"Hayat çok kısa": İlişkiyi bitirme zamanının geldiğini gösteren 8 işaret

İlişki uzmanı James Preece, "Onun önceliği olmaktan çıkmışsınızdır" diyor

Jennifer Aniston ve Vince Vaughn’un 2006 tarihli Ayrılık filmi de bu sancılı konuyu işliyor (Universal Pictures)

Sevgiliden ayrılmak herkesin bildiği üzere çok zordur. Araştırmacılara göre bir bağımlılığın üstesinden gelmekle ya da ölümün ardından yas tutmakla karşılaştırılabilir ancak fişin ne zaman çekileceğini bilmek de başlı başına zorlu bir mesele olabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biriyle ister birkaç yıl ister birkaç ay birlikte olun, romantik bir partnerle bağları ne zaman keseceğinizi bulmaya çalışmak her zaman zordur. Ya pişman olursanız? Ya karşıdaki korkunç bir tepki gösterirse? Dahası, ara verme ihtiyacıyla tamamen ayrılma ihtiyacı arasındaki farkı nasıl ayırt edebilirsiniz?

Çocuklar ya da ortak arkadaşlar gibi başka kişiler de dahil olduğunda ilişkiyi bitirmek iyice karmaşıklaşır. Ancak kendinizi giderek daha bezgin ve yılmış hissediyorsanız ya da partnerinizle aslında sandığınız kadar da uyumlu olmadığınızı fark ettiyseniz, ayrılmak ikiniz için de doğru karar olabilir.

İşte ilişki psikologlarının ve uzmanlarının saptadığı, ilişkiyi bitirme zamanının geldiğini gösteren 8 işaret.

1. Her konuşma olumsuz

İlişki uzmanı James Preece, partnerinizle çekişmeli herhangi bir konu hakkında tartışmadan konuşamıyorsanız bunun ilişkiden çıkmaya dair büyük bir uyarı olabileceğini belirtiyor.

Preece, "Öfke ve olumsuzluk, partnerinizle aranızdaki köklü sorunlara işaret eder ve işlerin nihayetinde çok zarar verici hale döneceği anlamına gelebilir" diye ekliyor.

Hem sizin hem de onun iyiliği için ilişkiyi ondan önce bitirmek isteyebilirsiniz.

2. Fiziksel, cinsel, sözlü ve/veya duygusal taciz yaşıyorsunuz

İlişki psikologu ve koçu Madeleine Mason Roantree, ilişkinizde herhangi bir şekilde tacize maruz kalıyorsanız, bunun ilişkiyi bitirmeniz gerektiğine dair açık bir uyarı olduğunu söylüyor.

Mason Roantree, "Birini öfke anında sözlü olarak yanlışlıkla incittiğiniz tek seferlik bir dargınlıktan bahsetmiyoruz (ki bu tür hadiselerin de ele alınması gerekir). Daha sık, özellikle sistematik olarak ortaya çıkan kötü davranıştan, bu davranışın kişinin karakterini ve kendi duygularıyla dürtülerini kontrol etmedeki dirayet eksikliğini yansıtmasından bahsediyorum" diye açıklıyor.

Roantree, kendinizi bir partnerin kötü davranışını belki arkadaşlarınıza ya da aile üyelerinize karşı mazur gösterirken buluyorsanız, bunun ilişkinizin toksik hale geldiğine işaret edebileceğini sözlerine ekliyor.

Bunun ayrılmanız için bariz bir işaret olduğunu söyleyebilirim.

3. Onun önceliği olmaktan çıkmışsınız

Preece, çiftlerin birbirlerine zaman ayırmak istemesi ve bunun angarya olmaması gerektiğini söylüyor. "Öyleyse, partneriniz arkadaşlarıyla dışarıda içmeyi ya da sizi görmek ve sizle vakit geçirmekten başka herhangi bir şey yapmayı tercih ediyorsa, bunun nedenini sorgulamalısınız" diyor.

Elinize geçen tek şey neden sizinle zaman geçirmediğine dair bahanelerse, size sevildiğinizi hissettirecek başka birini bulma zamanı. Hayat çok kısa.

4. Her zaman temkinli davranmak zorunda hissediyorsunuz

İlişkide güzel anlar olsa da kendiniz gibi olamadığınızı hissettiğiniz zamanlar olabilir. Mason Roantree bunun sona yaklaşan ilişkilerde yaygın olduğunu belirtiyor.

Sürekli partnerinizin ruh halini izliyorsanız ve onun üzülme, kızma ya da şiddet gösterme riskini en aza indirecek şekilde davranıyorsanız, ilişkide bir şeylerin temelden yanlış olduğunu anlarsınız.

Partnerinizi mutlu etmek için sevdiğiniz şeyleri yapmayı bile bırakabilirsiniz. Mason Roantree, "Farkında bile olmadan onun değişkenliği ya da öngörülemezliği sizi kontrol ediyor" diye ekliyor.

5. Artık hiç eğlencesi kalmadı

İlişkiler bazen sıradanlaşsa da aynı zamanda eğlenceli olmalı. Preece, en azından devam edeceklerse böyle olması gerektiğini söylüyor.

"Partnerinizin alışkanlıklarından ve garip davranışlarından dolayı kolayca hüsrana uğruyor ya da sıkılıyorsanız, o zaman sadece zamanınızı boşa harcıyorsunuzdur" diye açıklıyor.

İlişkiler hem rahat hem de heyecan verici olmalı. Partnerinizle zaman geçirdiğiniz için mutlu olmalısınız. Bunu isteksizce yapıyorsanız, ya rutini değiştirmeniz ya da birbirinizi kırmadan ilişkiyi bitirmeniz gerekir.

6. Uyumsuz yaşam tarzlarınız ve değerleriniz var

Bazı çiftler arasında dağlar kadar fark olsa da harika bir ilişkileri vardır. Mason Roantree, diğerleri içinse farklılıkların fazla büyük olabileceğini ve gerçekten böylesine büyük fedakarlıklar yapmak isteyip istemediğinizi kendinize sormanız gerektiğini ifade ediyor.

Büyük farklılık örnekleri arasında çocuk istemek, aileye yakın ya da uzak yaşamak ve dört yılda bir taşınılan 'köksüz' bir yaşam tarzına karşı öngörülebilir, istikrarlı bir ev ortamına sahip olmak konusunda çelişkili görüşlerin bulunması yer alıyor.

Partnerinizle farklı hobilere sahip olmak mutlak bir vazgeçme nedeni olmasa da yukarıda bahsedilen temel meselelerde aynı fikirde olmamak birbiriniz için doğru kişi olmadığınıza dair açık bir işaret olabilir.

7. Arkadaşlarınız ve aileniz partnerinizden hoşlanmıyor

Preece, partnerinizi ne kadar severseniz sevin etrafınızdaki herkes farklı düşünüyorsa bunun önemli bir tehlike işareti olabileceğine işaret ediyor.

"Birini sevdiğinizde ya da ona körkütük aşık olduğunuzda, bazı şeyleri gözden kaçırmak ve kötü davranışa göz yummak kolaylaşabilir" diyor.

Sizi destekleyen çevreniz, duygusal olarak dahil olmadığı için sizden çok daha fazlasını görebilir.
İlişkisi olan iki kişi dışında kimse o ilişkide olmanın nasıl bir şey olduğunu bilmese de en yakınınızdaki kişiler partnerinizin sorunlu olduğunu düşünüyorsa, onların söyleyeceklerini dinlemelisiniz. Sizin göremeyeceğiniz şeyleri görüyor olabilirler. 

8. Hala birliktesiniz çünkü bu yalnız olmaktan daha kolay

Preece, yeniden başlamak zorunda kalma düşüncesinin bazen mutsuz çiftleri ayrılmaktan alıkoyabileceğini söylüyor.

"Bu, 'Tanıdığın düşman tanımadığın dosttan yeğdir' düşüncesi, başka biriyle nihai mutluluğunuzu geciktiriyor olabilir" diye açıklıyor.

Sadece kendinizi kötü ya da kör topal ilerleyen bir ilişkiden kurtardığınızda, sizin için çok daha iyi, daha heyecan verici ve anlamlı bir ilişkinin oralarda bir yerlerde olduğunu fark edeceksiniz.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/love-sex

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU