Uluslararası İlişkiler Uzmanı Durre: Rusya açısından Türkiye, her halükarda bir NATO ülkesidir

Moskova’da yaşayan Uluslararası İlişkiler Uzmanı Doç.Dr.İkbal Durre, Rusya’nın politikalarını değerlendirdi. Durre, “Hiçbir ciddi Rus politikacı bir gün Türkiye’nin NATO’dan çıkacağı gibi bir ütopik bakış açısıyla hareket etmez” diye konuştu

Rusya'nın başkenti Moskova'da yaşayan uluslararası ilişkiler uzmanı İkbal Dürre, Türkiye ve Rusya ilişkilerini de değerlendirdi / Fotoğraf: AA

Moskova Devlet Dilbilim Üniversitesi (MGLU) Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Doç.Dr. İkbal Durre Rusya’nın yeni yönelimlerini, stratejisini ve Türkiye’yi de yakından ilgilendiren bölgesel emellerini değerlendirdi.

Birgün Gazetesi’ne konuşan Durre’nin dikkat çeken ilk değerlendirmelerinden biri Rus ve Çin yakınlaşmasına dair oldu. Çin’le olan yakınlaşmanın Rusya açısından aynı zamanda bir tedirginlik unsuru olduğunu öne süren Durre, bunun nedenini şöyle açıkladı:

"Rusya, Sibirya ve Çin sınırına yakın bölgelerde artan Çin nüfusundan kaygılı"

Unutmayalım ki Rusya’nın kendi içindeki güvenlikle ilgili korkusu, sahip olduğu topraklarının büyüklüğüne oranla nüfusunun az olması Rusya’yı Çin’le olan ilişkilerinde temkinli olmaya zorlayan, Çin’den gelebilecek demografik bir tehlike. 2000’li yıllardan itibaren gündeme getirilen Rusya’nın Sibirya ve Çin sınırına yakın olan bölgelerinde artan Çin nüfusu ile ilgili kaygıların son dönemlerde dile getirilmemesi, bu konunun Rusya tarafından bir tehdit olarak görülmediği şeklinde anlaşılmamalı. Bence reel şartlar oluştuğunda Rusya Batı ile anlaşmayı Çin’le olabilecek stratejik yakınlaşmaya tercih eder. Dolayısıyla şu andaki siyasi yakınlaşma da zorunluluktan doğmaktadır. Düşmanımın düşmanı dostumdur mantığıyla.

ikbal.jpg
İkbal Durre, Rusya'nın politikalarına dair değerlendirmelerde bulundu / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Rusya, Ukrayna’daki hataya Belarus'ta düşülmeyecek”

Son dönemlerde siyasi karışıklı içinde olan Belarus’taki gelişmelere dair Rusya’nın tutumunu da değerlendiren Durre gelinen noktada Belarus lideri Alexsander Lukaşenko’nun kendisinin Belarus’u Rusya’dan koparmasının ardından Batı’nın yapacağı ilk işin kendisinden kurtulmak olacağını andan itibaren yönünü yeniden Rusya’ya döndüğünü iddia ederek, şu iddiada bulundu:

Ama şunu unutmamak gerekir ki, Rusya Ukrayna’da yaptığı hatayı Belarus’ta tekrarlamak istemiyor. O hata da şuydu “kayıtsız şartsız lideri desteklemek adına halkı karşısına almak. Rusya açısından Belarus’taki ideal çözüm Lukaşenko’nun iktidarının devamından çok halkın da kabul edebileceği Rusya karşıtı olmayan, bu arada Batı’nın da tepkisini çekmeyecek yeni bir liderin ortaya çıkması.

"Rusya’nın bir Kürt planı yok"

Kremlin’in bir Kürt planı olmadığını ve bölge ülkeleriyle ilişkilerinde Kürtleri kullanma planı  olduğunu öne süren Durre, Ankara’yla ilişkilerine dair de şu iddialarda bulundu:

Tarih boyunca iki ülkenin Batı’yla ilişkilerinin sorunlu olduğu dönemlerde benzer yakınlaşma süreçleri yaşanmıştır. Unutulmamalıdır ki Rusya açısından Türkiye her hâlükârda bir NATO ülkesidir. Bazı Avrasyacı kesimlerin dönem dönem yükselen söylemlerinin aksine hiçbir ciddi Rus politikacı bir gün Türkiye’nin NATO’dan çıkacağı gibi bir ütopik bakış açısıyla hareket etmez. Dolayısıyla ilişkiler karşılıklı güvenden çok, karşılıklı anlayışa dayalı yürümekte ve gelişebilecek her senaryoya karşı taraflar hazır. Bu konuda taraflarda çok ciddi tarihi bir tecrübe var. Bu nedenle, uçak düşürme vb olaylar tekrarlanmadığı sürece, Türkiye Rusya ilişkilerinde hiçbir durumda katastrofik bir süreç yaşanacağını düşünmüyorum.

 

Independent Türkçe, Birgün 

DAHA FAZLA HABER OKU