Sahte diye 40 yıl önce müze bodrumuna terk edilen Rembrandt tablosu muhtemelen gerçek

Önde gelen Rembrandt uzmanları daha önce resmin sanatçı öldükten sonra yapıldığını öne sürmüştü

Rembrandt van Rijn'in atölyesinde yaklaşık 1630'da yapılan "Sakallı Adamın Başı" (Head of a Bearded Man), meşe tablo üzerine yağlıboya (Ashmolean Müzesi, Oxford Üniversitesi)

Orijinal olmadığı varsayıldıktan sonra yaklaşık 40 yıl boyunca bir müzenin bodrum katına terk edilen "sahte" Rembrandt aslında gerçek olabilir.

"Sakallı Adamın Başı" (Head of a Bearded Man), 1951'de Oxford'daki Ashmolean Müzesi'ne miras bırakılmış ancak önde gelen bir Rembrandt mercii taklit olduğuna karar verince müzenin bodrum katına terk edilmişti.

1981'de resmi inceleyen Rembrandt Araştırma Projesi, resmin muhtemelen Rembrandt'ın ölümünden çok sonra bir taklitçi tarafından çizildiğini öne sürmüştü.

Müzedeki Rembrandt retrospektifi öncesinde küratör An Van Camp tabloyu yeniden inceletmeye karar verdi.

The Guardian'a konuşan Camp, "(Resim) Rembrandt'ın yaptığı gibi" dedi.

Yalnız ve mutsuz, melankolik, dalgın bakışları olan yaşlı adamların böyle küçük baş çalışmalarını yapardı. Rembrandt'ın 1630'larda Leiden'da yaptığını fazlasıyla yansıtıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ağaç halkalarını analiz eden bir uzman kısa süre sonra eserin boyandığı ahşap tuvalin Rembrandt'ın Kayalara Zincirlenmiş Andromeda'da (Andromeda Chained to the Rocks) kullandığı ağaçtan geldiğini tespit etti. Ayrıca resmin 1620 ve 1630 yılları arasında, ölümünden yaklaşık 30 yıl önce boyanmış olması da muhtemeldi.

Ashmolean henüz eseri bizzat Rembrandt'ın boyayıp boyamadığını belirlememiş olsa da resim kesinlikle sanatçının atölyesinde yapıldı. Yakında daha fazla araştırma yapılacak.

Sakallı Adamın Başı müzenin yeniden açılan Genç Rembrandt sergisinde sergileniyor. Etkinlik gösteri merkezlerinin, sanat galerilerinin ve müzelerin Mart'taki erken tecridi esnasında kapanmıştı.

Genç Rembrandt, 1 Kasım'a kadar Oxford'daki Ashmolean Müzesi'nde olacak.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU