Trablus'taki gösteriler Sirte'ye operasyonu başlatır mı?

Yerel medyada yer alan haberlerin yanı sıra güvenlik kaynakları ve görgü tanıklarının ifadelerine göre Nevasi milisleri, Serrac’ın evinin yakınlarındaki göstericileri dağıtmak için silah kullandı ve bazı göstericileri gözaltına aldı

Serrac, UMH’nin üst düzey güvenlik ve askeri yetkilileriyle bir toplantı yaptı (Başkanlık Konseyi)

Mareşal Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO), kötüleşen hayat şartları ve Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) kötü performansına karşı başkent Trablus’ta dört gündür devam eden, UMH’nin başkentteki merkez binasına kadar ulaşan ve bu yüzden UMH’ye bağlı güçleri binanın baskına uğramaması için müdahale etmek zorunda bırakan protesto gösterilerinin kontrol altına alınamaması durumunda Türkiye’nin stratejik öneme sahip olan Sirte şehrindeki LUO mevzilerine saldırmasını beklediğini açıkladı. 

LUO Sözcüsü Ahmed Mismari, dün (Çarşamba) yaptığı ve televizyonda yayınlanan açıklamasında Türk kuvvetlerinin Sirte Körfezi'nde iki fırkateyn ve üç küçük gemi ile LUO hatlarına yaklaşma girişiminde olduğunu kaydetti. Mismari bu girişim çerçevesinde LUO’nun ve uçaklarının elektronik teçhizatını bozmanın ve radarlarla havadan keşif yapmanın yanı sıra ‘çok tehlikeli ve saldırgan’ olarak nitelendirdiği eylemlerde bulunulduğunu kaydetti.

Şu an ülkenin batısındaki Misrata şehrinin doğusunda, denizde çok sayıda Türk gemisi olduğunu söyleyen Mismari, bu gemilerin Trablus'taki gösterilerin sürmesi durumunda, savaşı, barışçıl gösteriler arenasından askeri alana taşımak için hızla Sirte şehrine gideceklerini öne sürdü.

UMH’ye bağlı silahlı milisleri göstericilerin üzerine ateş açmak ve meydanları basmakla suçlayan Mismari, milislerin protesto gösterilerinin sürmesini sağladıklarını, meydanlarda hem gösteri yapanlar, hem de gösterileri bastıranlar olduklarını söyledi.

Hakların talep edildiği ve kaosa son verilmesi çağrısının yapıldığı her türlü barışçıl gösteriyi memnuniyetle karşıladıklarını söyleyen Mismari, ‘LUO güçlerinin, 2014 yılından bu yana milislerin yarattığı kaosu sona erdirmek için savaştığını’ vurguladı.

Bir diğer gelişmede ise UMH Başkanı Serrac, protesto gösterilerinin başkent Trablus’taki UMH merkez binasından kendi evine kadar ulaşmasının ardından salı günü UMH’nin üst düzey güvenlik ve askeri yetkilileri ile bir toplantı yaptı. Bu arada göstericiler UMH’ye bağlı En-Nevasi adlı milis birliğinin müdahalesiyle dağıtılırken bazıları da gözaltına alındı.

Yerel medyada yer alan haberlerin yanı sıra güvenlik kaynakları ve görgü tanıklarının ifadelerine göre Nevasi milisleri, Serrac’ın evinin yakınlarındaki göstericileri dağıtmak için silah kullandılar ve bazı göstericileri gözaltına aldılar.

UMH’nin İçişleri Bakanlığı ve Nevasi’ye bağlı güvenlik güçleri, göstericilerin Şehitler Meydanı'na ulaşmasını engellemek için müdahale ederken göstericiler, UMH ve Başkanlık Konseyi’ni devirilmesini ve Türkiye'ye yanlısı paralı askerleri sınır dışı edilmesini talep eden sloganlar attılar. Yayınlanan video kayıtlarında göstericilerin Müslüman Kardeşler (İhvan) hakkında da, "İhvan yok, başkanlık yok. Libya halkı buna göz yummayacak" şeklinde sloganlar attıkları görüldü.

Himmetu’ş-Şebab Hareketi Sözcüsü Ahmed Ebu Arkub, gösterileri provoke girişimleri olduğunu ancak yine de gösterilerin barışçıl bir şekilde devam ettiğini söyledi. Ebu Arkub, dün yaptığı açıklamalarda gösterilerin hükümeti devirmeyi değil, kötü kamu hizmetlerini protesto etmeyi amaçladığını kaydetti.

Trablus'un çeşitli bölgelerinde toplanan göstericilerin sayısının 10 bin civarında olduğunu tahmin eden Ebu Arkub, hareketin talepler karşılanıncaya veya hükümet bu talepleri uygulama planıyla ortaya çıkıncaya kadar devam edeceğini belirterek, Serrac’ın konuşmasının zayıf ve tam bir hayal kırıklığı olduğunu düşündüğünü belirtti.

Ebu Arkub, Serrac’ın konuşmasıyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Sorunu ele almadı. Elektriğin kesildiği ve bakanların görevden alındığı saatlerde bölgelerin eşit haklara sahip olacağına dair söz verdi. Biz ondan bakanları görevden almasını istemedik. Asıl talebimiz, yolsuzluk ve ülkenin mal varlıklarını zimmete geçirmekle suçlananların hesap vermesidir."

Öte yandan avukatlar da protesto hareketine katıldılar ve resmi olarak halk hareketini desteklediklerini açıkladılar. Avukatlar, UMH’ye ve geçici hükümete protestocuların taleplerini karşılamaları için 3 gün süre tanıdılar. Tutukluların serbest bırakılmasını ve yolsuzlukla mücadele edilmesini talep eden avukatlar, Trablus’taki adliye binası önünde gösteri yaptılar. Avukatlar gösteri sırasında ‘Yasa bağımsızdır - herkesi sorumlu tutar’ ve ‘Anayasa, anayasa - Libya bir hukuk devletidir’ sloganları attı.

Diğer yandan şu an Türkiye’de bulunan UMH’nin İçişleri Bakanı Fethi Başağa’nın bir süredir ortalarda görünmediği dikkatlerden kaçmazken UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Serrac, başkent Trablus'ta hükümetin her zaman kullandığı merkez binası dışında, Genel İstihbarat Teşkilatı başkanı ve UMH’nin üst düzey askeri ve güvenlik yetkililerinin katılımıyla yaptığı bir toplantıda, ‘başkent Trablus'ta yaşanan kargaşanın tüm boyutlarının bilinmesi, güvenlik kontrol önlemlerinin alınması ve vatandaşların güvenliğinin sağlanması’ gerektiğini vurguladı.

Serrac, toplantıda çeşitli zorluklar ve tehlikelerle yüzleşmek, terör ve aşırılık yanlısı örgütleri yenmek için kapasite geliştirme programları oluşturmak üzere ortak bir vizyonun tartışıldığını açıkladı. Serrac, bu çerçevede emniyet kurum ve kuruluşları ile Libya savunması arasında koordinasyon mekanizmaları oluşturulmasından söz etti.

Bu arada İçişleri Bakanlığı’ndan dün yaptığı açıklamada, ‘gösteriler için yasal koşullara uymayan her türlü toplantıya ilişkin gerekli tüm yasal önlemlerin alınacağı ve ’ uyarısında bulunuldu. Açıklamada, barışçıl protesto gösterileri düzenlemek için emniyet müdürlüklerinden gerekli izinlerin alınması gerektiği vurgulandı.

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Libya Destek Misyonu (UNSMIL) Genel Sekreter Vekili Stephanie Williams, salı akşamı Libya'nın çeşitli yerlerinden bir dizi aktivist ile internet üzerinden yaptığı görüşmede, yolsuzlukla mücadelenin ve vatandaşların barışçıl gösteri yapma hakkının önemini vurguladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU