Adalet Bakanı'ndan yeni adli yıl mesajı: Adliyenin kapısı adalete açılan kapıdır, bu kapıdan herkes memnuniyetle ayrılmalıdır

Adalet Bakanlığı 2020-2021 adli yılı açılışı mesajında yapılacak değişiklikler ve yenilikler hakkında yeni bilgiler aktardı. Bakan Gül, yeni adli yılın, hak ve hürriyetlerin teminatı olan hukuk devleti ilkesini daha da güçlendirme yılı olacağını söyledi

Fotoğraf: AA

Adalet Bakanlığı, bugün başlayan 2020-2021 adli yılla birlikte adalet hizmetlerinde bazı yeniliklerin hayata geçirileceğini duyurdu.

Bakanlığa bağlı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nin yayımladığı bildiriye göre, 10 yıl aradan sonra asliye ceza mahkemelerinin duruşmalarına savcı yeniden katılacak.

Yeniden yapılandırılan infaz hakimleri görevine başlayacak. Ayrıca adliyelerde koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri de titizlikle uygulanacak.

Yeni adli yıl 1 Eylül 2020’de Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenecek törenle başlayacak.

  • 592 adliyede, 15 bölge adliye mahkemesinde, 8 bölge idare mahkemesinde ve yüksek yargıda toplam 21 bin 863 hakim ve savcı ile 79 bin 482 personel yeni adli yılla birlikte yargı teşkilatında görev alacak.
  • Yeni adli yılın başlamasıyla birlikte Yargı Reformu Strateji Belgesinde yer alan ve reform niteliğindeki iki önemli uygulama da hayata geçirilmiş olacak.
  • Yeni adli yılla birlikte yeni infaz hakimliği uygulaması başlayacak ve 10 yıl aradan sonra asliye ceza mahkemelerine savcılar yeniden çıkacak.

Asliye Ceza Mahkemelerinde duruşma savcılığı

Yeni adli yılda yargı teşkilatında bazı yeni uygulamalar da hayata geçecek.

Bilindiği gibi 2011 yılında çıkarılan 6217 Sayılı Kanun’la cumhuriyet savcılarının asliye ceza mahkemelerindeki duruşmalara katılması yönündeki uygulama, savcılarının soruşturmalara daha fazla zaman ayırması ve böylece daha etkin ve verimli soruşturma yapmaları için geçici süreyle kaldırılmıştı.

Bu düzenlemenin yapılmasını zorunlu kılan neden ise savcı sayısının yetersizliğiydi. 2011 yılında 4 bin 98 cumhuriyet savcısı görev yapıyordu. Son yıllarda hakim ve savcı sayısının artmasıyla asliye ceza mahkemelerindeki olağan sisteme yaklaşık 10 yıl aradan sonra yine dönülüyor.

Bu dönemde savcı sayısı yüzde 68 artarak 6 bin 902’ye yükseldi. Böylece zorunlu sebeplerle ve geçici olarak yapılan düzenlemeye son verildi. Cumhuriyet savcılarının asliye ceza mahkemelerindeki duruşmalara çıkmasının hem sanık hem mağdur yönünden güvence oluşturacağı belirtiliyor.

Yeniden yapılandırılan infaz hakimlikleri görevine başlayacak

İnfaz hâkimliği Adalet Bakanlığınca hazırlanan Yargı Reformu Stratejisi Belgesi’nde yer alan hedeflerden biriydi. YRS kapsamında TBMM’de kabul edilen kanuni düzenlemeyle infaz hâkimliklerinin yetkileri genişletildi ve müstakil infaz hâkimliklerinin kurulması benimsendi. Yenilenmiş infaz hâkimlikleri 1 Eylül 2020 tarihi itibariyle faaliyet göstermeye başlayacak.

İnfaz hâkimliği uygulamasıyla birlikte yargılamayı yapan asliye ve ağır ceza
mahkemelerinin kararları sonrasında hükümlülerin cezalarının infazına ilişkin kararları uzmanlaşmış infaz hakimleri karar verecek.

Bu yeni uygulama ile; cezaların infazında bireyselleştirme, ihtiyaca uygunluk ve etkinlik; infaz uygulamalarının uzmanlık çerçevesinde yürütülmesi, yargılama yapan mahkemelerin dosyalara daha fazla vakit ayırabilmeleri, denetimli serbestliğin daha etkin uygulanması, yetki ve görev uyuşmazlıkları sebebiyle süreçlerin uzamasının önüne geçilmesi gibi konularda ceza infaz sistemine olumlu yansımalarının olması bekleniyor.

 

Kovid-19 önlemleri

Bilindiği gibi Adalet Bakanlığı daha önce salgın sürecinde adliyelerde alınacak tedbirleri içeren kılavuz hazırlamıştı. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, başsavcılıklara bir yazı göndererek bu kılavuzda yer alan tedbirlere uyulması konusunda uyardı. Yeni adli yılla birlikte adliyelerde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kapsamında alınan tedbirler yine titizlikle uygulanacak. Bu kapsamda tüm Türkiye’de adliye girişlerin sosyal mesafe kurallarını hatırlatan işaretler yapıştırıldı. Adliye girişlerine ve belli noktalara dezenfektan konuldu. Adliyelerde girişte maske zorunlu olacak.

Adli yılda yenilikler

Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında hayata geçirilin bazı uygulamalar yeni adli yılla birlikte başlıyor. Bu uygulamalarda kanuni düzenlemeler gerektirenler TBMM’de kabul edilerek yasalaşırken, bazı faaliyetler de idari düzenlemelerle hayata geçirildi. Yeni adli yılla birlikte başlayacak faaliyetler şöyle:

  • Halen test süreci başarıyla devam eden e-duruşma yeni adli yılda pilot olarak
  • uygulanacak ve ülke genelinde yaygınlaştırılacak.
  • Hazırlık çalışmaları süren İnsan Hakları Eylem Planı tamamlanıp yıl içerisinde
  • kamuoyuna açıklanacak.
  • İdari yargıda istinaf yargılaması yapan bölge idare mahkemelerinin sayısı yeni adli yılda 7’den 8’e çıkartıldı.
  • Hakim ve savcı sayısının artırılmasının bir sonucu olarak 10 yıl aradan sonra asliye ceza mahkemelerinin duruşmalarında savcıların da kürsüde yer alması sağlandı.

Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile hukuk yargılamalarının daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülebilmesine yönelik önemli değişiklikler yapıldı.

Aynı kanun ile Tüketici Mahkemelerinde görülen uyuşmazlıklarda, dava açılmadan önce arabulucuya gidilmesi zorunluluk haline getirildi.

Yeni adli yılda revize edilmiş infaz hakimliği ile cezaların infazında etkinlik sağlandı.

Mağdurlara hizmet vermek üzere 99 Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü kuruldu.

Şiddet mağduru kadınlar ile çocukların ifade ve beyanlarının özel ortamlarda alınması için 72 adliyede Adli Görüşme Odaları (AGO) oluşturuldu.

Yeni adli yılda arabuluculukta uzmanlaşmanın önü açılarak hizmetlerin daha nitelikli sunulması sağlanacak.

Özel hukuk tüzel kişilerinin bilirkişi olarak hizmet vermesi sağlanarak bilirkişilik sisteminin kalitesi artırılacak.

Ceza infaz kurumlarında Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı “Mesleki Eğitim Merkezleri” kuruluyor.

Bu kapsamda ilk Adalet Mesleki Eğitim Merkezi 14 Ağustos 2020 tarihinde Sincan Ceza İnfaz Kurumları kampüsünde açıldı.

Açık ceza infaz kurumlarındaki hükümlülerin bir kamu kurumunda çalışma ve bu kamu kurumuna ait tesiste barınma (Orman Genel Müdürlüğü gibi) suretiyle cezasının infazı mümkün hale getirildi.

Bakan Gül: Adliye teşkilatımızın insan kaynağını nitelik ve nicelik yönünden her geçen gün geliştiriyoruz

Yeni adli yıla ilişkin konuşma yapan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Adalet teşkilatımız ve yargı camiamız için yeni bir adli yıl, yeni bir çalışma dönemi başlıyor.

"Hak ve adalet için emek ve mesai veren tüm hakimler, savcılar, avukatlar ve adalet personelimiz bu başlangıcın heyecanını ve haklı gururunu taşımaktadırlar" diyen Bakan, açıklamasına şöyle devam etti:

"Adalet teşkilatı olarak, toplumun her kesiminin, istisnasız bütün vatandaşlarımızın hukukuna sahip çıkmaktan ve sürekli olarak daha iyiyi aramaktan bir an olsun yorgunluk ve yılgınlık hissetmiyoruz. Geçtiğimiz yıl Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından milletimizle paylaşılan „„Yargı Reformu Strateji Belgesi‟‟ bu adli yılda da tüm uygulayıcılar için yol haritası olacaktır. Ayrıca, “İnsan Hakları Eylem Planı”nı bu dönem hayata geçireceğiz. Özünde insan onuru, insan hak ve hürriyetleri bulunan Yargı Reformu Strateji Belgemiz ile İnsan Hakları Eylem Planımız; demokrasimizi güçlendirmeye, özgürlükleri geliştirme ve genişletmeye yönelik irademizi ortaya koymaktadır. Umuyorum ki yeni adli yıl, hak ve hürriyetlerin teminatı olan hukuk devleti ilkesini daha da güçlendirme yılı olacaktır"

"Adliye teşkilatımızın insan kaynağını nitelik ve nicelik yönünden her geçen gün geliştiriyoruz" diyen Abdulhamit Gül, "Yeni adli yılda yeni infaz hakimliği uygulamasını hayata geçiriyoruz. Yargı reformu kapsamında mevzuatımıza kazandırılan 7242 sayılı Kanun ile infaz hakimliği kurumu yeniden ele alınmış, infaz hakimliklerinin yetkileri genişletilmiş ve bir ihtisaslaşma adımı olarak bu kurum, adliye teşkilatımızda müstakil bir şekilde yapılandırılmıştır" dedi.

Bakan Gül şöyle devam etti:

"Yeni adli yıl, test süreci başarıyla devam eden e-duruşmanın pilot olarak uygulanıp yaygınlaştırılacağı bir dönem de olacaktır.

Bütün bu reform adımlarının temelindeki amacımız vatandaşımızın memnuniyeti, adalet hizmetlerinin milletimizin layık olduğu yüksek standartlarda sunulmasıdır. Ancak her reformun asıl sahibi ve koruyucusu hiç şüphesiz iyi uygulamadır.

Adliyenin kapısı adalete açılan kapıdır. Bu kapıdan herkes memnuniyetle ayrılmalıdır. Adalet beklentisi karşılanmış, adalet ihtiyacı tatmin edilmiş bir toplum, hukukun üstünlüğünün de güvencesi ve bekçisi olacaktır. Bu vesile ile, reform irademizi sahiplenen, yenilik adımlarımızı yargısal işleyişin birer parçası haline getiren bütün uygulamacılarımıza ayrıca teşekkür ediyorum.

Şehit Savcımız Mehmet Selim Kiraz başta olmak üzere görevi başında şehit düşen yargı mensuplarımızı ve adalet teşkilatı çalışanlarımızı rahmetle anıyorum.

Bu düşüncelerle, önümüzdeki dönemde de hukukun üstünlüğüne tavizsiz bir bağlılıkla ülkemizin her köşesinde milletimize adalet dağıtacak, hiçbir etki altında kalmadan bağımsızlık ve tarafsızlık vasıflarına özenle sahip çıkacak yargı mensuplarımızın, avukatlarımızın ve tüm personelimizin yeni adli yılını kutluyorum. 2020-2021 Adli Yılı, ülkemize, vatandaşlarımıza, yargı teşkilatımıza ve hukuk camiamıza hayırlı olsun."

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU