Google’dan büyük atılım: Kuantum bilgisayardaki en büyük kimyasal canlandırma gerçekleştirildi

Kuantum bilgisayarlar gelecekte karmaşık hesaplamalar için kimyagerlerin yardımına koşabilir

Sycamore'un, en hızlı bilgisayarın bile 10 bin yılda üstesinden gelebileceği bir problemi 200 saniyede çözdüğü duyurulmuştu (Google)

Google’ın Kuantum Yapay Zeka ekibindeki bir grup araştırmacı, kuantum bilgisayardaki en büyük kimya simülasyonunu çalıştırmayı başardı.

Araştırma ekibine göre, kimyasal süreçleri bilgisayar ortamında canlandırarak öngörme olanağı, şu anda kimyagerlerin çoğunlukla deneme yanılma yoluyla çalışmak zorunda kaldığı alanlarda büyük fayda sağlayabilir.

Örneğin bu öngörüler henüz bilinmeyen özelliklere sahip, geniş yelpazede pek çok yeni malzemenin geliştirilmesine önayak olabilir.

Ancak Phys.org’un haberine göre mevcut bilgisayarlar bu tür çalışmaların gerektirdiği üstel ölçeklendirmeleri gerçekleştirmede yetersiz kalıyor. Bu nedenle kimyagerler, gelecekte bu işlemlere kuantum bilgisayarların yardım etmesini umuyor.

Öte yandan, kuantum bilgisayar teknolojisi böyle bir yükün altına girmeye henüz hazır değil. Ancak mühendisler yakın gelecekte bu noktaya ulaşmayı hedefliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aynı zamanda Google gibi büyük teknoloji şirketleri, kuantum bilgisayarların yeterince olgunlaştığında kullanılabilmesi için yürütülen çalışmalara da yatırım yapıyor.

Yeni çalışmada ise araştırmacılar, diazen molekülünün hidrojen atomlarıyla tepkimeye girdiğinde farklı geometrilere sahip molekülleri ortaya çıkardığı süreci, Hartree-Fock yöntemi ismi verilen basit bir kimyasal hesaplamayla simüle etti.

Ancak bu hesaplamanın zorlu kısmı, Sycamore isimli kuantum bilgisayarı programlamak değil, sonuçların isabetli olup olmadığından emin olmaktı. Çünkü kuantum bilgisayarlar hata yapmaya geleneksel bilgisayarlara oranla çok daha yatkın. Bu nedenle araştırmacıların asıl başarısı, sonuçların doğrulanması oldu.

Araştırmacılar, doğrulama için kuantum bilgisayarı geleneksel bir bilgisayarla birlikte çalıştırdı. Bu bilgisayar, Sycamore’un ulaştığı sonuçları analiz etmek ve ardından yeni parametreler sağlamak için kullanıldı.

Söz konusu süreç, kuantum bilgisayar asgari bir değere ulaşana kadar yinelendi. Ekip aynı zamanda hataları tespit etmek ve düzeltmek üzere donatılmış iki farklı kontrol sistemi daha kullandı.

Hakemli bilim dergisi Science’de yayımlanan makaleye göre, bu çalışma kuantum bilgi işlemenin bir sonraki adımına işaret ediyor.

 

Phys.org

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU