Analistlere göre Trump seçim gecesi zafer, sonrasında mağlubiyet yaşayabilir: "Kırmızı bir serap görülecek"

Veri analizi, posta yoluyla kullanılan oyların sayılmasından sonra Joe Biden'ın kazanacağını işaret ediyor

Trump posta yoluyla oy vermenin güvenli olmadığını iddia ederek bu sistemi hedef alan pek çok açıklama yaptı (AP)

Demokrat Parti adına çalışan veri analistleri, seçim gecesi Donald Trump'ın kazanmış görünebileceği ancak onun için mağlubiyetin günler sonra gelebileceği uyarısında bulunuyor.

Michael Bloomberg'in fonladığı veri analizi ajansı Hawkfish'in başındaki Josh Mendelsohn, 3 Kasım gecesi yaşanması muhtemel bir senaryoyu tarif ederken, seçmenlerin erken sonuçlarda "kırmızı bir serap" görebileceğini söyledi.

Siyaset ve teknoloji analisti, Axios on HBO programında yaptığı açıklamada, posta yoluyla verilenler dahil sayılacak tüm oylardan çıkacak sonucun, seçim gecesi gelecek sonuçlardan muhtemelen farklı olacağını belirtti.

Seçim gecesi veriler Donald Trump için inanılmaz bir zaferi gösterecek şekilde olacak. Göreceğimiz manzara muhtemelen bu.

Geçerli tüm oylar sayıldığında, seçim gününden sonraki pazar gününe denk gelen o son gün geldiğinde, aslında seçim gecesi yaşananların tam da bir serap olduğu görülecek.

Bu yorumlar, Demokratik Ulusal Komite ve başkan adayı Joe Biden adına çalışan Hawkfish'in, koronavirüs pandemisi sürerken posta yoluyla verilecek oyların 2020 başkanlık seçiminin akıbetini ne denli değiştireceğine dair tahminlerde bulunduğu bir sırada geldi.

Hawkfish, Amerikan seçmeninin yüzde 40'ının, geleneksel olarak daha çok Demokrat Parti destekçileriyle anılan posta yoluyla oy verme yöntemine başvuracağını öngörüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu durumda, posta yoluyla verilen oyların o ana kadar yalnızca yüzde 15'nin sayılmış olmasıyla birlikte seçim gecesi Trump'ın seçiciler kurulunda tahminen 408'e 130 farkla önde olması ancak birkaç gün sonra bu tablonun değişmesi mümkün görünüyor.

Hawksfish'in analizine göre, posta yoluyla kullanılan tüm oyların dahil edilmesiyle Biden'ın seçiciler kurulunda 334'e 204 gibi önemli bir farkla galip geleceği tahmin ediliyor.

Söz konusu analiz, bu yıl herkesi kapsayacak şekilde posta yoluyla oy kullanma sisteminin "ABD'de bir Cumhuriyetçi'nin bir daha asla seçilmemesinin" garantisi olacağını kabul eden Trump'ın posta yoluyla oy kullanımına dair çok sayıda saldırıda bulunmasından sonra geldi.

Trump kampanyasının iletişim direktörü Tim Murtaugh bunun üzerine Axios'a yaptığı açıklamada, "haber yayın organlarının geleceği tahmin etme işinden uzaklaşması gerektiğini" ifade etti.

Çok sayıda kriz sürerken Trump şimdiye kadarki ulusal anketlerin hemen hemen hepsine göre Demokrat rakibini geriden takip ediyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU