İsrail’le ilişkileri normalleştirmek için sırada beklediği iddia edilen Fas’tan yanıt geldi

Rabat yönetimi, bölgede iki devletli çözümden yana bir duruş sergiliyor

Fas Başbakanı Osmani, İsrail'le ilişkileri normalleştirme iddialarına karşı çıktı (Reuters)

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ardından İsrail’le ilişkileri “normalleştirme” sırasında beklediği öne sürülen ülkeler arasında adı geçen Fas’tan çıkan haberlere itiraz niteliğinde bir açıklama geldi.

İsrail gazetesi Yediot Ahronot’un haberine göre Başbakan Saadeddin Osmani, “Filistin halkının haklarının daha fazla ihlalini beraberinde getirecek bir teşvik olacağı için Siyonist oluşumla herhangi bir normalleşmeyi reddediyoruz” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Osmani’nin açıklamaları, ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve Kıdemli Danışmanı Jared Kushner’ın İsrail’le BAE arasında ilişkilerin normalleşmesine dair anlaşmaya varılması sonrası bölgeye yapacağı ilk ziyaretin öncesinde geldi.

Fas yönetimi, Doğu Kudüs’ün gelecekte Filistin devletinin başkenti olmasını öngören iki devletli çözümden yana bir duruş sergiliyor.

BAE-İsrail uzlaşısının ardından Kushner yaptığı açıklamada yakında bölgede başka ülkelerin de sırada olduğunu belirtmişti.

Bu sözler üzerine Jerusalem Post gazetesi, muhtemel 5 ülke arasında Bahreyn, Umman, Fas, Suudi Arabistan ve Katar’ın olduğunu öne sürmüştü.

Diğer taraftan İsrail’le BAE arasındaki anlaşma haberi Fas’ta da tepkilere yol açmıştı.

North Africa Post konuyla ilgili haberinde, Faslı 4 yazarın BAE’nin düzenlediği Şeyh Zayed edebiyat ödülü yarışmasından bu ülkenin İsrail’le ilişkileri geliştirmesine tepki olarak çekildiğini aktarmıştı.

 

Independent Türkçe, Yediot Ahronot, Jerusalem Post, North Africa Post

DAHA FAZLA HABER OKU