Dışişleri Bakanlığı’ndan ABD’ye: Bu açıklamayı külliyen reddediyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hamas yetkilileriyle yaptığı görüşme hakkında açıklama yapmıştı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklama tepki ve yanıt geldi

Fotoğraf: AA

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ve heyetini kabul etmesi hakkında yapılan açıklamaya, Dışişleri Bakanlığı’ndan yanıt geldi.

Bakanlıktan, “Sayın Cumhurbaşkanımızın Hamas yetkililerini kabulüne ilişkin olarak ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü bugün haddini aşan bir açıklama yapmıştır. Bu açıklamayı külliyen reddediyoruz” denildi.

Ortagus’un yayımladığı açıklamada, Hamas'ın ABD ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak tanımladığı ifade edilerek, "ABD, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 22 Ağustos'ta İstanbul'da iki Hamas liderini ağırlamasına şiddetle karşı çıkıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ev sahipliğini yaptığı her iki yetkili de Özel Belirlenmiş Küresel Teröristler'dir" ifadesine yer verilmişti.

Dışişleri’nden yanıt

“Sayın Cumhurbaşkanımızın Hamas yetkililerini kabulüne ilişkin olarak ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü bugün haddini aşan bir açıklama yapmıştır. Bu açıklamayı külliyen reddediyoruz” denilen açıklamada şunlar kaydedildi:

Gazze’de demokratik seçimlerle iktidara gelen ve bölgenin önemli bir realitesini teşkil eden Hamas’ın meşru temsilcisinin terörist olarak nitelendirilmesi bölgede barış ve istikrarın tesisine yönelik çabalara katkı sağlamayacaktır. Kaldı ki, kendi terör örgütleri listesinde yer alan PKK’ya açık destek veren, FETÖ elebaşına evsahipliği yapan bir ülkenin üçüncü ülkelere bu konuda söz söylemeye hiçbir hakkı bulunmamaktadır.

“ABD Yönetimi Filistinliler arası iç uzlaşı çabalarının da bir tarafı olan Hamas’ı terör örgütü ilan etmiş, ardından Filistin Kurtuluş Örgütü’nün Vaşington’daki Ofisini kapatmıştır” hatırlatılmasının yapıldığı açıklama şöyle sürdü:

Böylelikle tüm Filistin Yönetimi ve halkıyla irtibatını keserek, bölgemizin gerçeklerinden kendini ne kadar soyutlamış olduğunu da ispatlamıştır. Bu vesileyle ABD Yönetimi’ni, bölgedeki güç ve nüfuzunu münhasıran İsrail’in çıkarlarına hizmet etmek amacıyla kullanmak yerine, dengeli politikalar izleyerek İsrail-Filistin ihtilafına uluslararası hukuk, adalet ve hakkaniyet temelinde samimi çözüm arayışında bulunmaya davet ediyoruz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU