Japon tenisçi Osaka, ABD’deki polis şiddetini maskeyle protesto etti

Japon tenisçi Naomi Osaka, ABD'de siyah vatandaşlara karşı ırkçı polis şiddetini, taktığı maskelerle protesto etti

Japon tenisçi, ABD'de polis tarafından öldürülen Breonna Taylor'ın isminin yazılı olduğu maskeyle korta çıktı / Fotoğraf: @naomiosaka

ABD'de siyahilere karşı ırkçı polis şiddeti, birçok spor dalında da protestolara neden oldu. Son olarak siyah Jacob Blake'in bir polis tarafından sırtından vurulması sonrası Milwaukee Bucks oyuncularınınbaşlattığı tarihi protesto, diğer takımlardan da destek bulunca maçlar bir süre ertelenmişti.

NBA takımlarının boykotuna ABD Açık'ta mücadele eden Japon tenisçi Naomi Osaka da, maskeleriyle katıldı. 

Maçlar öncesi sporculara getirilen maske takma zorunluluğunu protestoya çeviren Osaka, her maça farklı bir maskeyle çıktı. 

2018 ABD Açık şampiyonu Osaka, taktığı her maskede polis şiddetine maruz kalmış ABD’li siyah vatandaşların ismini kullandı.

 

 

İlk turda Louisville’deki dairesinde 2013 yılında polis tarafından öldürülen 26 yaşındaki Breonna Taylor’ın isminin yer aldığı bir maske taktı.

22 yaşındaki tenisçi, ikinci turda ise geçen yıl polis şiddetine maruz kaldıktan sonra hayatını kaybeden 23 yaşındaki Elijah McClain’in ismini maskesine yazdırdı.

 

 

Osaka’nın ilerleyen turlarda da bu protesto yöntemini kullanması bekleniyor.

Turnuvadan çekilmişti

Osaka, ABD ‘de yaşanan polis şiddetini protesto etmek için, geçen hafta Western & Southern Açık tenis turnuvasında yarı final maçı öncesi turnuvadan çekildiğini açıklamıştı. 

Daha sonra Kadınlar Tenis Birliği (WTA), Western & Southern Açık ve ABD Tenis Federasyonu (USTA) tarafından alınan ortak karar doğrultusunda maçların ertelenmesinin ardından Osaka, maça çıkmaya karar vermişti.

Maça çıkmama kararını değiştirdikten sonra bir açıklama yapan Osaka, şu ifadeleri kullanmıştı:

Bildiğiniz gibi, ABD’de devam eden ırk eşitsizliği ve polis şiddetli nedeniyle turnuvadan çekilmiştim ve maça çıkmamaya hazırdım. Açıklamamın ardından WTA ve USTA yetkilileriyle uzun bir görüşme yaptım ve benden yarın devam edecek turnuvada maça çıkmamı istediler. Bugün turnuvada oynanması planlanan tüm maçları erteleyerek bana desteklerini gösterdiler ve bence bu sayede yaptığım protesto bu kadar ses getirdi. Organizatörlere bu hassasiyetleri için teşekkür ediyorum.

 

Independent Türkçe, Skor

DAHA FAZLA HABER OKU