Suriye'nin yeni kabinesinde 12 bakan değişti

Esad, iki ay önce başbakanlık görevi verdiği Hüseyin Arnus’tan Suriye Halk Meclisi Seçimleri’nden haftalar sonra, salı günü geçici yeni hükümet kabinesini kurmasını istedi

Cuma günü İdlib’in Eriha ilçesinde düzenlenen gösteri. (AFP)

 

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, yayınladığı kararname ile Hüseyin Arnus’un başkanlığındaki yeni kabineyi duyurdu. Kabinede egemenliğin temsili olarak görülen bakanlıkların başındaki isimler koltuğunu korudu.

Suriye Devlet Başkanlığı’na ait sosyal medya hesaplarından paylaşılan kararnameye göre egemenliğin temsili olarak görülen dışişleri, savunma, içişleri, ekonomi ve iletişim bakanlıklarının başındaki isimler koltuğunu korurken sağlık ve elektrik bakanlarının da aralarında bulunduğu 12 bakan değiştirildi. Yeni kabinede ayrıca 3 kadın bakan bulunuyor.

Arnus’un hükümeti, 2011 krizinden bu yana kurulan 5’inci hükümet oldu.

Esad, iki ay önce başbakanlık görevi verdiği Hüseyin Arnus’tan Suriye Halk Meclisi Seçimleri’nden haftalar sonra, salı günü geçici yeni hükümet kabinesini kurmasını istedi.

Arnus’un hükümeti önümüzdeki yıl temmuz ayına kadar (10 ay) görev başında kalacak. Temmuz 2021’de yapılması beklenen devlet başkanlığı seçimlerinden sonra Suriye anayasasının 125’inci maddesi uyarınca hükümetin istifa etmesi ve devlet başkanı yeni bir başbakan atayana kadar “günlük işleri yürütme” statüsünde görevine devam etmesi öngörülüyor.

Yeni hükümet, eski hükümetlerin de karşılaştığı çok sayıda sorunla karşı karşıya. Bunların başında yerel para biriminde daha önce eşi benzeri görülmemiş değer kaybı geliyor. Bu sorun ülke genelinde gıda maddesi ve ürün fiyatlarının büyük oranda artmasına ve birçok işyerinin kapanmasına neden oldu.

Arnus’un hükümetinin, ABD’nin Ceaser Yasası kapsamında uygulayacağı yeni yaptırımlar karşısında daha birçok zorlukla karşılaşması bekleniyor. ABD yönetimi, 17 Haziran'daki açıklamasıyla Ceaser Yasası kapsamında, Beşşar Esad ve eşi de dahil 39 Suriyeli üst düzey yetkiliyi yaptırım listesine aldığını duyurmuştu. ABD, temmuz ayında yayınladığı ikinci listede Esad’ın büyük oğlu, 18 yaşındaki Hafız’ın da aralarında bulunduğu 14 kişiye ve kuruma yaptırım uygulamıştı. Washington geçen hafta yayınladığı yeni listede de Esad’ın basın danışmanı ve eski televizyon sunucusu Luna eş-Şibl’in yanı sıra siyasi ve askeri isimlere de yer verdi.

Suriye, 9 yıllık savaşın ardından yıkıcı bir ekonomik krizle karşı karşıya. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını bu krizi daha da derinleştirdi. Suriye’deki durum, komşu ülke Lübnan’da ekonominin çökmesi sebebiyle daha da kötüleşti. Zira çok sayıda Suriyeli bu sebeple paralarını kaybetti.

Suriye Anayasası ile ilgili olarak cumartesi akşamı Cenevre’de yapılan görüşmeler  hiçbir ilerleme kaydedilmeden sona erdi. Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen ise tarafların “çok sayıda ortak noktalar bulduğunu” ve “yeniden toplanmak istediklerini” aktardı. Bununla birlikte Pedersen, 10 yıldır süren iç savaşta “halen güçlü ihtilafların” olduğunu kaydetti. Pedersen, Şam hükümet heyetinin başkanı ile muhalefet temsilcisinin görüşmeler sırasında “açık bir şekilde çok sayıda ortak nokta bulduklarını belirtmelerinden oldukça mutlu olduğunu” söyledi. Muhalefet heyetinin Başkanı Hadi el-Bahra’nın açıklaması da Pedersen’in sözlerini destekler nitelikteydi. Bahra, “Belirli ihtilaf noktaları vardı (…) Bence ortak paydalar daha büyüktü” dedi.

Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’ya konuşan hükümet heyetinden bir kaynak, heyetin yaptığı müdahaleler sırasında, önümüzdeki oturumlarda açıkça çalışmaya devam etme konusundaki istekliliğini vurguladığını söyledi. Pedersen, tüm taraflardan yeniden toplanma isteği noktasında net bir mesaj aldığını belirterek bu durumu “cesaret verici” olarak niteledi. Bununla birlikte katılımcılar bir sonraki toplantının konusu ve tarihine ise değinmedi.

Cenevre’ye giden Suriye Anayasa Komitesi üyelerinden bazılarının Kovid-19 testinin pozitif çıkması üzerine görüşmeler geçen hafta pazartesi günü askıya alınmıştı. BM'den daha sonra yapılan açıklamada rejim, sivil toplum kuruluşları ve Suriye muhalefeti temsilcilerinden 15'er kişi olmak üzere toplamda 45 kişiden oluşan anayasanın yazımından sorumlu "küçük grup" üyelerinin katılacağı toplantının perşembe günü başlatılacağı duyurulmuştu. Pedersen yaşananların müzakereleri sorumlu bir şekilde ilerletmenin mümkün olduğunu gösterdiğini söyledi. Pedersen, “Sıkı tıbbi protokol ve tavsiyelere uyuldukça, karmaşık meselelerle başa çıkmak mümkündür. Bu yüzden bir sonraki turun Cenevre'de de yapılmasını umuyoruz” ifadesini kullandı.

BM Güvenlik Konseyi’nin Aralık 2015’te kabul ettiği 2254 sayılı karar uyarınca Suriye anayasasının gözden geçirilmesi ve seçimlerin BM gözetiminde yapılması gerekiyor. Suriye Anayasa Komitesi, gelecek seçimlerin yapılması hedefiyle 2012 Anayasası’nda reform yapmak için 30 Ekim’de BM tarafından Cenevre’de 150 kişinin katılımıyla kuruldu. Daha sonraki süreçte anayasanın detaylarının görüşülmesi amacıyla küçültülmüş bir komite oluşturuldu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Halil Erdoğan

Şarku'l Avsat

 

DAHA FAZLA HABER OKU