Avrupa'da çocuklar salgının gölgesinde okula dönüyor: Hangi ülkede nasıl bir uygulama var?

Bazı ülkelerde eğitim ortamları için alınan önlemlerin yeterli olmadığı ya da tedbirlerin sınıfların açılmasına çok yakın bir zamanda uygulamaya geçirildiği belirtiliyor

Birçok öğretmen ve aile, Kovid-19'un yayılma riskinin sürdüğü bir sırada okulların açılmasından endişe duyuyor (AFP)

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle eğitime aylar önce verilen ara bazı ülkelerde son buluyor.

Salgında yakın zamanda vaka artışlarının yeniden tırmanışa geçmesi nedeniyle öğrenciler ve eğitimciler için sağlık riskinin devam ettiği uyarıları gündeme getirilse de yaklaşık 6 ay sonra okullar kapılarını yeniden açmaya başladı.

Fransa'da pandemiden dolayı verilen aranın ardından tatile iki hafta kala eğitim alan ve sonrasında iki ay tatil yapan öğrenciler salı günü ders başı yapacak; öğretmenlerin yanı sıra yaşları 11-18 aralığındaki öğrenciler gerek içeride gerekse dışarıda maske takmak zorunda olacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Almanya'da öğrenciler geçen ay okula dönerken, Belçika'daki öğrenciler de salı günü ders başı yapacak.

Öğrencilerin gelecek hafta okula başlamasının planlandığı Yunanistan'da da okulda maske takmak mecburi olacak, her sınıfta en fazla 25 öğrenci bulunacak.

Verilen 6 aylık aranın ardından İngiltere ve Galler'de öğrenciler bu hafta okula başlayacak. Başlangıçta okullarda maske zorunluluğu getirmeyen hükümetin son kararına göre bu uygulama dikkate alınacak.

Hükümetin 6 yaş üstü her çocuğun tüm vakitlerde maske takmasının ve günde en az 5 kez ellerini yıkamasının gerektiğinde ısrar ettiği İspanya'da çocuklar birbirlerinden 1,5 metre mesafede duracak, sınıflardaki öğrenci sayısını azaltmak için ilave öğretmenler görevlendirilecek.

Bununla birlikte İspanyol birçok öğretmen ve aile, söz konusu önlemlerin yeterli olmadığını ya da tedbirlerin sınıfların açılmasına çok yakın bir zamanda uygulamaya geçirildiğini düşünüyor.

Başkent Madrid'in Fuenlabrada bölgesinden öğretmen temsilcisi Mercedes Sardina, AFP'ye yaptığı açıklamada, yerel yönetimin sözünü verdiği öğretmenlerin tamamını işe alabileceğinden endişe duyduğunu söylüyor. Bu süreci düğüne üç gün kala sahneyi hazırlamaya benzeten Sardina, "hiçbir şeyin yapılmadığını ve giyilecek elbiselerin bile hazır olmadığını" belirtiyor.
 


Fransa'da öğretmenler sendikasından Sophie Venetitay de "Sınıfların dışında neler olacağına dair kurallar net değil. Örneğin, kütüphanede, yeni teslim edilmiş bir kitabın bir öğrenciye ödünç verilmesine müsaade edecek miyiz?" diye soruyor.

Endişeli bazı anne babalarsa tek isteklerinin yeni bir tecridin yaşanmaması olduğunu ifade ediyor.

Fransa'nın Nice kentinden üç çocuk annesi Florence adlı bir kadın, "Eve hapsolma süreci cehennem gibiydi. Bunları tekrar yaşayamayız. Söz konusu bile olamaz" diyor.

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU