AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Yunanistan'a tepki: Türkiye zamanında size yardım ederken dünya sizi aşağılamakla meşguldü

Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilime ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çelik, Yunanistan'a tepki göstererek, "Yunanistan bugün için Doğu Akdeniz'de korsan devlettir" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: AA

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin MYK toplantısı sonrası gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

30 Ağustos törenlerinin koronavirüs nedeniyle yasaklanması sonrası başlayan tartışmalara değinen Çelik, "Milli günlerimiz arasında hangisi diğerinden üstündür gibisinden sanal yarışlar oluşturmaya çalışanlar travmaya dönüştürme siyasetlerine devam ediyorlar. Tamamen yalan ve fitneye dayalı propaganda yapıldı" ifadelerini kullandı.

Çelik şöyle devam etti:

Tarihimizi bölmeye çalışan bu siyasi yaklaşımları ve bunların peşinden sürüklenenleri bir kere daha uyarmak istiyoruz. Bu iş sağlıklı bir şey değil. Milletin tarihi pastanın dilimleri gibi isteyenin dilimi alacağı bir yapı değildir. Tarihi olmayanın tarifi olmaz. Malazgirt'ten 30 Ağustos'a kadar aynı şekilde birlik ve tazelikle hatırlatılması bir kazanım olarak görülmelidir.

"Yunanistan bugün için Doğu Akdeniz'de korsan devlettir"

Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri çok yakından takip ettiklerini ifade eden Çelik, Türkiye bu konuda yüzde yüz haklı olduğunu vurguladı.

Çelik şöyle devam etti:

Yunanistan bugün için Doğu Akdeniz'de korsan devlettir. Boyunu aşan işlere kalkışıyor. Arkasında koşulsuz AB desteğini alarak hukuk, siyaset, ahlak dışı çabaların içine giriyor. Burada trajik olarak AB'nin durumudur. Koşulsuz destekleriz diyen Macron'un iç siyasetteki tükenişinin peşine takılmış durumdalar. Yapılan iş Yunanistan'ın şımarıklığını ve saldırganlığını kışkırtmaktan başka bir şey değildir. Almanya'nın öncülüğünde müzakere zemini oluşturulacaktı, tam 1 gün kala Yunanistan gitti Mısır'la korsan bir anlaşma yaptı.Buradaki kaynakların mekanizma ile eşit bir şekilde bölüşülmesini sağlayalım, Kuzey Kıbrıs'ın haklarını koruyalım. Buna yanaşmıyorlar. Kıbrıs devletinin temsilcisi siz değilsiniz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti egemen ve meşru bir devlettir. Biz kendi deniz yetki alanlarımızda çalışmalarımızı yürütüyoruz.

"Ege'yi Yunan gölü yapma gibi maksimalist bir anlayış"

Yunanistan ile yaşanan kıta sahanlığı gerilimine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Çelik, "Yunanistan bir takım ada devleti değil. Meis adasının herhangi bir şekilde kıta sahanlığı olamaz. Bu uluslararası hukuka ve içtihatlara aykırıdır. Türkiye 2 kilometre, Yunanistan'a 580 kilometre. Hukuk açısından kabul edilemeyecek bir yaklaşım. Ege'yi Yunan gölü yapma gibi maksimalist bir anlayış" dedi.

"O kırmızı çizgiyi Macron’a iade ederiz"

Çelik, söz konusu sınırların belirlendiğini ve hepsinin BM'ye bildirildiğini vurgulayarak, "İlan ettiğimiz ve bildirdiğimiz hudutlarda sondaj faaliyetlerimizi gerçekleştiriyoruz. Macron bizim kendi sahamızda sondaj çalışması yapmamızı kırmızı çizgi ilan ediyorsa biz o kırmızı çizgiyi aynen Macron'a iade ederiz. Macron gibi bir devlet başkanı nasıl konuşacağını bilmesi gerekir. Türkiye'nin ciddiye alması mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

"Türkiye size yardım ederken bütün dünya sizi aşağılamakla meşguldü"

Yunanistan'ın Meis Adası’nda provokasyon yaptığını belirten Çelik, "Buraya silahlı güç gönderildiğine dair haber çıktı. Paris Antlaşması'na göre bu ada silahsızlandırılmıştır. Önce açıklama yaptılar, arkasından nöbet değişimi dediler. Biz Yunanistan'ı bu tip provokasyonu yapmamaları konusunda uyarıyoruz" dedi.

Bütün yapılanların Yunan hükümetinin ağır yenilgisiyle sonuçlanacağını ifade eden Çelik şunları kaydetti:

Yunan Başbakanı dünyayı gezip de kendisinin arkasında asla durmayacak kimselerle işbirliği arayışına gitmek yerine, hukuka ve hakkaniyete saygılı bir şekilde Türkiye ile konuşmuş olsaydı en güvenilir muhatapla konuşmuş olacaktı. Yunanistan şunu bilsin onların çıkarlarının bittiği sınırda Yunanistan diye bir şey görmezler. Sizin başınızda ekonomik kriz varken, Türkiye size yardım ederken bütün dünya sizi aşağılamakla meşguldü. Yunanistan doğru düşünsün, doğru davransın. Türk deniz kuvvetleri ile herhangi bir şekilde yanlış yapacağı işe girmesi.

"Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'nin içinden geçtiği sıkıntılar var"

Otomobillere gelen ÖTV zammıyla ilgili bir soruya cevap veren Çelik şunları kaydetti:

Kovid süresince bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'nin içinden geçtiği sıkıntılar var. Alınması gereken tedbirler oluyor. Bugün alınan kararlar, destekler, düzenlemeler birtakım rasyonel göstergelerin neticesi olarak yapılıyor. İçinden geçtiğimiz dönemi diğer ülkelere göre pozitif ayrışarak geçiriyoruz. Kuşkusuz bazı noktalarda sarsılmaya devam ediyoruz. Bir türbülansın içinden geçiyoruz. Ekonomi yönetimi bütünsel bir bakışla bu kararları alıyor. Önümüzdeki aylarda, zamanlar içerisinde vatandaşımızın memnuniyetini arttıracak kararları almaya devam edeceğiz.

"İçişleri Bakanımız da kendi kişilik haklarını koruyan cevap vermiştir"

TİP Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasında yaşanan tartışmaya ilişkin değerlendirme yapan Çelik, "Kim bizim arkadaşımıza tecavüz kollayıcısı gibi bir ifade kullanıyorsa yaptığı terbiyesizliktir. İçişleri Bakanımız da kendi kişilik haklarını koruyan cevap vermiştir" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU