Araştırma: Bazı yüksek tansiyon ilaçlarının Kovid-19'un etkilerini hafiflettiği belirlendi

28 bin hastayı kapsayan 19 çalışmanın bulgularını değerlendiren bilin insanları, bazı ilaçların virüsün etkisini hafiflettiğini saptadı

Fotoğraf: Reuters

Yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan bir ilaç sınıfının, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) enfeksiyonunun hafif geçmesini sağladığı ve hayatta kalma oranını artırdığı belirlendi.

Medicalpress'in haberine göre, Birleşik Krallık’ta East Anglia Üniversitesi’nin yürüttüğü araştırma çerçevesinde, kan basıncını düşüren bir ilaç sınıfı ile Kovid-19 arasındaki ilişkiyi inceleyen ve 28 bin hastayı kapsayan 19 çalışmanın bulguları değerlendirildi. 

Uzmanlar, anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri (ACEi) ya da anjiyotensin reseptör blokerleri (ARB) kullanan kişilerde Kovid-19'un ağır geçme ve virüsten ölme riskinin düştüğünü gözlemledi. 

Üniversitenin Norwich Tıp Okulu’ndan Dr. Vassilios Vassiliou şunları söyledi:

Kardiyovasküler rahatsızlıkları bulunan hastaların, özellikle Kovid-19 enfeksiyonunu ağır geçirme riski altında olduğunu biliyoruz ancak salgının başında yüksek tansiyon için kullanılan bazı ilaçların Kovid-19 hastalarında daha kötü sonuçlarla bağlantılı olabileceği yönünde endişeler mevcuttu. Bu ilaçların, Kovid-19'lu kişiler üzerindeki etkisini keşfetmek istedik.

Araştırmaya hastaneler destek verdi

Vassiliou, çalışmada ACEi/ARB ilaçlarını alan Kovid-19'lu yüksek tansiyon hastalarının, bu ilaçları almayanlarla kıyaslandığında kritik veya ölümcül bir sonuçla karşılaşma olasılıklarının daha düşük olduğunu saptadıklarını ifade etti. 

Araştırmaya Norfolk ve Norwich Üniversite Hastanesi’nin de destek verdiği kaydedildi.

Dünyada son durum

Dünya genelinde 23 milyon 646 binden fazla kişi Kovid-19’a yakalandı.

Virüs nedeniyle 813 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU