Nasrallah, Lübnan'da yeni bir siyasi sözleşmeye olumlu bakıyor

Nasrallah , "Rakamlara göre Hizbullah’ın Lübnan’daki en çok kitleye sahip ve en büyük siyasi parti olduğunu, ancak Lübnan halkının tüm iradesini değil, onları temsil edenlerin iradesini ifade ettiğini" belirtti.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah (NNA)

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Lübnan'ın “reform gerçekleştirebilecek bir hükümete” ihtiyacı olduğunu, Hizbullah’ın ise kurulacak hükümeti destekleyeceğini ifade etti. Nasrallah aynı zamanda parlamento bloklarının hükümet kurmak için çalışacak isimleri bugün kesinleştireceğine dair umutlu olduğunu söyledi.

Lübnan'ın güney sınırlarındaki durumla ilgili yeni bir denklemden bahseden Nasrallah, “İsrailliler, bizden birini öldürdükleri zaman bizim de onlardan birini öldüreceğimizi anlasınlar” dedi. Karşılık verme kararının Hizbullah açısından kesin olduğunu ve aceleye getirilmeyeceğini belirten Nasrallah, güneyde yer alan Habbariye köyündeki bir evin hedef alınması meselesinin de bir kenara yazıldığını vurguladı. 

Kerbela olayını anma ve yas törenleri vesilesiyle Aşura günü konuşması yapan Nasrallah, “İsrail tarafı, Meys el-Cebel’de yaptıklarıyla ve bölgeyi yakarak partiyi ateşe tutmak ve vereceği cevabı daraltmak istedi. İsraillilerin direniş operasyonundan korkarak haftalarca yürüttükleri eylemler başlı başına cezanın parçasıdır” ifadelerini kullandı.

Lübnan halkının isteklerini gerçekleştirme çağrıları hakkında ise şöyle söyledi:

"Lübnan halkının bağımsız veya tarafsız, teknokrat veya siyasi bir hükümet istediğini kim söyledi? Halkın taleplerini karşılamadan önce, ister binlerce kişilik gösteriler ve diğerlerinin tahrikleri ile, ister referandum veya güvenilir anketler ile bu talepler ve bu konuda itimat edilecek bir mekanizma belirlenmeli. İtimat edilmesi gereken her türlü mekanizmaya hazırız. Ancak bu noktada, dış müdahalelerin yolu kesilmelidir."

Nasrallah: Hizbullah en büyük parti

Nasrallah aynı zamanda, “rakamlara göre Hizbullah’ın Lübnan’daki en çok kitleye sahip ve en büyük siyasi parti olduğunu, ancak Lübnan halkının tüm iradesini değil, onları temsil edenlerin iradesini ifade ettiğini” belirtti.

Macron’un çağrısı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yeni bir siyasi sözleşme çağrısına değinen Nasrallah, tüm partilerin rızası olduğu taktirde Hizbullah'ın da bu davete destek verdiğini vurguladı. Bununla birlikte, “Ulusal tartışma ve diyaloğun Lübnanlı çeşitli grupların isteği ve rızası ile gerçekleşmesi koşuluyla, yeni bir siyasi sözleşme üzerinde uzlaşmak için her türlü sakin tartışmaya açığız” ifadelerine başvurdu.

Beyrut limanında gerçekleşen patlama ile ilgili ise, sıkı bir yargı takibi ihtiyacını vurgulayarak “Yargıdaki yetkililerin bu konuyu hesapsız bir şekilde takip etmesi gerekiyor” dedi.

Meclis’teki Güçlü Cumhuriyet Bloğu Milletvekili Vehbi Katişa da, Nasrallah'ın Lübnan'ın kuruluşunun 100. yılına değinmeyen konuşmasını eleştirdi. Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Seyyid Hasan, birçok iç, bölgesel ve uluslararası sorundan bahsettiği en az bir saatlik konuşmasında, yarın Büyük Lübnan Devleti kuruluşunun 100’üncü yılı olduğuna değinmeyi unuttu. Yoksa bu mesele onu ilgilendirmiyor mu?” ifadelerini kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU