Kovid-19 vakalarının hızla arttığı Endonezya’da “10 kat daha bulaşıcı” mutasyon tespit edildi

Endonezyalı bilim insanı, mutasyona uğramış virüsü, "bulaşıcı ama daha hafif" diye niteledi

Endonezya'daki Tanah Abang istasyonunda maskeli kişiler, 13 Şubat 2020 (Reuters)

Endonezya'daki Kovid-19 vakalarında görülen artışın ardından, ülkede daha bulaşıcı olduğu söylenen, mutasyona uğramış bir koronavirüs suşu tespit edildi.

Ülkede haftasonu 6 bin 166 yeni koronavirüs vakası tespit edildi. Bunların 3 bin 308'i cumartesi günü kaydedildi.

Jakarta merkezli Eijkman Moleküler Biyoloji Enstitüsü'nde önde gelen araştırmacı Herawati Sudoyo, incelenen örneklerde D614G mutasyonunun saptandığını söyledi. Sudoyo, mutasyona uğramış bu suşu "bulaşıcı ama daha hafif" diye niteledi.

Newshub'ın haberine göre bilim insanı, vaka sayılarındaki son artışın bu mutasyondan kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek için ileri araştırmalar gerektiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

D614G mutasyonu önce Avrupa ve Amerika'da tanımlanmış, Endonezya'ya komşu ülkeler Singapur ve Malezya'da da bulunmuştu.

Malezya Sağlık Bakanlığı'ndan Genel Sağlık Müdürü Noor Hisham Abdullah, söz konusu mutasyonun ilk tespit edilen koronavirüs suşundan 10 kat bulaşıcı olduğunu açıklamıştı.

Öte yandan, Singapur Ulusal Üniversitesi'nden bulaşıcı hastalık uzmanı Paul Tambyah'ın aktardığına göre, dünyanın bazı bölgelerindeki D614G mutasyonundaki artış, ölüm oranlarındaki düşüşle aynı anda görüldü.

Endonezya Üniversitesi'nden epidemiyolog Syahrizal Syarif ise Endonezyalıları tetikte kalmaları için uyardı. Reuters'a göre Syarif'in oluşturduğu modelleme, Güneydoğu Asya ülkesinin yıl sonuna kadar 500 bin virüs vakayı görebileceğini öne sürüyor.

Endonezya'da şimdiye kadar 172 binden fazla Kovid-19 vakası kaydedildi ve 4 bin 300'den fazla kişi koronavirüs yüzünden hayatını kaybetti.

 

Independent Türkçe, Newshub

DAHA FAZLA HABER OKU