Güncelleme geldi: Tesla arabalar artık yol işaretlerini "okuyabiliyor"

Son eklenen özellik, Otopilot sistemine trafik ışıklarını anlama kabiliyeti de kazandırdı

Tesla'nın yeni yazılım güncellemesiyle Otopilot sistemi hız sınırı levhalarını okuyabilecek (Reuters)

Tesla, elektrikli arabalarının hız sınırı işaretlerini algılamasını ve anlamasını sağlayan kapsamlı bir yazılım güncellemesini piyasaya sürdü.

Son eklenen özellikler, Tesla patronu Elon Musk'ın yıl sonuna kadar yollarda tamamen sürücüsüz araçların olacağına dair söz vermesinden yalnızca bir ay sonra geldi.

İlk olarak Electrek'in duyurduğu, Tesla'nın 2020.36 yazılım güncellemesi sürüm notlarında, araçla birlikte gelen harici kameraların hız sınırı levhaları için yol kenarını nasıl tarayacağı ve bu verileri Otopilot sistemini geliştirmek için nasıl kullanacağı ayrıntılarıyla anlatılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güncelleme notlarında, "Hız Desteği artık yerel yollarda hız sınırı verilerinin doğruluğunu artırmak amacıyla hız sınırı levhalarını algılamak için arabanızın kameralarından yararlanıyor. Algılanan hız sınırı işaretleri, sürüş görüntülemesinde görülecek ve ilgili Hız Sınırı Uyarısı'nı ayarlamak için kullanılacak" ifadeleri yer alıyor.

Sürücüler daha sonra Trafiğe Duyarlı Hız Kontrolü adı verilen bir özellik aracılığıyla araçlarının mevcut hızını hız sınırına ayarlayabilecek.

Tesla, trafik ışığı algılama sisteminin "yalnızca bir bildirim olarak tasarlandığını" ve nihayetinde yol kurallarına uyma sorumluluğunun sürücülere ait olduğunu belirtti.

Bu özellik, bekledikleri trafik ışığı yeşile döndüğünde sürücüleri bir zil sesiyle uyaracak.

Güncelleme notlarında, "Başka bir arabanın arkasında bekliyorsanız, Trafiğe Duyarlı Hız Kontrolü ya da Otomatik Yön Verme etkin olmadığı sürece, o araç ilerlediğinde zil sesi çalacak" ifadeleri kullanılıyor.

Söz konusu tüm yeni güncellemeler, Tesla'nın tamamen otonom sürüş kapasitelerine yakın bir sürüş imkanı sunan Otopilot'ta Navigasyon ayarına aktarıldı. Mevcut özellikler arasında yavaş arabaların otomatik sollanması ve otoyollardan tali yollara geçiş de yer alıyor.

Son güncellemelerden ilk defa Musk'ın 2018'de paylaştığı "Geliştirme yazılımında şimdiden trafik ışıkları, dur işaretleri ve döner kavşaklar test ediliyor" tweet'inde bahsedilmişti.

Musk, "Tesla'nız yakında hiçbir sürücü girdisi olmaksızın evinizdeki garajdan işyerinizdeki park alanına geçebilecek" diye eklemişti.
 


Daha önce kendi kendine sürüş konusundaki tahminlerin, bu teknolojinin en az bir ölümlü kazadan sorumlu tutulmasının ardından revize edilmesi gerekmişti.

Fakat geçen ay şirketin gelirleriyle ilgili bir görüşme sırasında Musk, Los Angeles'ta işe gidip gelirken en gelişmiş otonom sürüş sisteminin geliştirme yazılımını test ettiğini açıklamıştı.

Bu sistem, inşaat çalışmalarına ve birçok farklı duruma rağmen evimden işyerime hiçbir müdahalede bulunmadan gidebileceğim bir noktaya gelmek üzere.

Dolayısıyla tam otonom sürüş özelliğinin bu yılın sonuna kadar tamamlanacağından fazlasıyla eminim. Çünkü ben bu özelliği gerçekten de kullanıyorum.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU