek için bile borçlanmak zorundasınız. Ne yerli ne de milliler. Tamamı... Ortağı dahil, sarayın bekçisi dahil gayri milli. Osmanlı'nın son döneminde olduğu gibi buhranın içerisindeyiz.

"Türkiye'nin bütün sorunlarını çözmeye talibiz"

Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin bütün sorunlarını çözmeye talip olduklarını belirterek, "Bunların çözemediği her şeyi çözeceğiz. Çözümün adresi TBMM. Tüm sorunlar milletin iradesiyle çözülecek. Yeri zamanı gelince konuşacağız. Ama şu anda sorunumuz ekonomi, işsizlik ve yoksulluk" dedi.

 

Independent Türkçe, NTV

DAHA FAZLA HABER OKU