Milwaukee Bucks'ın yıldız oyuncusu Antetokounmpo: Irkçılık karşıtı protestolar basketboldan daha büyük

Milwaukee Bucks'ın yıldız oyuncusu Antetokounmpo, polis şiddeti ve ırkçılık karşıtı protestoların "basketboldan daha büyük" olduğunu belirterek, "İnsanlar ten renklerinden dolayı sokakta yürümeye korkuyorlar. Yaşamlarından endişe ediyorlar" dedi

Giannis Antetokounmpo / Fotoğraf: Reuters

Amerikan Basketbol Ligi (NBA) ekiplerinden Milwaukee Bucks'ın yıldız oyuncusu Giannis Antetokounmpo, Orlando Magic'i mağlup ederek adlarını konferans yarı finaline yazdırdıkları mücadelenin ardından açıklamalarda bulundu.

Yunan basketbolcu, siyahi Jacob Blake'in bir polis tarafından vurulmasının ardından düzenlenen ırkçılık karşıtı protestoların "basketboldan daha büyük"  olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

Beni bir insan olarak şekillendiren şey şu oldu: Bir şeyi başarmak istiyorsanız, bunu yapabilirsiniz. 30 dakika içinde Jacob Blake’in numarasını bulduk. Takım halinde onun babasıyla konuştuk ve babası bize onu ve ailesini o gün yaptığımız şeyle ne kadar güçlendirdiğimizi anlatıyordu. Bu benim için basketboldan daha büyük bir şey. Elbette 30, 35, 50 sayı attığımız maçlar olacak ancak hatırlayacağız. Duygularımızı, hissediş şeklimizi hayatımızın sonuna kadar hatırlayacağız

Yunanistan ve ABD arasındaki farklardan da bahseden Antetokounmpo, iki kültürün birbirinden oldukça farklı olduğunu dile getirerek, şu ifadeleri kullandı:

Yunanistan’da da ırkçılık yaşayan insanlar olabilir ancak hiçbir zaman hayatımdan endişe etmedim. Sokakta yürürken asla bir şeyler olur diye korkmadım. 7 yıldır kardeşlerimle burada büyüyoruz. Onlarla konuşuyorum, takım arkadaşlarımla konuşuyorum. Bu çok zor.

ABD'de insanların ten renklerinden dolayı sokakta yürümeye korkup, yaşamlarından endişe ettiklerini ileri süren Antetokounmpo, şu değerlendirmeyi yaptı:

Bence bu değişmeli. Birkaç ay önce baba oldum ve bu konuyu kız arkadaşımla da konuştum. Korkunç bir şey. Burada bir çocuk büyütmek ve bir aile kurmak korku verici. Oğlum, ailem veya ben sokakta yürürken korkmamalıyız. Kendimi yeterince eğitmeye çalışıyorum.

NBA'deki çaylak sezonunda Caron Butler’ın kendisini "ABD’de siyah olmanın ne demek olduğu" noktasında uyardığını da kaydeden Antetokounmpo, şunları söyledi:

Caron Butler bana 'Sokakta yürürken kapüşonunu çıkar' dedi. Bense 'Neden kapüşonumu çıkarmalıyım ki' diye düşündüm. Çaylak sezonumdu. O zaman bunun sebebini anlamamıştım ancak şimdi anlıyorum.

ABD'de siyahi George Floyd'un bir polis tarafından öldürülmesinin ardından ırkçılık karşıtı protestolar düzenlenmiş, ardından dünyanın birçok ülkesine yayılmıştı. 

Yaşananların ardından bir başka siyahi Jacob Blake, polis tarafından 7 kurşunla sırtından vurularak ağır yaralanmıştı. 

ABD'de artan protestolara NBA oyuncuları da katılmış, Milwaukee Buckslı oyuncuların protesto ederek maça çıkmama kararı almasının ardından diğer takımlarda boykota destek vermişti.

 

Independent Türkçe, Eurohoops

DAHA FAZLA HABER OKU