Birleşik Krallık’tan İsrail ve Filistin arasındaki diyaloğu yeniden başlatma girişimi

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Dominic Raab, İsrail ile Filistin arasında diyaloğun yeniden başlatılması için Batı Kudüs ve Ramallah'ı ziyaret ediyor

İsrail ve Filistin arasındaki diyaloğu yeniden başlatma girişimi / Fotoğraf: Reuters

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Dominic Raab, İsrail ve Filistin'e gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında ilk olarak Batı Kudüs'te İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Ashkenazi ile görüştü. 

Raab, İsrailli mevkidaşı ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında , İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında varılan ilişkilerin normalleştirilmesi anlaşmasından memnuniyet duyduklarını ve bu anlaşmayı desteklediklerini belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raab'dan iki devletli çözüm vurgusu 

BAE ile varılan anlaşma sonrası İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan bazı bölgeleri "ilhak" planını geçici süre askıya almasından dolayı mutlu olduklarını dile getiren Raab, "Bunun iki tarafın diyalog yoluyla varacağı iki devletli çözümle mümkün olacak kalıcı barışın sağlanması için atılan ilk adım olduğunu düşünüyoruz" ifadesini kullandı. 

İsrail Dışişleri Bakanı Ashkenazi ise Lübnan Hizbullahı'nı terör örgütü olarak tanıması nedeniyle Birleşik Krallık’a teşekkür etti. 

Birleşik Krallık’a "İran" sitemi 

Ashkenazi, Birleşmiş Milletler'in (BM) İran'a uyguladığı silah ambargosunun uzatılmasına Birleşik Krallık, Almanya ve Fransa'nın karşı çıkmasına tepki göstererek, şunları kaydetti:

E3 ülkesi olan dostlarımızın İran'a uygulanan silah ambargosunun uzatılması için yapılan oylamaya destek vermemesi bizi hayal kırıklığına uğrattı. İran'ın saldırganlığını durdurmak için gösterilen uluslararası çaba sözlerle değil eylemle ifade edilmelidir. İran'a karşı yaptırımların yeniden uygulanması talebinde ABD'nin yanında yer almaya çağırıyorum.

Raab, Dışişleri Bakanı Ashkenazi'nin ardından Savunma Bakanı Benny Gantz ile görüştü. 

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı, Başbakan Binyamin Netanyahu ile yapacağı görüşmenin ardından Ramallah'a geçerek Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Başbakan Muhammed Iştiyye ile bir araya gelecek.

 

Independent Türkçe, Ajanslar
 

DAHA FAZLA HABER OKU