DSÖ: Afrika çocuk felcinden arındı

“Hükümetler, bağışçılar, ön saflardaki sağlık çalışanları ve toplulukların çabaları sayesinde 1,8 milyon kadar çocuk, ömür boyu felce neden olan hastalıktan kurtuldu”

Nijerya'nın kuzey batısındaki Kano'da bir çocuk aşı oluyor, 2017 (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Nijerya’nın kuzey doğusunda ortaya çıkan son vakalardan 4 yıl sonra Afrika kıtasının çocuk felcinden arındığını bugün ilan edecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

DSÖ’den gelen açıklamada, “Hükümetler, bağışçılar, ön saflardaki sağlık çalışanları ve toplulukların çabaları sayesinde 1,8 milyon kadar çocuk, ömür boyu felce neden olan hastalıktan kurtuldu” ifadeleri yer aldı.

Resmi duyuru, DSÖ genel direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ve çocuk felciyle mücadeleye vakfı aracılığıyla katkı koyan Bill Gates’in katıldığı video konferansla yapılacak. Konferans Türkiye saatiyle 18.00’da başlayacak.

Rotary Derneği’nin yerel çocuk felci koordinatörü, Nijeryalı doktor Tunji Funsho, "Mutluluk yetersiz bir ifade. 30 yılı aşkın süredir bu maratondayız" dedi. Funsho’ya göre bu başarı, hastalığı dünya üzerinden silmede çok önemli bir adım.

Bu gerçek bir başarı; hem neşeliyim hem de rahatladım.

AFP’nin aktardığına göre çocuk felci, omuriliği etkileyen ve çocuklarda geri dönüşü olmayan bir felce yol açan, bulaşıcı bir hastalık.

Tehlikeli hastalık, 1950'lerde bir aşı bulunana kadar dünya çapında etkiliydi. Aşının erişilemediği Asya ve Afrika'daki birçok yoksul ülkede ise etkileri devam ediyor.

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU