Birleşmiş Milletler, Beyrut Limanı'ndaki patlama sonrası Lübnan'da kıtlık uyarısı yaptı

Beyrut Limanı'ndaki patlamada 180'den fazla kişi hayatını kaybederken, binlerce kişi yaralanmış, kötü olan ülke ekonomisindeki krizi daha da derinleştirmişti

Fotoğraf: Reuters

Birleşmiş Milletler Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCWA) pazar günü yaptığı açıklamada, Lübnan nüfusunun yarısının yıl sonuna kadar temel gıda ihtiyaçlarına erişemeyeceği konusunda uyardı.

BM'ye bağlı Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), yayınladığı yeni bir çalışmada malların ülkeye girişinin ana limanı olan Beytur Limanı'nın büyük bir kısmını yok eden büyük patlamadan, para birimi değerinin yüzde 78 oranında düşmesinden ve son olarak yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını kontrol altına almak için alınan kapatma tedbirleri ve yolsuzluk, işsizlikteki ani artıştan sonra zor hale geldiğini aktardı.

"Lübnan'da gıda güvenliği için tehlike var mı?" başlığı altında yayınlanan çalışmaya göre Lübnan lirasındaki düşüş yüksek enflasyona neden oldu. 

2019'da yüzde 2,9 olan enflasyon oranının bu yılın ortasında yüzde 50'nin üzerinde olması bekleniyor. 

Temmuz 2020'de ülkedeki gıda ürünlerinin fiyatı geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %141 arttı. 

Liman patlaması sonrasında ithalat işlemlerinin yüksek maliyetleri ve paniğe yol açan satın alma işlemlerini yönetip mevcut sigorta işlemlerinin yapılmasına duyulan güvenin azalması sonrasında gıda fiyatlarının biraz yükselmesi bekleniyor.

Raporda, tarımsal üretimin maliyetinin çeşitli tarım sistemleri için %50'den fazla artacağı ve bunun da yakın vadede yerel tarımsal üretimi sınırlandıracağı konusunda uyarıda bulunuluyor.

ESCWA İcra Sekreteri Rola Daşti, bu gerçek karşısında Lübnan hükümetini "Beyrut Limanı'ndaki tahıl atıklarının ulusal gıda güvenliği için gerekli olan şekilde yeniden inşasına, merkezi ilaç yuvasının rehabilitasyonuna ve en savunmasız gruplara temel ilaç ve aşıların sağlanmasına öncelik vermeye" davet etti.

Lübnan'ın nüfusunun ihtiyaçlarını karşılamak için gıda ithalatına olan güçlü güveni göz önüne alındığında, Dashti yerel gıda sistemlerinin güçlendirilmesi ve bazı ithal tarım girdilerinin yerel olarak üretilebilenlerle değiştirilmesinin önemini vurguladı.

Uluslararası toplum, bu gruplar içindeki yüksek güvenlik açığını azaltmak ve potansiyel toplumsal gerginlikleri azaltmak için toplumları ve mültecileri hedef alan gıda güvenliği programlarına öncelik vermeye çağırıldı.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU