Avustralya'da tepki çeken yasa: Cinsel saldırıya uğrayanlar kendi kimliklerini açıklayamayacak

Cinsel saldırıya maruz kalanlar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir

Victoria'da cinsel saldırıya uğrayanların hapis cezası alması gündemde (Deleece Cook/Unsplash)

Şubat ayında Victoria eyaletinde sessiz sedasız değiştirilen yasa, Avustralyalı aktivistlerin tepkisine neden oldu. 

Yapılan değişiklikle birlikte, davacı taraf da dahil olmak üzere, hiç kimse cinsel saldırıya maruz kalan bir kişinin kimliğini ortaya koyacak herhangi bir bilgi açıklayamayacak.

Bu kötü deneyim medyada, televizyonda, internette ya da basılı herhangi bir yayında yalnızca mahlas kullanarak anlatılabilecek. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yasaya göre, cinsel saldırıya uğrayanların kimliklerini açıkladıkları için para ya da 4 aya kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak olması, ülkede büyük tepki topladı.  

Aktivistler, "susturma yasası" diye adlandırdıkları bu değişikliğe karşı #LetUsSpeak (Bırakın Konuşalım) etiketiyle kampanya başlattı. 

Eylemcilerden Nina Funnell, "Bu pedofiller ve tecavüzcüler için bir 'kazanç', artık yasal olarak konuşma hakkı olmayan hayatta kalanlar içinse büyük bir darbe olarak görülüyor" dedi. Avustralya'nın en kalabalık ikinci eyaletinde böyle bir yasanın çıkmasının cinsel saldırıya maruz kalanların susmasına neden olacağını ifade etti. 

Yasanın değiştirilmesi için düzenlenen kampanya yararına yardım toplayan internet sitesinde şimdiye kadar 42 bin Avustralya doları (yaklaşık 220 bin Türk lirası) toplandı.

7 Şubat'ta yapılan Victoria'da yapılan yasa değişikliği, cinsel saldırıya maruz kalanların yargı süreci dışında hiçbir yerde kimliklerini açıklamalarına izin vermiyor. Artık sözkonusu yasa, kimliğin açıklanması durumunda para cezası ya da 4 aya kadar hapis öngörüyor. 

CNN International'ın haberine göre, diğer eyaletlerde cinsel saldırıya uğrayanların bu gizlilik hakkından feragat etmesi mümkün. 

Daha önce Tazmanya'da benzer bir yasaya karşı eylem yapan aktivist Funnell, cinsel saldırıya maruz kalanların Victoria'da konuşabilmek için binlerce dolar harcayacakları bir yasal sürece girmeleri gerektiğini ifade etti. 


Independent Türkçe, CNN International

DAHA FAZLA HABER OKU