"Türkiye'yle sıcak çatışmadan çekinen" Mısır, Libya'da Hafter'den desteğini çekiyor mu?

Africa Intelligence'ın haberine göre Cumhurbaşkanı Sisi, BAE Veliaht Prensi'ni bu değişime ikna etmek durumunda

Hafter ve Sisi, geçen senenin son ayında böyle poz vermişti (Mısır Cumhurbaşkanlığı)

Fransa merkezli Africa Intelligence haber ve analiz portalı, Mısır'ın uzun süredir Libya'da desteklediği Tobruk merkezli Libya Ulusal Ordusu (LUO) lideri Halife Hafter'e verdiği desteğin çekilebileceğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Sisi'nin Halife Hafter'e desteği sallantıda” başlığıyla verilen yazıda, "Türkiye'yle sıcak askeri çatışmadan çekinen Mısır, Libya'daki müttefikine desteği azaltıyor ve Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih İsa'ya arka çıkmayı tercih edebilir" denildi.

Mısır lideri Abdulfettah Sisi'nin Libya'nın topraklarının büyük kısmını kontrol eden Hafter'e uzun zamandır koşulsuz destek verdiği ve onu kamuoyu önünde hala savunduğu hatırlatılarak "Mısır Cumhurbaşkanı, diğer yandan da diplomatik ve siyasi çıkış stratejisi arayışında" ifadesi kullanıldı.

Yazıda bu gelişimin nasıl olduğu şöyle anlatıldı:

Hafter, 19 Ağustos'ta Mısır'ın askeri istihbarat teşkilatının başı Halid Mucaver'i Recma'daki üssünde ağırladı. Kaynaklarımıza göre istihbarat şefine Mısır Hava Kuvvetleri operasyon komutanı Usame Farac eşlik ediyordu. (Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu'nun –ed.n.) Genelkurmay Başkanı Abdurrezzak Nazuri ve onun hava kuvvetleri komutanı Sakr Caruşi'yle birlikte, Trablus'un Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) ve Misrata'daki müttefiklerinin Sirte'ye saldırması durumunda benimsenecek strateji konusunda anlaşmaya varmayı başardılar.

Ancak neredeyse aynı anda Sisi, Trump yönetiminin iki karşıt Libya kampının bir an önce ateşkesi kabul etmesi talebine razı geliyordu. Hafter ve sözcüsü Ahmed Mismari'nin girişimi reddetmesine rağmen Amerikalılardan gelen bu baskıyı 21 Ağustos'ta UMH lideri Fayiz Serrac ve doğu meclisi başkanı Akile Salih İsa'nın eşzamanlı ateşkes çağrıları takip etti.

Ne pahasına olursa olsun Sisi, UMH'ye verdiği askeri destekle hükümetin mayıs ayından bu yana Trablus bölgesinin tamamının kontrolünü yeniden ele geçirmesini sağlayan Türkiye ve Recep Tayyip Erdoğan'la sıcak çatışmadan kaçınmaya kararlı. Buna ek olarak, Mısır ekonomisi Kovid-19 pandemisinden sert bir şekilde etkilendi ve Sisi, Muammer Kaddafi döneminde Libya'da çalışan yaklaşık iki milyon Mısırlının bu ülkeye dönmesini istiyor.

Bütün bu koşullar göz önüne alındığında Mısır'ın, Trablus'taki UMH'nin İçişleri ve Savunma Bakanı Fethi Başağa ve Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nin başkanı Akile Salih İsa'yla ortak bir zemin bulmaya meyilli olabileceği belirtilen yazıda, Başağa'nın nüfuzlu biri olduğu ve ateşkes çağrılarının ardından Mısır'ı "kardeş ülke" diye tanımladığı aktarıldı. Diğer yandan bu yazının Africa Intelligence'da yayımlandığı Cuma günü Serrac, Başağa'nın görevden alındığını açıkladı.

Yazı, "Sisi yine de Muhammed bin Zayid el-Nehyan'ı bu yaklaşımın kıymetine dair ikna etmek zorunda kalacak: Abu Dabi'nin veliaht prensi, Halife Hafter'den ve askeri tercihten yana olmaya devam ediyor" ifadesiyle bitirildi.


Independent Türkçe, Africa Intelligence

DAHA FAZLA HABER OKU