7 dakikada bir ölüm vakasının yaşandığı İran’da Cumhurbaşkanı Ruhani’den üçüncü dalga uyarısı

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, 20 binden fazla can kaybına yol açan koronavirüsü 1980-88 arasında İran-Irak arasında yaşanan ve iki taraftan yaklaşık 1 milyon kişinin hayatını kaybettiği savaşa benzetti

İran'da koronavirüs can almaya devam ediyor / Fotoğraf: AP

Başkent Tahran’da Koronayla Ulusal Mücadele Kurulu toplantısında konuşan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkede hazirandan bu yana koronavirüs (Kovid-19) ikinci dalganın yaşandığını ve ikinci dalganın ilkinden daha ağır olduğunu söyledi.

Ruhani, salgın şartlarının ise 1980-88 arasında İran-Irak arasında yaşanan ve iki taraftan yaklaşık 1 milyon kişinin hayatını kaybettiği savaşa benzediğini aktardı.

Savaş yıllarında sağlık personelinin büyük fedakarlıkla çaba gösterdiğini ve bugün de aynı çabayı salgın ile mücadelede ortaya koyduğunu belirten Ruhani, "Bugün de o günlerdeki gibi fedakarlığa ihtiyacımız var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Düşmanın havan topları, bombaları ve füzeleri yakınımızda olmasa da bu kadar çok hasta bir yerde toplandığında o yer savaş meydanının tehlikeli sınır hattına benzetilebilir" diye konuştu.

Üçüncü dalga uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) "Virüsü kontrol altına almak için 2 yıl zamana ihtiyacımız var" açıklamasında bulunduğunu hatırlatan Ruhani, virüsün seyrinin ve aşının bulunmasının tüm dünyada belirsiz olduğunu belirterek halkın yeni yaşam tarzına alışması gerektiğini ifade etti.

Ülkede koronavirüs nedeniyle her 7 dakikada bir ölüm vakası yaşandığını söyleyen Ruhani, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyulmadığı takdirde ülkede üçüncü bir dalganın yaşanabileceği konusunda uyardı.

Son 24 saatte 126 kişi hayatını kaybetti

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sima Sadar Lari, yaptığı açıklamada, ülke genelinde 2 bin 28 yeni vakanın daha tespit edildiğini ve bunlardan 707 hastanın sağlık merkezlerinde tedavi altına aldığını söyledi.

Son 24 saatte koronavirüse yakalanan 126 kişinin hayatını kaybettiği bilgisini paylaşan Lari, virüs kaynaklı can kaybının 20 bin 502’ye, vaka sayısının da 356 bin 792’ye çıktığını aktardı.

Virüse yakalanan hastalardan 3 bin 850'sinin yoğun bakım ünitelerinde tedavi gördüğünü söyleyen Lari, şu ana kadar iyileşenlerin sayısının da 307 bin 702'ye ulaştığı bilgisini paylaştı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar
 

DAHA FAZLA HABER OKU