Trump, Cumhuriyetçi Parti'yi ele mi geçirdi: Çevresinde ağır topların hiçbiri kalmadı

Amerikan basını, önemli isimlerin yokluğunun partinin eski ekibiyle Trump arasındaki ayrılığın nihai göstergesi olduğu yorumunda bulundu

Trump, Cumhuriyetçi Parti'nin Ulusal Kurultay'ında resmen başkan adayı oldu (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump resmen Cumhuriyetçi Parti'nin adayı ilan edilirken, Ulusal Kurultay'da yapılan konuşmalar kadar bu önemli etkinliğe katılmayan isimlerin yokluğu da dikkati çekti.

New York Times (NYT) 4 gün süren kurultayda Trump'ın ailesinden ve Beyaz Saray'daki yardımcılarından polislere ve askerlere, dini liderlerden partinin yıldız isimlerine kadar birçok kişinin Trump'ı övmek için sıraya girdiğini ancak 1980'lerden 2016'ya kadar Cumhuriyetçi Parti'ye yön veren siyasetçilerden George W. Bush, Dick Cheney, Ronald Reagan ve John McCain çevresinden kimsenin bu etkinlikte boy göstermemiş olduğunu vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kurultayda ayrıca eski başkanlardan ya da başkan yardımcılarından hiçbiri yoktu, Trump'ın seçildiği zamana kadar onlarca yıl Beyaz Saray'a hakim olmuş Condoleezza Rice gibi önde gelen kabine yetkilileri de orada değildi.

Önemli isimlerin yokluğunun partinin eski ekibiyle Trump arasındaki ayrılığın nihai göstergesi olduğu yorumunda bulunan NYT, bir zamanların seçilmiş yetkilileri, kabine üyeleri ve siyasi nüfuz sahibi kişilerinin Trump'ın bu geçit törenine pek de ilgi göstermediğini yazdı.

ABD'de Ronald Reagan, George Bush ve George W. Bush dönemlerinde Beyaz Saray'da hizmet etmiş bir isim olan Torie Clarke, "Kendisi (Trump) kesinlikle Cumhuriyetçi Parti'yi önemsediği için yarışmadı… Cumhuriyetçi Parti için de kazanmadı. Bunun bir sürpriz olduğunu düşünmüyorum" dedi.

George W. Bush döneminde Beyaz Saray'ın üst düzey stratejisti Matthew Dowd da husumetin çift taraflı olduğunu belirterek "Bu Ulusal Kurultay'da konuşanlardan neredeyse hiçbiri, 2004'teki kurultayda konuşma için davet edilmeyecek kişilerdi, Donald Trump'ın kendisi de dahil" ifadesini kullandı.

 

Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU