Çin-Papua Yeni Gine hattında kriz: Üzerinde aşı denenen maden işçileri geri çevrildi

Soruşturma açıp tüm aşı deneylerini yasaklayan ülke, Çinli yetkililerden izahat istedi

Çin'de salgının başından bu yana aşı geliştirme çalışmaları yürütülüyor (AFP)

Papua Yeni Gine’de (PYG) faaliyet gösteren Çinli bir madencilik firmasının yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı henüz deneme aşamasındaki bir aşıyı kendi işçilerine yaptırdığı iddiası tartışmalara yol açtı.

Associated Press’in (AP) haberine göre Çin devletine bağlı Çin Metalurji Grubu’nun bir alt kuruluşu tarafından işletilen Ramu NiCo adlı şirketin Çinli çalışanlarına onaylanmamış bir aşıyı yaptırdığı haberinin ardından PYG’de soruşturma başlatıldı.

Okyanusya ülkesi PYG’nin pandemiyle mücadeleden sorumlu yetkilisi David Manning, bu gelişme üzerine tedbir olarak 180 Çinli işçiyi taşıyan bir uçağa geri dönmesi talimatı verdiklerini belirtti.

Guardian gazetesi de Çinli maden işçilerini taşıyan uçağın PYG’ye girişine izin verilmediğini aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İşçileri çalıştıran Çinli firmanın PYG Sağlık Bakanlığı’na resmi bir açıklama göndererek, 48 çalışanını 10 Ağustos’ta aşıladığını ve bu kişilerin aşıya karşı antikor geliştirmesi nedeniyle PYG’ye vardıklarında Kovid-19 testlerinin "hatalı bir şekilde" pozitif çıkabileceğini bildirdiği ifade edildi.

Bahsi geçen işlemden PYG hükümetinin bilgisinin olmadığını kaydederek 180 işçiyi taşıyan bir uçağı geri çevirdiklerini bildiren Manning, “Bu denemelerin ne olduğu ya da bu kişilerin ülkemize geldiklerinde halkımıza yönelik ne gibi riskler teşkil edeceklerini bilmediğimiz için bu uçuşu iptal ettim” dedi.

Bununla birlikte pandemi tedbirleri kapsamında getirilen yeni önlemlerde PYG içinde tüm aşı denemeleri ve onaylanmamış aşıların tedarik edilmesi yasaklandı.

Ortaya çıkabilecek olası risklere karşı kendi halkı için “en iyisini yaptığını” söyleyen Manning ayrıca, Çin hükümetinden daha fazla bilgi istediklerini bildirdi.
 


Manning, Çin Büyükelçisi’ne yazdığı mektupta, 48 Çinli çalışana 10 Ağustos’ta “SARS-Cov-2 aşısının yaptırıldığını” belirterek acilen izahat beklediklerini ifade etti.

PYG Sağlık Bakanlığı’nın şu ana dek hiçbir aşı denemesini onaylamadığını vurgulayan Manning, “güvenilir deneylerden, protokollerden ve prosedürlerden” geçen ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından onaylanan aşıları kabul edilebileceklerini söyledi.

AP’ye açıklama yapan PYG Sağlık Bakanı Jelta Wong da bu işçilerin 13 Ağustos’ta Port Moresby’ye varmadan önce Çin’de aşılandığını belirterek “Kullanılan aşının ayrıntıları hâlâ bilinmiyor” dedi.

Pandemi nedeniyle sınırların kapatılması ve yerel düzeyde tecrit uygulamalarının hayata geçirilmesi, hastalığa dair rakamları küresel ortalamalara göre aşağı düşürse de 361 vaka ve 4 can kaybının görüldüğü PYG’de salgının artması halinde zaten kırılgan olan sağlık sisteminin çökmesinden endişe duyuluyor.

 

Independent Türkçe, Assoiated Press, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU