ABD’de kanlı gece: Silahlı kişilerle protestocuların çatışmasında vurulan üç kişiden ikisi öldü

Wisconsin'daki sokağa çıkma yasağına rağmen düzenlenen gösterilerde kan döküldü

Yaklaşık 100 bin kişinin yaşadığı Kenosha kentinde beyaz bir polisin siyahi Jacob Blake'i arkadan vurmasıyla başlayarak büyüyen protestoların üçüncü gecesinde ortalık karıştı.

Salı akşam saatlerinde Wisconsin'a bağlı Kenosha’daki adliye binası önünde ''Siyahilerin hayatı önemlidir'' sloganıyla toplanan göstericiler, güvenlik güçleriyle çatıştı. Su şişesi, taş ve havai fişek kullanan eylemcilere polis biber gazı ve plastik mermiyle karşılık verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Akşam 8’de başlayan sokağa çıkma yasağına rağmen kentin sokaklarında devam eden gösterilerde kan dökülen yerse bir benzin istasyonunun önü oldu. Bu mülkü korumak istediklerini söyleyen bir grup silahlı erkek, göstericilerle tartışmaya girdi. Saatler ilerledikçe bölgedeki gerginlik arttı.

Bölgeye gelen polisin çabaları yetersiz kalınca çarşamba gününün ilk dakikalarına doğru benzin istasyonu civarında silahlar ateşlendi. Şerif David Beth vurulan üç kişiden birinin öldüğünü açıkladı. Diğer yaralıların durumu hakkındaysa net bir bilgi paylaşmadı. Şerif Beth, olayla ilgili soruşturmada kamera kayıtlarının incelendiğini de bildirdi.

Daha sonra açıklama yayımlayan Kenosha Polis Teşkilatı, ölü sayısının ikiye yükseldiğini ve üçüncü yaralının hayati tehlikesi olmadığını ifade etti. Vurulanların kimliği hakkında bilgi paylaşımı yine yapılmadı.

Diğer yandan sosyal medyadaki görüntüler, vurulanların protestocular olduğunu gösterdi.

Wisconsin eyaletinin Kenosha kentinde pazar günü öğleden sonra meydana gelen olayda siyahi Jacob Blake ağır yaralanmıştı.

Amerikan medyasına konuşan Blake'in babası, oğlunun vücudunda sekiz kurşun yarası olduğunu ve belden aşağısının felçli kaldığını söylemişti.

Sosyal medyada yer alan bir videoda, polisin, arabasının kapısını açarak içeri girmeye çalışan Blake'i kıyafetinden çekerek engellemeye çalıştığı ve sonrasında arkasından defalarca ateş ettiği görülmüştü.

Blake'in arabaya binmeye çalışırken polis tarafından vurulduğu sırada üç çocuğunun da arabada bulunduğu belirtilmişti.

Polisse "aile içi bir olay" ihbarı üzerine olay yerine gittiği açıklaması yapmıştı.

Amerikan medyasına konuşan görgü tanıkları, Blake'in tartışan iki kadını ayırmaya çalıştığını ve polislerin bu esnada geldiğini iddia etmişti.

ABD, mayıs ayında da Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde polis şiddeti sonucu siyahi George Floyd'un hayatını kaybetmesinin ardından ülke genelinde bir aydan uzun süren şiddet içerikli protestolara sahne olmuştu.


Independent Türkçe, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU