Kadınların Kovid-19'a karşı daha dayanıklı olmalarının sebebi ne?

Bilim insanları, yeni Kovid-19’dan kaynaklanan ölüm vakalarının yaklaşık yüzde 60'ını erkeklerin oluşturduğunu tespit etti

Fotoğraf: Reuters

ABD’de yürütülen bir çalışmada, kadınların, virüsleri tanıyabilen ve onları ortadan kaldırabilen bir tür beyaz kan hücresi olan "T lenfositleri" içeren daha güçlü bağışıklık sistemine sahip bulunduğu gözlendi.

ABD’de Yale Üniversitesinden Prof. Dr. Akiko Iwasaki öncülüğünde yürütülen çalışmanın ayrıntıları "Nature Medicine" dergisinde yayımlandı.

Bilim insanları, yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) kaynaklanan ölüm vakalarının yaklaşık yüzde 60'ını erkeklerin oluşturduğunu tespit etti.

Kadın ve erkeklerin bağışıklık sistemindeki farklılıkları araştıran uzmanlar, kadınların "T lenfositleri"ne sahip olduğunu ve bunların bağışıklığı kuvvetli kılabilecek bir tepki oluşturduğunu ortaya koydu.

Kadın ve erkekler farklı tedavilere ihtiyaç duyuyor

Uzmanlar, bu durumda kadın ve erkeklerin farklı tedavilere ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

Yale Üniversitesinden Prof. Dr. Akiko Iwasaki, "Erkekler ve kadınlar gerçekten Kovid-19'a karşı farklı bağışıklık tepkileri geliştiriyor. Erkekler için T lenfosit tepkilerini aşılarla güçlendirmeliyiz" değerlendirmesinde bulundu.

T hücresi

Öte yandan bilim insanlarının, Kovid-19’a yönelik bağışıklığın bir başka kolundan, yani T hücrelerinden umutlu olduğu ifade edilmişti.

T bellek hücresi adı verilen bir tür, vücudun belirli bir patojeni, geri gelmesi durumunda hatırlamasına yardımcı oluyor.

 

Independent Türkçe, ajanslar

 

DAHA FAZLA HABER OKU