Dışişleri'nden AB'ye yaptırım tepkisi: Türkiye'nin faaliyetlerini eleştirmek AB'nin haddine değildir

Avrupa Birliği temsilcisi Josep Borell, Türkiye'ye yönelik uygulanacak yaptırımlar konusunda anlaşmaya varıldığını açıklamıştı

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki arama sondaj faaliyetleri ve yaptırım uygulanmasına yönelik açıklamalar nedeniyle Avrupa Birliği'ne (AB) tepki gösterdi.

Türkiye ile Yunanistan arasında devam eden Doğu Akdeniz gerilimine ilişkin AB'nin tutumunu eleştiren Aksoy, "AB, Doğu Akdeniz’de çözüm arzu ediyorsa tarafsız davranmalı ve dürüst bir arabulucu olmalıdır" dedi. 

Aksoy, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in Doğu Akdeniz konusunda Yunanistan'a destek verileceği açıklamalarına yanıt verdi. 

Açıklamada, "AB’nin, ülkemizin yaptığı hidrokarbon faaliyetlerini eleştirmesi ve bunları durdurmamızı talep etmesi, haddine değildir" denildi. 

Açıklamada, "AB'yi Yunanistan'ın hukuka aykırı taleplerine destek olmamaya davet ediyoruz. AB'nin yaptırım dili kararlılığımızı daha da artırıyor" ifadeleri yer aldı.   

Ne olmuştu?

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye'yi Yunanistan ile Doğu Akdeniz'de yaşanan anlaşmazlıkta tek taraflı eylemlerden kaçınma konusunda uyarmış, Türkiye'ye yönelik uygulanacak yaptırımlar konusunda anlaşmaya varıldığını söylemişti.

Yaptırımların, Türkiye'ye ait gemileri kapsayabileceği, AB'nin şimdilik sadece anlaşmazlıkla bağlantılı isimleri listelediği kaydedildi. Ancak sektör faaliyetleri ve varlıkların dondurulması gibi önlemlere başvurulabileceği de aktarıldı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU